zwaar brommen toestel (Gezocht)
door peerlinck , Lint Belgie, 14.05.2012, 03:32 (4628 dagen geleden)
Heb hier een toestelletje maar eigenlijk nog niet nagekeken,
Het enige wat het doet is zeer zwaar brommen,geen geluid,enkel brom welke niet regelbaar is.
de brom kun je wel regelen met de voedings U op te laten lopen
Op de Elco's zit blijkbaar wel DC of is dit geen juiste redenering???
zwaar brommen toestel
door Klaas, 14.05.2012, 10:16 (4628 dagen geleden) @ peerlinck
Nee.
De voedingelco's zullen wel drooggelopen zijn, en niets meer afvlakken.
Dat is de brom die je hoort. Ook kan de gelijkrichter sluiting maken. Ik heb dat eens gehad met een Amerikaans toestel. Er stond gewoon 230V wisselspanning op de afvlakelco's. Vervang de elco's en meet de gelijkspanning achter de gelijkrichter. (Liefst met een scope)
Vervang deze zonodig.
Het zou beter zijn om meer informatie prijs te geven van de radio.
Klaas.
zwaar brommen toestel
door peerlinck , Lint Belgie, 14.05.2012, 12:36 (4628 dagen geleden) @ Klaas
bedankt alvast om eens mee te denken waar deze fout zou kunnen zitten,was zomaar een ingeving om het hier eens te vragen,heb dit nog maar van zaterdag en was eigenlijk niet van plan om daar direct aan te beginnen moest daar teveel werk aan zijn,het is zo wel met een seleniumgelijkrichter,gaat daar iets fout
zwaar brommen toestel
door Jaap B, 14.05.2012, 13:09 (4628 dagen geleden) @ peerlinck
Een Selenium gelijkrichter is niet per definitie slechter dan de (latere) Silicium gelijkrichter alleen zijn ze wat kwetsbaarder dan de laatste. Door een Seleniumgelijkrichter geen stromen laten lopen AUB die de vermelde limiet benaderen.
Als je een kleine condensator hebt van bijvoorbeeld 10uF (350V of hoger) zou je die tijdelijk parallel aan de eerste voedingselco (na de gelijkrichter) kunnen zetten om te horen of dat de brom doet verminderen. Als dat het geval is, vlakt de eerste elco inderdaad onvoldoende af. In dat geval zou je kunnen proberen om deze opnieuw te formeren, of je zou hem direct kunnen vervangen.
ΓΏ
zwaar brommen toestel
door ruudtx , 14.05.2012, 13:57 (4628 dagen geleden) @ peerlinck
Toestellen met seleen gelijkrichter, nooit, na lang uitstaan, maar dan ook nooit zomaar aanzetten.
De afvlakelcoos zijn in een toestand dat ze heel veel stroom trekken, als ze te redden zijn moeten ze eerst geformeerd worden. Dat moet langzaam, door de spanning lanzaam op te voeren. Loopt de stroom teveel op, dan stoppen en elcoos vervangen.
Het probleem met seleen gelijkrichters is dat het halfgeleiders zijn en in 1 keer de volle spanning op de elcoos zetten, bij een buizengelijkrichter gaat dat nog enigzins geleidelijk, omdat die moet opwarmen, en is er kans dat je de boel net nog heel houdt.
Door het direct aanzetten zijn niet alleen de elcoos, maar ook de seleengelijkrichter kapot, die kan de grote stroom niet aan en gaat in sluiting, typisch verschijnsel van halfgelijders.