Wat buizenspul gekregen... (Techniek Radio/TV)

door Piet Blaas ⌂ @, Arnhem, 03.07.2008, 19:46 (5782 dagen geleden) @ John Hupse †

De transformatorloze eindtrap is door Philips vanaf 1955 toegepast. In de periode 1955-1964 voor buizenversterkers, daarna is het principe door vrijwel alle fabrikanten wereldwijd overgenomen voor transistorversterkers.

Grappig in dit verband is dat de eerste elektronische schakelingen die ik bouwde (schakelingen uit de Philips EE-bouwdozen) ook transformatorloze eindtrappen betrof (nou ja eindtrapjes eigenlijk).
Het was redelijk primitief en het piepkleine 150 Ohm luidsprekertje leverde ook niet echt een bijdrage aan een genotsvolle geluidsbeleving. De kick zat hem er vooral in dat er überhaupt iets uit de luidspreker kwam.:-)
Bij een van de vervolgbouwdozen (EE1004) werd er wel een (balans)uitgangstrafo(tje) gebruikt. Je kan er dan ook een grotere luidspreker op aansluiten, met een 'normale' impedantie. En dat klinkt dan meteen een heel stuk beter.
Die ervaringen uit de kindertijd blijven op de een of andere manier wel hangen en zorgen wel voor een soort vooroordeel. Maar met de onlangs verworven kennis via de NVHR-radiocursus is er wel een nieuw soort inzicht doorgebroken. :MUS:

Groeten,

--
Groeten,

Piet.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum