AVR lijn en afstemming (Techniek Radio/TV)

door onbekend, 23.04.2012, 12:34 (4598 dagen geleden)

Ik heb wat vraagjes over het gebruik van AVR

Welke spanningen kan ik verwachten als ik aan een AVR lijn meet?
(of wissel dit van systeem tot systeem)
Tijdens het afstemmen meet ik tussen -5.3V laag in de band tot -5.8V boven in de band en als ik een station ontvang dan loop de spanning een paar tienden Volt op.

Als ik een (zelfbouw) radio met AVR afregel dan kan ik dit doen door bijvoorbeeld op max AVR spanning af te regelen. Echter het lijkt mij dat dit weer een terugkoppeling geeft en de versterking omlaag brengt. Uiteindelijk zal de AVR spanning dan ongeveer gelijk blijven. Heb ik dit correct?

[image]
Ik heb hier een deelschema genomen en daarin heb ik volgens mij de AVR lijn omlijnt. Als ik deze wilt loskoppelen doe ik dat op de aangegeven plek of ergens anders? Als de lijn losgekoppelt is moet volgens mij C39 ook overbrugt worden naar massa.

AVR lijn en afstemming

door Onno ⌂ @, 23.04.2012, 14:23 (4598 dagen geleden) @ onbekend
Bewerkt door Onno, 23.04.2012, 14:43

Bram,
De spanning op de AVR lijn moet op de AM banden sterker variëren dan jij hebt gemeten: nul of enkele volt negatief bij geen zender tot min 20-40 bij een sterke zender. (afhankelijk van de gebruikte buizen, zie datasheets). Bij deze schakeling met de EBF89 zou je ruwweg -1 bij niks tot -20 bij sterke zender verwachten. Dit is vast niet precies, maar een richtlijn. Je moet de AVR spanning meten op het knooppunt R18-R19-C55-R15. Achter R15 belast je de AVR lijn teveel zelfs met een DVM.
Wat je zegt over het onderbreken van de AVR tijdens het trimmen is in principe waar, maar de onnauwkeurigheid van het regelcircuit is groot genoeg om een duidelijke uitlezing te krijgen.
Je kunt dus ook trimmen met de AVR er nog in.

Als je de AVR lijn wilt onderbreken: Zet met behulp van meetsnoertjes en krokodilleklemmen de negatieve pool van een batterij van 4,5-9V via een weerstand van 10 K op het knooppunt R15/C39 (+ aan massa). Je hebt dan de AVR niet onderbroken maar vastgeklemd en hoeft niet te solderen zodat de kans op schade kleiner is. Door de opgedrukte "regel"spanning is de versterking niet maximaal, zodat je je generator niet zo heel laag hoeft in te stellen.

--
Vriendelijke groeten,
Onno

AVR lijn en afstemming

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 23.04.2012, 14:34 (4598 dagen geleden) @ onbekend

Afregelen van bandfilters en preselectie kringen kan heel goed zonder de AVR buiten werking te stellen. Het loskoppelen van het AVR circuit is in principe overbodig; als je het beslist wilt kun je deze spanning kortsluiten op aarde (in je voorbeeld: C39). Dan moet je spanning van de signaal detector meten. Er bestaan ook toestellen waar voor AVR en geluid afzonderlijke detectors zijn.
De spanning die je aantreft is gewoonlijk zònder signaal omstreeks -2 volt en kan in bepaalde toestellen, bij sterke signalen oplopen tot -33 volt en meer. Een eventueel afstemoog wordt bij voorkeur niet aan het AVR circuit gekoppeld, maar via een laag-doorlaat filter direkt aan de detector. Dat heeft te maken met geavanceerde toestellen waar "uitgestelde AVR" in toegepast wordt. Dan moet het signaal sterker zijn dan een bepaald minimum. Anders zouden ook zeer zwakke signalen niet optimaal versterkt worden.
Nico

AVR lijn en afstemming

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23.04.2012, 14:47 (4598 dagen geleden) @ onbekend

Met zo weinig variatie tussen wel en geen ontvangst denk ik in eerste instantie aan een defecte (= lekke) ontkoppelcondensator C39.
Een sterke toename van de hoogohmige weerstanden in het AVR circuit is ook een veel voorkomend euvel.

Bij het afregelen moet het meetzendersignaal bij voorkeur zo laag mogelijk zijn om te voorkomen dat de AVR in werking treedt.
Als C39 is kortgesloten weet je zeker dat de AVR niet werkt en kan het meetzendersignaal hoger zijn.

Afregelen hoeft niet per se door de detectorspanning te meten, je kan met name bij AM ook het laagfrequentuitgangsniveau meten.

AVR lijn en afstemming

door onbekend, 26.04.2012, 11:06 (4596 dagen geleden) @ onbekend

Bedankt voor alle info dit heeft weer voldoende stof tot nadenken gegeven.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum