AVO buizentester TYPE160 (de koffer) (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 05.07.2008, 13:51 (5780 dagen geleden) @ electronenbuizen

Bij mij waren er drie SI-dioden in serie nodig om geen effect op de meting te hebben. Ik dacht in eerste instantie dat een diode voldoende zou zijn maar in de praktijk werden het er drie en dan nog heeft het invloed op de meting.

Wat je beschrijft komt me niet onbekend voor. Nog vrij recentelijk heb ik een metertje uit een AVO hersteld, of beter gezegd één nieuwe gemaakt uit twee oude defecte meterjes. Ik hem hem toen getest op fsd etc. in een hoogohmig testcircuit en ook de effecten van (antiparallel) diodes bekeken. Dit alles bij enkelfasige gelijkrichting en zonder afvlakking, dus net als in de AVO. De gebruikte diodes waren doodordinaire 1N4148's. Deze diodes hadden in antiparallel schakeling beslist geen invloed op de weergegeven waarde.

Je schrijft niet of je een antiparallel schakeling hebt gebruikt en met welk type diodes. Op het eerste gezicht lijkt een antiparallelschakeling in een AVO niet nodig maar het is verstandig dat wel te doen.
Het meetcircuit is niet echt laagohmig en het metertje is razend gevoelig. Bij een enkele beveiligingsdiode in 'forward' kun je wellicht zichtbaar last krijgen van het recovery effect, mogelijk dat dat in jouw geval mee gespeeld heeft. Een en ander hangt af van overwegend de diodecapaciteit en dus het type diode. Door de bank genomen mag je verwachten dat je bij 'kleine' diodes daar minder last van hebt dan bij bijv. een 1N4007, BY127 etc. Meerdere diodes in serie geeft ook een kleinere capaciteit.

Bij een antiparallelschakeling wordt de optredende 'foutspanning' uit het recovery effect, welke optreedt vlak na de de overgang van geleiden naar sperren, snel grotendeels teniet gedaan door de normaal gesperd staande diode.
Dit geldt zeker in een hoogohmig circuit omdat de alternatieve ontladingsweg voor de diodecapaciteit het hoogohmige circuit zelf is. De ontlaadcyclus duurt daar dus langer.

Wellicht heeft bovenstaande je parten gespeeld. Ik heb het schema van de MK4 er nog even bij gepakt en daar zit ook een antiparallelschakeling in met overigens forse diodes. Dezelfde types als voor gelijkrichting van Va, Vg2 en Vg1 zijn daar gebruikt.

Wat ook invloed kan hebben is dat je Si diodes hebt gebruikt zijn die bij 300mV toch al 'iets' geleiden. Het hoeft maar minimaal te zijn, een diodestroom van 1uA geeft al een fout van ca. 3 procent. Verstandig is het dus om de beoogde beveiligingsdiodes eerst te testen op het feit of ze bij bijv. 350 mV nog volledig sperren. Het gebruik van exemplarisch 'foute' diodes wordt hiermee ook uitgesloten.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum