bromcompensatie - wat Philips zelf zegt (Techniek Radio/TV)

door Jac Janssen @, Eindhoven, 28.03.2012, 05:23 (4625 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Je hebt gelijk, Nico.
Ik heb het niet goed verwoord.

Ik meende aan te geven dat in principe niet alleen de brom van het eindbuis-circuit grotendeels te compenseren is, maar ook nog meer brom. Mits min of meer constant. Wat er van voor de volumeregelaar komt, is variabel, en zou dan slechts bij 1 volumestand een beetje op te heffen zijn, dus daarvoor is het niet bruikbaar.

Waarbij het altijd een compromis blijft, en de primaire opzet is het compenseren van de brom in het eindbuis-circuit door het in tegenfase aanbrengen van een "compensatie"-bromspanning in de uitgangstrafo, zoals John aangaf.
Mijn kennis van oude radio's is echter erg beperkt. Jij kunt tenminste nog terugkijken op de enorme hoeveelheid kennis die je geleerd hebt ;-)
Ik heb het een beetje mezelf moeten leren, aangevuld met wat ik eens in een boekje zie staan en wat ik van jullie allemaal leer! Op school heb ik gelukkig ook nog net wat van buizen meegekregen.

De bromcompensatie-wikkeling heeft natuurlijk wel een zelfinductie, en als zodanig heeft hij uiteraard wel een smoorspoelwerking in het voedingscircuit. De bijdrage van de zelfinductiewaarde is echter grotendeels ondergeschikt door de altijd aanwezige serieweerstand. De zelfinductie wordt natuurlijk ook nog gedempt door de getransformeerde luidsprekerimpedantie. En zo zullen er nog wel meer zaken zijn die het nog ingewikkelder maken. Leuk vak, electronica!

De voormagnetisatie wordt inderdaad amper beinvloed, omdat de stroom kleiner is en het aantal windingen van de compensatiewikkeling flink kleiner is.

Jac


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum