Dubbele volt aanduiding op condensatoren? (Techniek Radio/TV)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 30.07.2012, 18:22 (4500 dagen geleden) @ Martina
Bewerkt door Mans Veldman, 30.07.2012, 19:01

Bij een inductieve belasting (b.v. een elektromotor, of een TL-armatuur met voorschakelapparaat) heb je z.g. schijnbaar vermogen en werkelijk vermogen omdat spanning en stroom niet in fase zijn. Schijnbaar vermogen drukt men uit in VA, werkelijk vermogen in W(att).

Het schijnbaar vermogen is groter dan het werkelijke vermogen. De verhouding hiertussen is de arbeidsfactor uitgedrukt als cos/phi. Phi is de hoek die de vectoren van werkelijk en schijnbaar vermogen maken.

Een gloeilamp is een weerstand en heeft geen inductieve component. Het schijnbaar vermogen is dus gelijk aan het werkelijke vermogen en cos/phi is dus 1.

Cos/phi is afhankelijk van het type apparaat, bij een motor ligt het meestal tussen 0,7 - 0,8

Nog een simpele uitleg: Een motor is een stel magneten en een spoel op een as (anker). Als je er wisselspanning op zet onstaat een magnetisch veld en gaat het anker draaien. Er zijn op dat moment twee vermogens gelijktijdig aanwezig. Het werkelijk vermogen op de as en het blindvermogen om het magnetisme in stand te houden. Er zijn ook twee stromen, de werkelijke stroom en de blindstroom. Deze zijn 90 graden in fase verschoven. Door de stromen als vectoren op te tellen (stelling van Pythagoras) kijg je het schijnbaar vermogen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum