warme voedingstrafo - onzin (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 18.03.2012, 20:36 (4634 dagen geleden) @ Florick Wibier

ik citeer Sommige (vroegere) apparaten hebben een diode aan de ingang zoals U en P buizen toestellen (niet uw uitspraak overigens maar wel een tweede keer nagepraat)

zoekt u nu maar een willekeurig switchend apperaat uit . daar word de stroom direct uit het net full wave gelijkgericht met van die dubbeldiodes in een TO247 behuizing .

Tja, daar zeg je wat.
Electronicaschakelingen werken vrijwel allemaal op gelijkstroom. Daarom moet de wisselspanning uit het lichtnet worden gelijkgericht, vandaar de diode aan de netingang. Voorheen waren er ook electriciteitsnetten, die in plaats van wisslstroom, gelijkstroom afleverden aan de huis installatie. Apparaten die op gelijkstroom werken kun je daar dus meteen op aansluiten. Meestal is het wel belangrijk dat bij gelijkspanning rekening wordt gehouden met de polariteit. De toch al aanwezige diode was daarvoor een mooi hulpmiddel. Bij een verkeerde poling deed het apparaat het gewoon niet.
Je zegt ook nog wat over schakelende voedingen.
Voedingen werkten vroeger met zware transformatoren, waarachter de gelijkrichting plaats vond om gelijkspanning te verkrijgen. In de loop der jaren is er nogal wat in techniek veranderd.
Halfgeleiders die hoge spanningen en stromen kunnen schakelen zijn ruim verkrijgbaar, tegen aantrekkelijke prijzen. Het geeft de ontwerpers geheel nieuwe mogelijkheden. Werkten de oude conventionele voedingen met een frequentie van 50 Hertz, is dat nu veelal tientallen kilohertz.
Wat is er t.o.v. vroeger dan veranderd. De netspanning wordt gelijkgericht, omdat electronica doorgaans op gelijkspanning werkt. Na gelijkrichting is er dan een DC spanning van 300 volt. Moderne halfgeleiders zetten deze gelijkspanning om in een blokspanning van hoge frequentie. Deze hoge frequentie wordt aangeboden aan een transformator. Vanwege de hoge frequentie kan men heel andere kernmaterialen toepassen, met een veel grotere efficientie. Er is voor een groot vermogen nog slechts een transformator nodig, die nog maar een fractie is van een "normale" trafo. Aan de secondaire kant van deze trafo wordt weer net als vroeger normale gelijkrichting toegepast. Uiteraard kan de nieuwe soort trafo, de spanning verhogen of verlagen.
Het is om deze reden dat bijv. een computervoeding van 500 watt, nog geen 1000 gram weegt.
De veronderstelling dat dde diodes zijn bedoeld om gelijkspanning op het lichtnet te blokkeren moet onjuist worden beschouwd.
Je vraag aan de moderator om je bijdrage te verwijderen, vind ik een beetje flauw. Iedereen heeft wel eens een mening over een bepaalde zaak en dat hoeft niet altijd de juiste te zijn. Er zijn dan weer een heleboel mensen die je graag willen vertellen hoe de vork in de steel zit. Schaam je er niet voor dat je niet alles weet, dat is gewoon voor de meeste aardse lieden zo. Zelfs ik weet niet alles, zeg maar van alle wetenschap bij elkaar bijna niks.
Ik kon niet bevroeden dat mijn opmerking over de hifi freaks zoveel los zou maken.
Maar als ik het goed gelezen heb, zet jij ook wel eens twijfels bij allerlei absurde maatregelen om geluid in audioinstallaties te verbeteren.
De audiofielen verschuilen zich dan achtre niet meetbare termen, de "oppositie" komt dan weer met allerlei overdreven oplossingen. Dat is niet van vandaag of gisteren.
Overigens , wat het brommen en opwarmen van een trafo betreft kunnen er een paar dingen aan de orde zijn. (70 graden is trouwens niet excessief hoog)
De trafo kan gewoon te krap bemeten zijn, waardoor hij extra opwarmt.
De plaatjes van het blikpakket kunnen loszitten, maar ook kunnen de wikkelingen zelf trillen als ze niet goed vastliggen. Vroeger bijna altijd, maar ook nu worden trafo's nog wel in een vloeistof (pek, of bepaalde laksoorten)gedompeld (geïmpregneerd), om de plaatjes en de windingen trilvrij te maken.
Een trafo kan ook gaan brommen als er secundair enkelvoudige gelijkrichting plaatsvindt. Dat kan bij gelijkrichtschakelingen met een enkele diode, of bijvoorbeeld door een bruggelijkrichter met een onderbroken diode. Er loopt dan een gelijkstroom door de wikkelingen en de kern zal gemagnetiseerd worden. Op de top van de sinus raakt de kern dan eerder verzadigd en dat kan ook aanleiding geven tot mechanische brom.

mvg Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum