Bildmeister FT336 -FOTO CRT (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 02.07.2012, 14:15 (4529 dagen geleden) @ robot797

Er is in deze draad veel geschreven over de aarding van de aquadaglaag op de beeldbuis. Deze fungeert als afvlakcondensator voor de hoogspanning en ligt in de regel direct aan massa.
Controleer eens of de metalen rand die om de print zit en waar het lint dat over de beeldbuis is gespannen aan zit, wel goed contact met de massa maakt. Ik weet dat die rand bij Philips toestellen nog wel eens problemen gaf doordat de soldeerlassen loslieten.
De spanband waarin de beeldbuis hangt wordt ook opgeladen door de beeldbuis. Die rand moet je via de aangegeven weerstand van 2,2 MOhm aan de spandraad rond de beeldbuis verbinden, zodat die lading weg kan vloeien. Kennelijk is dat bij dit toestel niet (meer) het geval.

Dan die stroom die gemeten wordt. Als de stroommeter een enkelfasige gelijkrichter heeft dan kan het inderdaad gebeuren dat als je de steker omdraait er meer stroom lijkt te lopen. Die stroom is namelijk asymmetrisch: De gloeistroom loopt zowel tijdens de positieve en de negatieve helft van de wisselspanning, terwijl de gelijkrichter voor de voedingsspanning alleen geleidt tijdens de positieve helft van de wisselspanning.
Zodoende loopt er tijdens de positieve helft meer stroom.
Stel dat de stroommeter alleen tijdens de positieve helft van de wisselspanning (of stroom zoals je wilt) meet, dan zal de gemeten stroom lager worden als je de steker omdraait, immers nu worden positief en negatief verwisseld.
Eigenlijk zou je met een hittedraadmeter moeten meten.
Het vervelende is ook nog dat de meeste stroommeters geijkt zijn bij een sinusspanning (of stroom) en de stroom die door je t.v. loopt is dat beslist niet. De aflezing is dus niet correct.

Ik hoop dat er nu weer iets meer duidelijkheid is omtrend het probleem.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum