Kleurentelevisie! (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 12.07.2012, 15:36 (4518 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door Maarten Bakker, 12.07.2012, 16:12

Ik heb veel vernomen dat het toch een philips
procede is maar niet toegepast door philips heb ik gelezen
Omede dat het maar 6/7 jaar mooi beeld geeft
Er zou met een bizonderen hogen stroom aanwezig zijn
En dat geeft ook weer hogen slijtace op het beeld
En ik heb het ook zelf wel gezien Met triniton
Binnen de kortse jaren in vergelijk met gewoon
Was het mooie helderen beeld plijte . Huub

Klopt een beetje. Philips heeft er niks mee te maken, die hadden het al beter voorelkaar door een licentie te nemen bij RCA. Sony heeft eerst een buis willen maken volgens een principe dat ook al in de VS gepatenteerd was (Philco meen ik, dus niet Philips) maar in de praktijk nogal lastig te implementeren bleek (een enkele straal die verticale kleurstrepen afgaat waarbij steeds een UV-streep tussen de kleuren zat als index om op te synchroniseren). De RCA schaduwmaskerbuis begon al een flink succes te worden, er was al kleur in Europa, maar bij Sony hadden ze nog niks dat goed genoeg was om in het buitenland te kunnen verkopen. Toch wilden ze niet aan RCA betalen voor een licentie dus zijn ze met een noodgang op basis van de niet werkende buis alle mogelijke elementen van de schaduwmaskerbuis in gaan brengen, op het schaduwmasker zelf na; dat maakten ze uit gespannen draden. Om de stralen dichter bij elkaar te krijgen werden gemeenschappelijke roosters gebruikt inplaats van volledig separate kanonnen. Het werkte, en ze hebben aan het principe vastgehouden. Toen de patenten van Sony verliepen heeft Mitsubishi de buizen ook nog een paar jaar gebouwd onder de naam Diamondtron, maar verder hield iedereen vast aan schaduwmaskers.

Later hebben ze op basis van het mislukte systeem toch nog wat goed werkende kleine buisjes uitgebracht voor viewfinders, portables en draagbare monitoren. De gebruikte naam was Indextron.

Dat een Trinitronbuis snel kan slijten klopt wel, de straalstroom kon heel hoog opgevoerd worden en de kathodes lieten zich slecht regenereren. Hij kan echter ook net zo goed een eeuwigheid meegaan als je de helderheid laag houd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum