ombouw schema E443H naar PL95 (Gezocht)

door Wolfgang @, 13.07.2012, 03:24 (4449 dagen geleden) @ Hans R.

Herhaling van thread
http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=59140

In vele wisselstroom toestellen is een direct verhitte eindpenthode toegepasst, zoals de C443, C453 of E443H.

Door gebrek aan dit soort buizen is de vraag naar een vervangtype groot. Een mogelijke keuze zou de Russische 4P1L kunnen zijn. Maar in de praktijk is gebleken, de twee gloeidraden zijn niet voldoende in evenwicht om een goede bromonderdrukking te krijgen.

Omdat er weinig (makkelijk verkrijgbare) direct verhitte 4 Volt types ter beschikking staan is de kleine indirect verhitte PL95 een alternative oplossing. Maar...wat doen we met die aparte kathode? Voor de bromcompensatie zie je de kathode m.b.v. twee symmetreerweerstanden in het electrisch midden van de gloeidraad geplaatst.

[image]

Dan komt er nog een ander probleem om de hoek kijken:
De eigenschappen van de moderne PL95 zijn niet te vergelijken met die van de te vervangen types van toen. Meestal wordt de negatieve roosterspanning m.b.v. een weerstandsketen (of smoorspoel) in de hoogspanningsvoeding verkregen. De werkpunt van de eindbuis is dus afhangelijk van de totale stroom van alle buizen (plus de spanningsdelers)!

De steilheid van de PL95 is velen malen hoger dan van de oude buizen wat een lagere –Vg vereist. Om die reden kunnen wij niet zomaar deze buis toepassen. Er moet dus een aanpassing komen en die kan weer van toestel tot toestel anders zijn. Een meer universele eindbuis zou wenselijk zijn!

Als wij nou een gewone eindtrap met de PL95 in de oude voet plaatsen die geheel onafhangelijk van de aangeboden negatieve roosterspanning is? Dat is makkelijk te doen, gewoon de buis zijn eigen kathodecombinatie geven en de –Vg van „buiten“ met een koppelcondensator blokkeren! Klaar.

In principe zou je ook een B443 hiermee kunnen vervangen. De gloeistroom van de vervanger ist wel ca. het dubbele, rond de 0,3A. Kan de trafo dit aan? De Vf is 0,5 Volt lager dan voor de PL95 voorzien. En variatie van de Va of Vg2 heeft weinig invloed op de werking van het geheel dankzij de kathodeweerstand (= stroomtegenkoppeling).

Natuurlijk wordt het dringen met al die extra componenten. Leuk zou het zijn, de glazen bol van een kapotte C443 over de PL95 te zetten, met een nieuwe binnenspiegel....

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum