Buizentester (Algemeen)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 13.07.2008, 06:18 (5774 dagen geleden) @ Martin Deubel
Bewerkt door Anton van den Oever, 13.07.2008, 06:52

Het verbaasd mij steeds weer om de vele reacties te zien zodra het woord “buizentester” in het forum verschijnt. Het bezit hiervan schijnt voor de meeste onder ons toch wel tot de eerste levensbehoefte te behoren.
Gezien de handelswaarde dan, een gemiddeld gezin kan tot wel acht keer een volle kar boodschappen halen voor de gemiddelde prijs van zo’n ding.
Ik herinner mij nog de tijd dat de meeste dumphandelaren ze aan de straatstenen niet kwijt konden en ze gesloopt werden voor de onderdelen, ja ook die grote AVO’s. Ik bezit nog een paar pennenrichters welke destijds uit de afvalbak gevist zijn.
Laatst was hier iemand met een defecte gitaar versterker (C’tje los in de toonregeling) en deze vroeg mij of ik een buizentester bezat om de eindbuizen eens te meten. Ik zei hem dat ik er wel twee in mijn koffertje had zitten en tot zijn stomme verbazing haalde ik er twee octal verloopjes uit waar tussen de katode aansluitingen een weerstandje van 1 Ohm 1W zit. (voor de EL34 achtige buizen)
Meterje erover, en stromen in mA zijn direct als mV afleesbaar.
Varieer de negatieve roosterspanning een 0,5 V omhoog en omlaag en je weet de conditie van de buis. Minstens zo nauwkeurig als op de meeste testers, de echte buisparameter meetinstrumenten daargelaten.
Ik bedoel maar, je hebt vaak echt niet veel nodig om een buis te beoordelen.
Of het moet te maken hebben met nostalgie, het draaien aan de vele knoppen en schakelaars, het verlangen naar een gewild verzamelaars artikel of het gewoon het willen bezitten ervan.
Tsja, dat kan natuurlijk niet in waarde worden uitgedrukt!
Veel plezier met de hobby.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum