Phillips variac (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 11.08.2012, 12:15 (4487 dagen geleden) @ TIPO4
Bewerkt door Ed van der Weele †, 11.08.2012, 12:31

Mooi dat je dit hebt opgezocht, maar het doet in dit geval niet ter zake.
Het principe van een lamp in serie met een variac is gewoon fout. De uitgang van de variac (= de voeding van de radio) kan nooit de 230 Volt bereiken waarop de radio moet werken.

Op één punt heb je me op een fout kunnen betrappen, het is inderdaaad onzin dat een 15 watt peertje eerder de geest zou geven met een probleem aan secundaire zijde dan een 100 watt variant,

Dit is geen examen, dus van het "op fouten betrappen" kan geen sprake zijn. Er worden over en weer slechts ervaringen en adviezen uitgewisseld.

het effect van de wattages bestaat eigenlijk alleen voor de spanning die er voor de variac overblijft. Mijn experiment bevestigde dat (heb ook 25 watt geprobeerd).

Maar ik blijf het gevoel houden dat je totaal is ontgaan waarom ik die gloeilamp aan primaire zijde zou willen hebben. Ed, nogmaals, het boeit me niets dat ik dan met de variac niet meer aan de 230 ga komen als ik met een oude radio aan het opstarten en formeren ben. Ik heb slechts gezocht naar:
1. eenvoudige manier om inschakelpuls op te vangen zonder aan een andere automaat te hoeven
2. met behoud van regelbare spanning (tot zo'n 150 v is al ruim genoeg)
3. als het dan even kan een visuele terugkoppeling

Het is een verschil van opvatting hoe een oude radio wordt opgestart. Jouw manier verschilt wezenlijk van mijn manier van opstarten.
Ik zal hier in stappen beschrijven hoe ik het doe.
1. Een visuele inspectie. Zitten er draden in die sluiting maken, zitten de juiste buizen erin, staat de spanningscarrousel goed, zijn er verbrande weerstanden of defecte condensatoren zichtbaar enz.
2. De elco's formeren. Dat doe ik met een externe voedingsspanning met een serieweerstand zodat de stroom beperkt blijft. Het formeren duurt minimaal 12 uur. Als de lekstroom na 12 uur te hoog blijkt is de elco defect en wordt vervangen.
3. De radio kan aan de netspanning. Een gloeilamp van 230 Volt met een vermogen dat in de buurt komt van het nominaal opgenomen vermogen van de radio in serie met de variac. Of de lamp vóór of ná de variac staat maakt niet uit. De lamp dient slechts om het vermogen dat in de radio wordt verstookt te beperken in het geval van een kortsluiting, en tevens als indicatie voor de opgenomen stroom.
4. Als de radio na 10 minuten geen kortsluiting vertoont en de lamp zachtjes blijft branden kan de lamp er tussenuit.
5. De variac stel ik in op de spanning zoals de spanningscarrousel aanwijst. Hierna worden de spanningen en stromen rond alle buizen gemeten.

Het is veel te simpel om dan maar te stellen dat een gloeilamp in serie per definitie een foute oplossing is. Ik vroeg om constructief meedenken, nu is het blabla omdat het een ongevraagd antwoord is op een vraag die ik niet stel. Met je terechtwijzingen heb je mijn probleem immers ook niet opgelost.

Het is mij ontgaan dat jij de vraag stelde, volgens mij was Fokko de starter van deze thread waarbij Pieter terecht opmerkte dat voor zo'n variac een inschakelvertraging noodzakelijk is.

De positieve temperatuurcoëfficient is bovendien een nadeel als het de bedoeling is om de inschakelstroom van de variac te verminderen. In koude toestand is de weerstand van de lamp laag, waardoor de inschakelstroom van de variac bijna net zo hoog is als zonder de voorschakellamp.

Onzin, zelfs met een koude 100 watt peer hou je genoeg (35 Ohm) over om de grootste klap te kunnen opvangen. Ook nu vraag ik me af of je berichten wel helemaal leest. Ted Mooren, de starter van dit subdraadje, doet het toch precies eender met een gloeilamp?

Dan heb je het bericht van Ted Mooren niet goed gelezen. Hij gebruikt de lamp uitsluitend gedurende de eerste seconden totdat de ijzerkern van de variac is gemagnetiseerd om de lamp daarna te overbruggen met een schakelaar.

Er is verderop zelfs ook al een permanente 5 Ohm NTC oplossing aangereikt.

Dat is - naast een mechanische tijdvertraging met een relais of handschakelaar zoals Ted Mooren voorstelt - de enige oplossing om niet met een continu verlies aan spanning te worden opgezadeld. De NTC weerstand daalt bij het warm worden van 5 Ohm naar 2 Ohm of minder. Er treedt dus nauwelijks spanningsverlies op.

Maar bovenal, een simpele verhuisfitting en verlengsnoer en 2 gloeilampen hebben me dubbel en dwars laten zien dat het kan werken.

Je zou er zelfs alleen een niet te dik verlengsnoer van 25 meter tussen kunnen hangen, dan tript de zekering waarschijnlijk ook niet meer.

En daar wou ik het nu maar bij laten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum