buizenversterker met EL6405 als basis (Techniek Radio/TV)
door ronnie van dalen , Hoogeveen, 31.08.2012, 13:58 (4469 dagen geleden)
Hallo,
Ik ben niet zo actief op het forum, maar kijk wel elke dag.
Ik ben bezig met een buizenversterkerproject, en begin tegen wat vragen aan te lopen.
Ik heb 2 EL6405 versterkers ontmanteld, en eigenlijk alleen de eindtrappen en de uitgangstrafos hergebruikt.
Voor de voeding heb ik zware 1 transformator genomen i.p.v. 2 kleineren.
Voor test heb ik een aluminium profiel gemaakt en daar de buisvoeten in gemaakt en de versterker hier volgens schema opgebouwd.
De voeding en de uitgangstrafos staan op een houten plankje.
Zo kan ik rustig experimenteren zonder de boel te beschadigen, en later een mooi chassis uit China bestellen.
Ik heb het originele schema aangepast naar mijn situatie.
De originele el6405 voeding heeft 2 150 volt wikkelingen, deze stonden in serie en werden met een brugcel gelijkgericht.
De middelste tap ligt dan op 150 volt dit was de schermroosterspanning.
Mijn transformator heeft 2 280 volt wikkelingen, gelijkgericht ongeveer 330 volt.
De 150 volt maak ik met een spanningsdeler.
Probleem 1:
Bij hogere volumes gaat er stroom lopen door de schermroosters (ongeveer 3 ma), waardoor de spanning inzakt van 150 naar 130 volt.
Volgens mij heeft dit invloed op de instelling van de EL36 buizen. Klopt dit?
Hoe kan ik dit stabieler houden?
De stroom in rust is ong 1,5 ma
Probleem 2:
Ik heb de versterker getest op de speakers in de woonkamer, aangesloten op de pre-out van mijn yamaha versterker. Alle effecten en toonregeling uit.
Versterker klinkt best goed, maar produceert te veel laag.
In het chema zitten nogal wat c-tjes op plekken waar je ze in normale plekken niet ziet. Vermoedelijk om het frequentiebereik recht te houden en oscillaties te voorkomen.
Bij wijze van test heb ik alle c-tjes los genomen om te kijken of dit invloed op het laag heeft, zo te horen niet en ik zie ook geen gekkigheden op mijn scoop. Bij bij een blokgolf van 1 khz iets meer opslingering op de flanken.
Probleem 3:
Volgens diverse sites staat de versterker ingesteld in klasse b.
Op de scoop zijn de nuldoorgangen echter wel netjes (ook op lage volumes)
Kan ik door de negatieve roostervoorspanning te wijzigen de versterker wat meer richting ab trekken?
Oh ja, vraag 4:
Zonder de ecc83 ingangstrap is de versterker te ongevoelig, met te gevoelig.
Kan ik de versterking van de ecc83 kleiner maken door m anders in te stellen?
Of evt een andere voortrap?
Ik gebruik geen volume regelaar, aangezien ik een voorversterker gebruik.
Ben benieuwd of iemand nuttige tips heeft.
Alvast bedankt!
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 31.08.2012, 14:34 (4469 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Wat de voeding betreft
Heb ik twee kanttekeningen:
1e De 150 volt voor de schermroosters is echt nogal kritisch. Die kun je mooi stabiliseren met behulp van een EL84, als triode geschakeld en met een OA2 aan z'n stuurrooster.
2e let op dat de voeding van je voorversterkerbuis konstant blijft! Bij een eindtrap in klasse B varieert de hoogspanning nogal met de uitsturing en de voeding voor je stuurtrappen zakt dan ook. Daar zou je ook weer een extra buis kunnen toepassen om te stabiliseren.
Verder kun je inderdaad de klasse instelling meer naar AB brengen door het vaste negatief iets te verminderen. Bovendien zou ik het vast negatief ook stabiliseren met een IC'tje, maar in elk geval parallel aan C24 een weerstandje van 10 K aanbrengen.
In jouw schema staan de kathoden van de eindbuizen direkt aan aarde; daar voel ik me niet bij op m'n gemak. Mijn voorkeur is om er toch kathodeweerstandjes in te zetten, in dit geval 22 ohm per buis en niet ontkoppelen
Een vast in te stellen potmetertje aan de ingang is de simpelste oplossing om de gewenste versterking te bereiken
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door Jaap B, 31.08.2012, 15:11 (4469 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Hai Ronnie,
Philips kon zeer efficient een versterker produceren, het zal niet meevallen het ontwerp te verbeteren zonder het geheel te herzien.
Je kunt in mijn ogen beter volledig opnieuw beginnen. Daarentegen betreft het een PA versterker met waarschijnlijk niet al te geweldige uitgangen voor hifi.
Mogelijk valt dat mee, ik heb geen ervaring met de EL6405.
ad 1)
Penthoden in het algemeen worden via de spanning op het stuurrooster op een zeker vermogen gezet. Het inzakken van deze spanning geeft sterke vervorming.
Stabiliseren met een zener of gasstabilisator.
ad 2)
Teveel laag kan betekenen dat het hoog wordt gefilterd of dat het laag wordt versterkt. Onderzoek met scoop en toonfiets wat er met de uitgangsspanning gebeurt als je de frequentie verieert.
ad 3)
Andere instelling vraagt andere voedingsspanningen (daarvan gebruikt de versterker er nogal wat) en belasting. Maak hem eerst goed werkend zou ik zeggen.
ad 4)
Als je ca 30% versterking wilt inleveren zou je de ECC83 kunnen vervangen door een 5751 buis die pin compatible is. De instellingen kunnen worden gehandhaafd.
buizenversterker met EL6405 als basis
door John Hupse † , Schoonhoven, 31.08.2012, 14:51 (4469 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Probleem 1: je kan 2 dingen doen. De oorspronkelijke Philips schakeling met aftakking op de H.S. wikkeling toepassen, of de 150 volt stabiliseren met een weerstand plus een neon stabilisatiebuis (b.v. een 0A2). Een weerstand plus een flinke zenerdiode kan ook.
Probleem 2: dit heeft te maken met de demping die je luidsprekers nodig hebben. Wanneer je passende PA luidsprekers gebruikt heb je hier geen last van. Met de omcirkelde condensatoren heeft dit niet te maken, deze zijn nodig om de fasemarge voldoende hoog te houden.
Probleem 3: ja, dat kan, gebruik in dat geval ontkoppelde kathodeweerstanden voor de instelling van de eindbuizen in plaats van de vaste NRS.
Probleem 4: de versterking van de eerste trap is 60 maal. Wanneer je de ECC83 vervangt door een ECC82 is de versterking nog maar 15 maal. Hiervoor zijn geen verdere aanpassingen nodig.
De extra versterking was in de oorspronkelijke schakeling nodig voor de dubbele toonregeling, deze verzwakt het signaal 10 maal. Je kan natuurlijk ook een ingangsverzwakker (b.v. 10 maal) toepassen, aan de schakeling zelf hoef je dan verder niets te veranderen.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 31.08.2012, 18:26 (4468 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Ouwe Schipper, 31.08.2012, 19:04
Deze schakeling met 2x EL36 wordt in de zakboekjes van Philips aangegeven als klasse B.
Daarin staat ook: I G2 zonder sturing 2x 0,5 mA / I g2 bij volle uitsturing 2x 19 mA (per eindtrap)
Bij volle uitsturing trekken de schermroosters 4x 19 mA = 76 mA. Het stabiliseren met behulp van enkel een OA2 (I K max. = 30 mA) is dus volstrekt onmogelijk, evenals de in het schema getoonde spanningsdeler. De door mij gesuggereerde EL84 als triode kan die stroom nog net verdragen; de spanningsvariatie zal minder dan 7 volt zijn.
Verder lijken de uitgangs trafo's me nogal klein voor 45 Watt uitgangs vermogen. Bedenk ook dat het uitgangsvermogen minder zal worden naargelang je verder van klasse B af gaat zitten
De totaal door beide eindtrappen opgenomen stroom komt (bij max. uitsturing) volgens het buizenboek uit op 480 mA!
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.09.2012, 08:39 (4468 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
klopt, de Philips EL6405 is een klasse-B PA versterker.
Wat ik van de vragensteller begrijp wil hij een nieuwe stereo huiskamerversterker bouwen met een wat hogere voedingsspanning (330 volt i.p.v. 300 volt) en een andere instelling (klasse AB in plaats van klasse B).
Dit leidt natuurlijk tot een aantal wijzigingen in de schakeling, je kan vanzelfsprekend nu niet meer rekenen met de instelgegevens van de Philips EL6405 eindtrap.
Voor klasse AB geldt dat de maximale anodedissipatie van een PL36 (10 Watt) het uitgangsvermogen al snel begrensd. De anodestroom in rust van deze eindbuis mag immers niet groter zijn dan 10 : 330 = 30 mA. Dit leidt tot een maximaal uitgangsvermogen per kanaal (in klasse AB) van circa 15 Watt, ruim voldoende voor huiskamergebruik. De schermroosterstroom per eindbuis komt hierbij niet boven de 7,5 mA.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 01.09.2012, 08:59 (4468 dagen geleden) @ John Hupse †
Het verminderde uitgangsvermogen is niet het enige....
Bij een instelling in AB wordt de helling van de belastinglijn anders dan in B, wat betekent dat de UGT's niet meer correct aanpassen.
Overigens zou ik me kunnen verbazen over de specificatie van de EL 36, die in de buizenboeken vermeld wordt voor Wa max = 12 Watt; dat is exact evenveel als wat er bij de EL84 staat.
Wat je ook doet, onveranderd geldig blijft dat de schermroosters van de eindbuizen uitmaken hoe die eindtrap zich zal gedragen. Dat is bij pentoden altijd zo. De spanning (150 volt) zal dus zo stabiel mogelijk moeten zijn, ongeacht de variatie in de stroom die de schermroosters trekken.
Werkelijk degelijk ontworpen eindtrappen, waar van betekenis vermogen moet uitkomen, horen een gestabiliseerde spanning op die schermroosters te voeren.
Een vaste negatieve spanning op de stuurroosters heeft het voordeel dat de instelling exact kan worden afgeregeld; kathodeweerstadjes zorgen voor stroomtegenkoppeling en compenseren (gedeeltelijk) voor tolerantie- verschillen in de buizen
Het komt er dan uiteindelijk op neer dat er eigenlijk een totaal àndere versterker moet ontworpen worden....
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door huub.jak , 31.08.2012, 15:16 (4469 dagen geleden) @ ronnie van dalen
beter is ook de waardens van de koppel c,s en meerderen C,s als het
Philips schema te gebruiken Wat is nou 0,1UF als koppel C
gebruik hier en daar Kerr C,s dan word het hoger
En minder basse.Huub
buizenversterker met EL6405 als basis
door Onno , 01.09.2012, 07:52 (4468 dagen geleden) @ huub.jak
Hmm. Zou ik niet zo maar doen. Het verhogen van de koppel-C's betekent dat je lagere frequenties tot de versterker toelaat (je laagfrequent kantelpunt wordt lager). Samen met de observatie van Nico dat de uitgangstrafo's voor 45W wat klein zijn, geeft dat een mogelijk probleem: verzadiging van de kern.
Zoals eerder gezegd: dit is het ontwerp voor een PA versterker. Philips heeft dat heel economisch gedaan, het ontwerp is geoptimaliseerd. Relatief veel vermogen uit bescheiden eindbuizen. Beetje vervorming geeft niet. Niet te veel/lage bas, want dat vraagt veel vermogen zonder dat de luidheidsindruk toeneemt. Beetje "boem" door lage dempingsfactor accepteren.
Als je het ontwerp gaat aanpassen om een ander optimum te bereiken (mooiere bassen/ betere dempingsfactor en ook nog lagere bassen, moet je op andere zaken, zoals uitgangsvermogen inleveren als je dezelfde uitgangstrafo's en buizen gebruikt. Dat is een serieuze ontwerpinspanning. Je komt ook voor de vraag: hoe veel lokale of overall terugkoppeling. Versterkertrappen toevoegen om extra versterking toe te voegen om het verlies van versterking door terugkoppeling te compenseren. Houd je de versterker stabiel met meer/andere overall terugkoppeling (die condensators die je aanwees vormen de frequentieband en houden de versterker stabiel voor uiteenlopende toepassingen: verschillende speakers, lengten speakerkabels etc.).
--
Vriendelijke groeten,
Onno
buizenversterker met EL6405 als basis
door huub.jak , 01.09.2012, 08:23 (4468 dagen geleden) @ Onno
Ja dat is zoo het zijn nou eenmaal PA uitgangs travo,s
Dat is gewoon niet mooi .En met meer pf waarde dat geeft nog
Meer boemelig heid . Kerr c,s gebruiken ? Huub
buizenversterker met EL6405 als basis
door Onno , 01.09.2012, 11:24 (4468 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door Onno, 01.09.2012, 11:38
In eerste benadering gaat het om de capaciteit.
Grotere koppelcondensator betekent lagere onderste afsnijfrequentie, dus meer bas, wat voor type je gebruikt. Maar er is meer om over na te denken.
In tweede benadering bepalen de materiaaleigenschappen van het diëlectricum de maximum frequentie waarop de condensator is te gebruiken, en ook verliezen, vervorming, risico van doorslag.
Je moet dus wel goed nadenken over het type condensator, maar de nanoFarads van een keramische condensator zijn gelijkwaardig aan die van een andere, mits je je gebruikt in een toepassing waar ze voor geschikt zijn.
Keramische condensatoren hebben goede HF eigenschappen, maar dat is pas interessant boven een paar MHz. Voor hi-fi hebben ze als nadeel dat ze veel vervorming veroorzaken (afhankelijk van de plek in de schakeling). Een keramische koppelcondensator is daarom geen goed idee.
Groetjes,
Onno
--
Vriendelijke groeten,
Onno
buizenversterker met EL6405 als basis
door Onno , 31.08.2012, 15:17 (4469 dagen geleden) @ ronnie van dalen
v.w.b de versterking van de voortrap: je kunt de ECC83 ook gebruiken met een kathodeweerstand die niet ontkoppeld is. Dat reduceert de versterking en de vervorming. Dan moet de roosterlekwerstand terug naar 0,5-1 M&Ohmega;
Ik zou de NRS voeding zeker van een stabilisator voorzien (een driepoot, stop hem onder het chassis en niemand ziet het).
--
Vriendelijke groeten,
Onno
buizenversterker met EL6405 als basis
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 31.08.2012, 21:59 (4468 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Hallo,
Ik ben niet zo actief op het forum, maar kijk wel elke dag.
Ik ben bezig met een buizenversterkerproject, en begin tegen wat vragen aan te lopen.
Ik heb 2 EL6405 versterkers ontmanteld, en eigenlijk alleen de eindtrappen en de uitgangstrafos hergebruikt.
Voor de voeding heb ik zware 1 transformator genomen i.p.v. 2 kleineren.
Voor test heb ik een aluminium profiel gemaakt en daar de buisvoeten in gemaakt en de versterker hier volgens schema opgebouwd.
De voeding en de uitgangstrafos staan op een houten plankje.
Zo kan ik rustig experimenteren zonder de boel te beschadigen, en later een mooi chassis uit China bestellen.Ik heb het originele schema aangepast naar mijn situatie.
De originele el6405 voeding heeft 2 150 volt wikkelingen, deze stonden in serie en werden met een brugcel gelijkgericht.
De middelste tap ligt dan op 150 volt dit was de schermroosterspanning.Mijn transformator heeft 2 280 volt wikkelingen, gelijkgericht ongeveer 330 volt.
De 150 volt maak ik met een spanningsdeler.
Probleem 1:
Bij hogere volumes gaat er stroom lopen door de schermroosters (ongeveer 3 ma), waardoor de spanning inzakt van 150 naar 130 volt.
Volgens mij heeft dit invloed op de instelling van de EL36 buizen. Klopt dit?
Hoe kan ik dit stabieler houden?
De stroom in rust is ong 1,5 maProbleem 2:
Ik heb de versterker getest op de speakers in de woonkamer, aangesloten op de pre-out van mijn yamaha versterker. Alle effecten en toonregeling uit.Versterker klinkt best goed, maar produceert te veel laag.
In het chema zitten nogal wat c-tjes op plekken waar je ze in normale plekken niet ziet. Vermoedelijk om het frequentiebereik recht te houden en oscillaties te voorkomen.
Bij wijze van test heb ik alle c-tjes los genomen om te kijken of dit invloed op het laag heeft, zo te horen niet en ik zie ook geen gekkigheden op mijn scoop. Bij bij een blokgolf van 1 khz iets meer opslingering op de flanken.Probleem 3:
Volgens diverse sites staat de versterker ingesteld in klasse b.
Op de scoop zijn de nuldoorgangen echter wel netjes (ook op lage volumes)
Kan ik door de negatieve roostervoorspanning te wijzigen de versterker wat meer richting ab trekken?Oh ja, vraag 4:
Zonder de ecc83 ingangstrap is de versterker te ongevoelig, met te gevoelig.
Kan ik de versterking van de ecc83 kleiner maken door m anders in te stellen?
Of evt een andere voortrap?Ik gebruik geen volume regelaar, aangezien ik een voorversterker gebruik.
Ben benieuwd of iemand nuttige tips heeft.
Alvast bedankt!
De versterker klinkt goed maar geeft te veel laag.
Dan licht het vaak aan de demping.
Geeft dan erg veel slappe bassen.
Dit kun je verbeteren door geen vaste nrsp toe te passen maar automatische
voorspanning.
Je gaat dan gebruik maken van kathode R's in de eindtrap die je niet
ontkoppeld. Geen kathode elco's dus.
Je hebt dan wat minder vermogen maar door de tegen koppeling die je dan
krijgt over de kathode R's krijg je een betere demping en zullen de bassen
hoorbaar minder aanwezig zijn.
Het verlies aan vermogen is geen enkel probleem.
Je zal dat nauwelijks kunnen horen.
En doordat de versterking in de eindtrap door de niet ontkoppelde kathode
R's wat minder zal worden, zal het volume (de totale versterking van de gehele
versterker, voor trap + eindtrap) beter in de hand gehouden kunnen worden.
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 01.09.2012, 02:09 (4468 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Met alle respect
Maar dit vind ik geen goed advies
De instelling kan maar beter dicht bij B blijven. Helemaal zònder vast negatief gaat dat niet; de instelling komt dan nogal hoog in AB wat verschillende nadelen heeft. Onder andere de nogal grote ruststroom die dan gaat lopen, die komt voor de 2 eindtrappen samen in de buurt van 160 mA alleen al voor de anoden. Verder zakt dan het max. af te geven uitgangsvermogen tot onder de 30 Watt en je hebt veel meer stuurspanning nodig
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 01.09.2012, 21:05 (4467 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Met alle respect
Maar dit vind ik geen goed advies
De instelling kan maar beter dicht bij B blijven. Helemaal zònder vast negatief gaat dat niet; de instelling komt dan nogal hoog in AB wat verschillende nadelen heeft. Onder andere de nogal grote ruststroom die dan gaat lopen, die komt voor de 2 eindtrappen samen in de buurt van 160 mA alleen al voor de anoden. Verder zakt dan het max. af te geven uitgangsvermogen tot onder de 30 Watt en je hebt veel meer stuurspanning nodig
Nico
Ja, i.v.m de PA UGT's die voor klass B zijn berekend, heb je daarin wel gelijk.
Een combinatie van nrsp vast en aut voorsp zou dan misschien een tussen
oplossing kunnen zijn.
Maar ook dat zal in dit geval nooit helemaal ideaal worden.
Dus mijn conclusie; Leuk knutsel expieriment,maar verder niet echt goed
bruikbaar voor huiskamer muziek versterker. Leuk leer projectje.
P.A zal nooit Hi Fi worden.
Daar heb je echt heel andere UGT's voor nodig en een totaal ander ontwerp.
Ander doel, andere UGT's en andere schakelingen.
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
buizenversterker met EL6405 als basis
door verbeek , Zutphen, 02.09.2012, 04:53 (4467 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Ronnie,
Als je een bestaand ontwerp wil veranderen kan dat. Maar je moet wel uitgaan van de meest kritische component, in dit geval de UGT. Tussen haakjes, lijkt het alsof de ene UGT meer ijzer heeft dan de andere (dikker dus) of is dit gezichtsbedrog?
Uitgaande van een PA vermogen zal dit vermogen zeker niet gehaald worden voor een Hifi toepassing.
Met de voedingsspanning kan je experimenteren door de originele trafo's te gebruiken en in plaats van de seleen gelijkrichter (is geen brug) door 1N4007 diodes te vervangen. Op deze wijze wordt ook een hogere uitgangsspanning verkregen en kan je de originele instelling voor de schermroosterspanning handhaven.
Gr. Paul
buizenversterker met EL6405 als basis
door Peter1952 , 02.09.2012, 05:55 (4467 dagen geleden) @ verbeek
Onder de naam "De allerlaatste de Mohikanen" heeft in 1967 in Radio Bulletin een heel mooi ontwerp gestaan van een 40 W. versterker met 2 x EL36. Het maakt gebruik van twee P141N transformatoren voor de voeding en de U70BN als uitgang.
Er wordt een ECC88 gebruikt om de schermroosterspanning op 150 V. te brengen en een unieke manier om de negatieve roosterspanning op te wekken.
Ik heb zelf twee EL6405 versterkers gehad, prima versterkers, maar niet echt HiFi. Daar zijn de uitgangstrafo's gewoon te klein voor. Een veel betere is de EL6415, die 35 W. met gemak afgeeft en veel beter klinkt. Misschien beter om dat als basis te gebruiken.
Groeten,
Peter
buizenversterker met EL6405 als basis
door Maurice , Dordrecht, 02.09.2012, 08:00 (4467 dagen geleden) @ Peter1952
Peter,
Ugt zijn dan voor gewenste vermogen wat krap, indien je lager gaat zitten met je eind vermogen zouden ze het prima moeten kunnen doen.
-Kijk naar huidige ontwerp
-bepaal wat er voor zaken nu in zitten en waarom
-bepaal dan wat voor type versterker je wilt hebben met welke eigenschappen.
-ga dan strepen wat je kunt of wilt hergebruiken in het ontwerp
-bepaal de consequenties bij nieuw ontwerp
-bepaal dan je mogelijkheden met de componenten die je hebt.
Natuurlijk is een versterker opbouwen met heel veel andere componenten maar dan ben je bezig gewoon een geheel nieuw ontwerp, volgens mij hier niet de bedoeling.
Bedoeling hier is volgens mij gebruikmaking van de buizen en ugt's en daar een iets ander ontwerp mee te bouwen.
Gekozen is dan nu voor AB-klasse en daarmee verder aan de slag.
Dat is de uitdaging.
ps. ben met je eens dat de beide UGT's zo te zien niet identiek zijn.
De rechter is wat groter.
Verder de aangesloten type luidsprekers zijn van zeer groot belang hoe de versterker uiteindelijk klinkt.
buizenversterker met EL6405 als basis
door huub.jak , 02.09.2012, 09:20 (4467 dagen geleden) @ Maurice
Er is mij in die tijd wel eens gezegt door radio
Vak monteurs dat de buizen EL 81 en EL 36 een sterker eigen
Karakterenstiek hebben en niet zoo goed afte buigen zijn
Voor HIFI doeleinden het zijn tenslotte PA buizen, ???
Ik geloof daar ook wel wat in En lijn travo,s wat wil men
Daar ook van verwachten laag in hertz versterkers .Huub
Huub
buizenversterker met EL6405 als basis
door Maurice , Dordrecht, 02.09.2012, 11:44 (4467 dagen geleden) @ huub.jak
Huub,
Lijkt me dat er geen buizen voor PA bestaan, wel buizen die minder geschikt zijn als versterker.
Heden wordt alles maar als versterker buis gebruikt ongeacht waar ding eigenlijk voor ontworpen is.
de EL6205 dacht 30-15kHz als PA nu en 20W.
Eindtrafo's niet meer als een impedantie aanpassings ding.
Frequentie afhankelijkheid speciaal voor PA is in mijn ogen ook niet mogelijk.
Enkel de extra tappen tbv lijn.
Verder is en blijft het gewoon een trafo.
De aanpassing zit hem in het ontwerp van de versterker tbv deugdelijkheid, oscillaties en dergelijke goed ontwerp.
Bij PA wil je niet hebben dat het staat te piepen en grommen.
WIl je daarvan overstappen naar Hifi of te wel simpel een goede breedband versterker 30-20kHz moet je huidige ontwerp daarop aanpassen.
Met de buizen set trafo's en onderdelen gaat dat prima.
Buizen goed instellen, zorgen dat de ugt's niet verzadigd raken, goede tegenkoppeling, goede luidsprekers gebruiken.
Moet een keurig geluid uit kunnen komen.
Wat ik zou hebben gedaan is huidige frequentie gedrag bepaald, gekeken waarom en hoezo dat tot stand is gekomen en vervolgens de boel daarop aangepast naar wat ik zou willen.
Was je sneller klaar geweest.
Daar mijn idee is dat ontwerp EL64xx in de basis uitstekend is enkel frequentie
gedrag een aanpassing in maken.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 02.09.2012, 11:46 (4467 dagen geleden) @ huub.jak
De EL 81 en EL 36 zijn in de eerste plaats ontworpen als lijn-uitgangs buizen in TV toestellen. Ze kunnen dan ook nogal hoge piekspanningen verdragen op de anode en hoge puls- stromen. Maar dat levert geen enkel bezwaar op tegen de toepassing in eindtrappen (zowel audio als HF). Bij de berekening van een eindtrap hoor je wel de Va/Ia karakteristiek van het toegepaste buistype te kennen zodat je een werkpunt kunt bepalen en een belastinglijn kunt trekken. Meer daarover valt te lezen in het artikeltje dat ik in de Leeshoek van Marcel's forum heb gezet. Goede weergave van lage tonen is voornamelijk afhankelijk van de primaire zelfinductie van de UGT, dùs van het blikpakket. Om tolerantie- verschillen van de buizen (gedeeltelijk) te compenseren gebruik ik altijd kleine, aparte en niet- ontkoppelde kathodeweerstanden. De negatieve roosterspanning is vast, uit een aparte spanningsbron. Ook vind ik het mooiste om de schermrooster spanning te stabiliseren.
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door huub.jak , 02.09.2012, 13:35 (4467 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Er is mij ook wel eens gezegt door een buizen zender bouwers
Dat men uiteraard met elke buis een zender kan bouwen
MAAAR dat buizen onderling voor een meer berijk verschillen
in de hoogte ferkwentie afgift je kan bvb met een EL 84 ook zenden
Maar het verkwentie berijk verschilt natuurlijk maakt de watt,s uit
Maar dan denk ik toch als men dat zegt dan is er nog een behoorlijk
HTZ verschil om een HF te berijken Voor mooi geluid?
Ja voor behoorlijke zenders gebruikt men de QQE 40 zend buizen
Maar 807 word ook gebruikt en daar kan men ook een versterker
Mee bouwen Maar of het goed gaat en mooi is ??
Dat komt mij ook zoo voor met de lijn buizen kort berijk in HTZ.?
Geef mij maar EL84 of EL 34 .Huub
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 02.09.2012, 14:22 (4467 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Maar werkelijk interessànt wordt het pas:
Als je er een hybride eindtrap van maakt, met (voor wisselspanning geaarde) stuurroosters aan een vaste +12 volt en elke kathode aan de collector van een NPN transistor. Dan is de kathodestroom uitsluitend nog afhankelijk van wat die transistor doet. De emitter wordt via een weerstand aan aarde gelegd en je voert het signaal toe aan de basis van die transistor. Dan is de kathodestroom van de buis vrijwel gelijk aan de ingangsspanning gedeeld door die emitterweerstand.
De schermroosters geef je weer een gestabiliseerde spanning- in dit geval dus 150 volt.
Perfect stabiele schakeling waar je alle kanten mee op kunt. Ik heb 't zien toepassen met zendtetroden waarvan de anoden op 9000 volt kwamen te staan, om een gaslaser te sturen
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 03.09.2012, 21:17 (4465 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Maar werkelijk interessànt wordt het pas:
Als je er een hybride eindtrap van maakt, met (voor wisselspanning geaarde) stuurroosters aan een vaste +12 volt en elke kathode aan de collector van een NPN transistor. Dan is de kathodestroom uitsluitend nog afhankelijk van wat die transistor doet. De emitter wordt via een weerstand aan aarde gelegd en je voert het signaal toe aan de basis van die transistor. Dan is de kathodestroom van de buis vrijwel gelijk aan de ingangsspanning gedeeld door die emitterweerstand.
De schermroosters geef je weer een gestabiliseerde spanning- in dit geval dus 150 volt.
Perfect stabiele schakeling waar je alle kanten mee op kunt. Ik heb 't zien toepassen met zendtetroden waarvan de anoden op 9000 volt kwamen te staan, om een gaslaser te sturen
Nico
Nico,
Werkt dit dan ook als een zogenaamde stroombron schakeling?
Dat zou dan een hele "vaste" instelling van de kathode stroom van de
eindbuizen betekenen en behoef je daar geen duurdere "gepaarde" eindbuizen
te gebruiken.
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 04.09.2012, 00:24 (4465 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Inderdaad Cornelis
En die stroombron wordt belast met een weerstand die je kunt berekenen uit het inverse van de steilheid van de buis. Bij een steilheid van 16 mA./ volt krijg je dan 62,5 ohm
Dat is juiste de belangrijkste achtergrond waaraan die schakeling zijn stabiele werking dankt
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door ronnie van dalen , Hoogeveen, 03.09.2012, 06:43 (4466 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Hallo,
Wat een reacties!
Ik had denk ik ook niet verwacht dat het een echte hifi versterker zou gaan worden. Een leuk klinkend geheel moet denk ik wel te lukken zijn zonder een compleet nieuw ontwerp op te zetten.
Wat ik ondertussen heb gedaan:
Kathodeweerstanden toegevoegd bij de EL36 buizen, ik heb 33 ohm gebruikt ipv 22 omdat ik deze had liggen.
Nu komt meteen naar voren dat de buizen behoorlijk verschillen, ik meet 0,35 0,6 0,9 en 0,7 over de vier kathodeweerstanden!
Ecc83 vervangen voor een Ecc82, dit scheelt inderdaad behoorlijk in versterking!
Ingangs c's vervangen, ze zijn nu 10n dit helpt inderdaad in het laag gebied.
Negatieve roosterspanning regelbaar gemaakt dmv een 4,7 k potmeter. Deze vormt meteen de belasting zoals nico voorstelde. Spanning is nu regelbaar tussen 0 en -40 volt (andere wikkeling gebruikt)
Ik kan duidelijk verschillen zien op de scoop als de spanning wordt verlaagd naar 24 volt.
De anodestroom van 1 el36 gaat van 14 naar 20 ma.
Alle correctie c-tjes weer aangesloten.
Frequentiebereik gemeten.
Ik heb met een softwarepakketje de pc het frequentiebereik gemeten.
Dummy load gemaakt en via een spanningsdeler aangesloten op de lijn in.
Hieronder de gemeten waardes in db (niet gecalibreerd, enkel ter info)
Freq(hz) uitgang(db)
10......-20
2.......-8
30......-4
40......-3
50......-1,5
60......-0,8
80......-0,5
100.....-0,5
400......0
1000.....0
5000....-0,6
10000...-1,8
15000...-2,9
18000...-11 /deze telt niet echt mee, uitgangsspanning geluidskaart pc stort behorlijk in vanaf 18000hz)
Op zich niet onaardig lijkt me.
Wat nog te doen:
Schermroosterspanning stabiliseren.
Originele situatie met de middenaftakking herstellen gaat niet. Ik heb nu 1 voedingstrafo. Deze heeft 2 300 volt wikkelingen, de oude had 2 150 volt wikkelingen.
80ma bij 150 volt is moeilijk stabiliseren, misschien grijp ik wel naar een transistor/zenerdiode combinatie. Die 80ma is natuurlijk allen bij piekvermogen.
@paul beide uitgangstrafos zijn identiek. Ik wil graag naar 1 voedingstrafo, daarom de problemen met de negatieve voorspanning.
@maurice de aangesloten speakers worden een stel canton ergo 90 speakers 88,3db / 1watt
buizenversterker met EL6405 als basis
door John Hupse † , Schoonhoven, 03.09.2012, 07:32 (4466 dagen geleden) @ ronnie van dalen
80ma bij 150 volt is moeilijk stabiliseren,
wanneer je de eindtrap in klasse AB zet (dat is de normale instelling voor een huiskamerversterker) dan zal de schermroosterstroom van de 4 eindbuizen teruglopen van 80 mA naar circa 27 mA totaal. Deze stroom is goed te stabiliseren, b.v. met een 0B2.
Kathodeweerstanden van 33 ohm zijn onvoldoende voor een klasse AB instelling. Zorg er voor dat de weerstanden zo groot zijn dat de ruststroom per buis 30 mA is. Ontkoppel de kathodeweerstanden elk met een elco. Je hebt voor klasse AB geen vaste NRS nodig, bovendien heb je met kathodeweerstanden veel minder last van de onvermijdelijke ongelijkheid van de eindbuizen.
Wat betreft de aanbevolen AB-instelling, bij een ruststroom van 30 mA werken de eindbuizen tot 30 mA in klasse-A, en van 30 tot 60 mA in klasse B. De maximaal toelaatbare ruststroom voor deze eindtrap is ongeveer 40 mA, daarboven worden de eindbuizen overbelast. Met "ruststroom" bedoel ik steeds de anodestroom.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 03.09.2012, 11:35 (4466 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Ouwe Schipper, 03.09.2012, 11:43
@ John:
ik citeer: "wanneer je de eindtrap in klasse AB zet (dat is de normale instelling voor een huiskamerversterker) dan zal de schermroosterstroom van de 4 eindbuizen teruglopen van 80 mA naar circa 27 mA totaal"
Maar je hebt het dan over de ruststroom die er loopt. In klasse AB neemt mèt de sturing ook de uit het voedingsdeel afgenomen stroom toe. De OB2 heeft de verkeerde spanning; de OA 2 mag van 5 tot 30 mA kathodestroom trekken. Direkt na het inschakelen, tijdens het opwarmen van de eindbuizen krijgt hij dan toch bijna het dubbele vermogen te verwerken (bijna 9 Watt) en sneuvelt. Hier moet toch echt een EL84 worden toegepast, met de anode van een OA2 aan z'n stuurrooster. Weerstandje van 10 K naar de anode van de EL 84; van het schermrooster 220 ohm naar die anode en voilá, op de kathode van de EL84 staat een spanning van tussen 150 en 160 volt. Dat is in deze toepassing voldoende stabiel.
@ Ronnie:
Dat instelbaar maken van het vast negatief is een goed begin; met 33 ohm voor die kathodeweerstanden heb ik vrede. Die waarde is niet echt kritisch, je hebt nu zelf gezien waar je mee te maken krijgt op het gebied van buistoleranties.
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door John Hupse † , Schoonhoven, 03.09.2012, 14:12 (4466 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
ik citeer: "wanneer je de eindtrap in klasse AB zet (dat is de normale instelling voor een huiskamerversterker) dan zal de schermroosterstroom van de 4 eindbuizen teruglopen van 80 mA naar circa 27 mA totaal" Maar je hebt het dan over de ruststroom die er loopt.
ik wil je niets ontzeggen, maar ik heb het over de totale schermroosterstroom. Lees de zin nog eens. Zelfs bij een voor dit buistype hoge schermroosterspanning van 150 volt heb je aan 1 stabilisatiebuisje voldoende.
Voor klasse AB is een wat lagere schermroosterspanning overigens gewoon beter, kijk maar eens naar de verschillende buiscurves: PL36 curves
Een kathodeweerstand van 33 ohm is veel te laag, je stabiliseert hier echt niets mee. In de PL36-specs lees je al:
Voor klasse B geen probleem, de ruststroom is daar immers zeer laag. Maar bij klasse AB moet je met dergelijke steile beamtetrodes per buis echt een flinke kathodeweerstand monteren. Zelfde verhaal als bij de discussie laatst over het instellen van PL509 buizen.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 03.09.2012, 17:16 (4466 dagen geleden) @ John Hupse †
Alleen in A blijft de opgenomen stroom (zowel voor anoden als voor schermroosters) constant. In klasse AB zal de opgenomen stroom gaan variëren met de uitsturing, des te meer naargelang de instelling dichter bij B komt. Bij volle uitsturing zal de schermroosterstroom uit blijven komen op 19 mA per buis
De kathodeweerstanden die ik adviseerde worden gebruikt in kombinatie met een vaste negatieve voorspanning op de stuurroosters. Ze dienen voornamelijk om de eindtrap stabieler te maken en de buistoleranties (voor zover mogelijk) te compenseren. Voor 24 volt negatief, bij een ruststroom van 24 mA zou je een kathodeweerstand van 1000 ohm moeten hebben. Onzin dus.
De maximum kathodestroom van de EL36 wordt 119 mA; bij de door topic starter toegepaste 33 ohm krijg je dan een extra negatief van nog geen 4 volt.
Als het gaat over het goed lezen wat er staat hoop ik dat je dat met mijn bijdragen ook wilt gaan doen.
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 03.09.2012, 21:38 (4465 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Nico en John,
Dit is een hele interessante draad aan het worden waar we veel van kunnen
leren. En ja, vergissingen en tekst niet helemaal goed begrijpen, kan dan
al snel gebeuren.
Ik ben in ieder geval benieuwd naar het eind resultaat.
Zelf heb ik de indruk dat die uitgangen niet zo geschikt zijn voor Hi Fi
huiskamer gebruik. P-A UGT's worden nooit Hi Fi UGT's.
Er word al een andere voeding trafo gebruikt, waarom is mij nog steeds niet
duidelijk. En als er dan eventueel om een echt goed bevredigend resultaat te
verkrijgen ook andere UGT's moeten worden in gezet dan word dit een geheel
ander ontwerp als de EL6405 van Philips....
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 04.09.2012, 00:28 (4465 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Klopt Cornelis....
Zie mijn posting:
http://www.nfor.nl/archief/index.php?id=127909
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door ronnie van dalen , Hoogeveen, 05.09.2012, 07:05 (4464 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Hoi cornelis,
Ik wil van 2 voedingen naar 1 voeding daar alles in 1 kast komt te zitten en ik het een beetje compact wil houden.
Dit heb ik gedaan met een grote 2x300v trafo welke ik nog had liggen.
Deze heeft ook wikkelingen voor de negatieve voorspanning en meerdere gloeiwikkelingen.
Een andere optie was een trafo uit een zwaardere el64xx versterker zien te vinden...
buizenversterker met EL6405 als basis
door John Hupse † , Schoonhoven, 04.09.2012, 08:24 (4465 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
nou, even kort dan maar:
Bij volle uitsturing zal de schermroosterstroom uit blijven komen op 19 mA per buis
dat geldt alleen voor de oorspronkelijke klasse B instelling, in klasse AB wordt dit bijna 7 mA per buis. En voor 4 buizen wordt dit dus 27 mA.
De verwarring ontstaat kennelijk doordat Ouwe Schipper vasthoudt aan de oorspronkelijke EL6405 schakeling, terwijl deze thread juist gaat over de mogelijkheid om met behulp van de uitgangstrafo's en de eindbuizen van de Philips EL6405 een nieuwe huiskamerversterker te bouwen.
Voordat je allerlei interessante "kerstbomen" in de vorm van een EL84 en/of extra transistors aan de schakeling toevoegt moet je je zelf eerst een paar basisvragen stellen. Zoals de vraag hoeveel vermogen je nodig hebt, voor welke luidsprekerimpedantie en welke eisen je stelt aan de luidsprekerdemping. Overigens denk ik dat je met een paar vrij eenvoudige ingrepen van de EL6405 een goede en solide huiskamerversterker kunt maken, de buizen en trafo's zijn er geschikt voor. De uitgangstrafo heeft een overzetverhouding van 13 + 13 : 1, in klasse AB komt dit met 2x EL36 neer op een vermogen van 15 Watt per kanaal bij een luidsprekerimpedantie van bijna 8 ohm.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 04.09.2012, 16:51 (4465 dagen geleden) @ John Hupse †
Zover ik meende te begrijpen is het niet de bedoeling van Ronnie om een geheel nieuw ontwerp op te zetten. Hij was daar vrij duidelijk over, de typisch voor PA werk bestemde versterker moest met enkele niet al te gekompliceerde ingrepen worden aangepast voor huiskamergebruik.
Om de originele UGT's te kunnen blijven gebruiken moet je dicht in de buurt van de instelling in klasse B blijven. Hoe hoger je ruststroom wordt (klasse AB kent veel nuances) des te minder klopt er van de aanpassing van die UGT's. De negatieve voorspanning op de stuurroosters blijft dus nodig en die is met kathodeweerstanden niet te bereiken. De lineariteit is wèl te verbeteren met behulp van (kleine en niet ontkoppelde) kathodeweerstanden.
Voeding voor de schermroosters is niet meer via de oorspronkelijke wijze voorhanden dus die zal uit een stabilisator moeten komen. De schermroosters nemen bij 150 volt en volle uitsturing nog steeds 19 mA per buis op; John gaat blijkbaar uit van 100 volt maar ik weet niet of Ronnie voor die verandering voelt.
15 Watt per kanaal is toch wel een nogal grote stap terug, van een versterker die bestemd was om 45 te leveren.
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door ronnie van dalen , Hoogeveen, 05.09.2012, 07:57 (4464 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Ik ben weer een stap verder,
Ik heb met een 150 volt zener en een fet een gestabiliseerde voeding gemaakt.
Zelfs bij vol vermogen varieert de spanning maar een paar honderdste volt.
Schermroosterstroom heb ik nog niet gemeten, maar de fet wordt totaal niet warm.
Deze constructie is vrij compact onder het chassis te bouwen.
De spanning is hier wat te hoog, in koude toestand was het wel 150 volt, maar naarmate de zener warmer werd steeg de spanning.
Ik heb de serieweerstand van de zener wat verhoogd zodat de zener niet meer warm wordt en de spanning netjes 150 volt blijft.
Ik kan slecht een keuze maken tussen jullie 2 ontwerpen.
Volgens de service manual kan de versterker origineel 20 watt leveren.
5 watt minder kan ik mee leven, hoef er geen feestjes mee te bouwen
Bij wijze van test heb ik het rechter kanaal omgebouwd naar johns methode.
Kathode weerstand van 1k per buis, ontkoppeld met elcos van 100uf.
Kom er meteen achter dat de buizen behoorlijk gelijk zijn, anode stromen zijn 21 22 23 en 24 ma bij een kathode weerstand van 1k.
Die kunnen nog wel een poosje mee volgens mij.
Nu mijn vraag, aan de hand van welke gegevens / grafiek in de datasheet bepaal je wat de anodestroom moet zijn bij klasse ab?
Met de gestabiliseerde schermroosterspanning lijkt het laag ook beter onder controle, kan dat? De echte test komt nog, maar dan moet ik de versterker naar beneden slepen om op goede speakers te kunnen luisteren.
Ik zou zelfs de voeding van de voortrappen op een zelfde manier kunnen stabiliseren. Fet's zat op voorraad.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 05.09.2012, 12:18 (4464 dagen geleden) @ ronnie van dalen
"Volgens de service manual kan de versterker origineel 20 watt leveren."
Daar kan ik me dan geducht over verbazen, want in de Philips zakboekjes staat die eindtrap beschreven als class B amplifier met:
Va = 300 V
Vg2= 150 V
Vg1= -29 V
Ia in rust = 2x 18 mA / bij volle uitsturing = 2x 100 mA
Ig2 in rust = 2x 0,5 mA / bij volle uitsturing = 2x 19 mA
Raa (impedantie UGT) 3,5 Kohm
Wo (netto uit de UGT) 44,5 Watt (te verwachten, bij een input anodevermogen van 60 Watt)
En dat is waar ik al de tijd vanuit ben gegaan.
Maar ik vraag me wel af of je die versterkers ooit vol uitgestuurd hebt, met dummyweerstanden in plaats van luidsprekers.
Welke variant van de AB instelling je kiest moet je helemaal zelf bepalen, daar zijn geen richtlijnen voor. Kathodeweerstanden van 1000 ohm in een eindtrap zullen het afgegeven vermogen enorm beperken. Zodra je van belang signaal gaat sturen en de kathodestroom boven de 30 mA probeert te stijgen gaat de eindtrap naar klasse C met een fantastische hoop vervorming tot gevolg.
Bij die 30 mA kathodestroom zal het totaal toegevoerde anodevermogen ongeveer 15 Watt zijn, waarvan je misschien de helft uit je UGT ziet komen.
Nico
buizenversterker met EL6405 als basis
door ronnie van dalen , Hoogeveen, 05.09.2012, 19:34 (4463 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Hoi Nico,
Afgelopen middag de versterker naar beneden gebracht en aangesloten op mijn canton's.
Wat ik boven meende te horen klopt, het laag is veel gecontroleerder.
Misschien nog een beetje "lossig" maar absoluut niet storend.
Nu ophouden met dat high end gelul
Voor de rest klinkt i prima. Lijkt zo in eerste instantie niet onder te doen voor de yamaha.
Over het vermogen, kan het niet zijn dat de UGT niet meer dan 20 watt kan verwerken? ondanks dat deze configuratie 45 kan leveren?
De el6415 werkt bij nagenoeg zelfde voedingsspanning buizen en instellingen, en kan 35 watt leveren...de ugt en fasedraaier zijn anders.
Maximaal uitsturen...kwestie van cd-tje opzetten en je hoort vanzelf bij welk volume het ophoudt. Ik heb vanmiddag een half uur lawaai zitten maken, trafos en koelplaat van de stabilisator werden beslist niet warm.
Ik wil nog met een dummyload, toongenerator en scoop het vermogen bepalen.
Maar dat wordt op zn minst dit weekend.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Jaap B, 05.09.2012, 12:57 (4464 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Mooi gedaan die stabilisator, dat gaat wel in orde komen met die push pull. 40 tot 15KHz is helemaal niet verkeerd binnen 3dB, is dat al met NFB?
Inderdaad geven 'strakke' spanningen minder vervorming en dus vastere lage tonen. Om de HT net zo stabiel te krijgen is niet noodzakelijk, beperk de voedingsimpedantie mogelijk tot 150 ohm. Afhankelijk van de gekozen fasedraaier en stuurbuizen is hier mogelijk winst te behalen met stabilisatie.
Welke instelling te kiezen voor deze pushpull zou ik laten afhangen van de te verwachten vervorming als de eis aan het afgegeven vermogen van ondergeschikt belang is. Fabrikanten specificeren vaak optimale instellingen voor hun buizen, zoals Ouwe al meldde meen ik.
buizenversterker met EL6405 als basis
door ronnie van dalen , Hoogeveen, 05.09.2012, 19:10 (4463 dagen geleden) @ Jaap B
Hoi Jaap,
Opgegeven bereik is met terugkoppeling.
Ik heb hier nog niets aan gedaan, is nog origineel volgens philips schema.
Ik weet niet of hier winst mee te behalen is, zonder terugkoppeling klinkt het in ieder geval voor geen meter.
Veel te veel middentonen en neigingen tot oscillatie.
Wat bedoel je met "voedingsimpedantie mogelijk tot 150 ohm?" dit begrijp ik niet.
Ik wil best wat vermogen inleveren, versterker is voor huiskamergebruik en een watt of 15 is hier meer dan voldoende.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Maurice , Dordrecht, 04.09.2012, 18:11 (4464 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Ronnie,
Wat ik bedoelde uit te leggen is dat het per luidspreker en per versterker nogal erg uit maakt wat je er op aansluit.
Wat ik op Yamaha of Philips 960 top line versterker aansluit en klinken er wonderschoon op je op je el64xx er niets van bakt.
Ligt niet aan je luidspreker maar aan de combinatie.
Mijn B&W DM320's met olie gekoelde tweeters destijds FL 932,-
Frequentie-range: -6dB 45 Hz-30 kHz
Gevoeligheid 91 dB (2,38V, 1m)
Leggen bv het TOTAAL!! af met de Philips 22AH468's!
Terwijl op de Yamaha de B&W's veel beter presteren.
Kortom houd rekening mee dat het uit maakt.
Dat bedoel ik.
Ooit heb ik mijn HF10's door Kees v Dijke eens laten testen
daarin heel duidelijk werd aangetoond dat er nogal wat pieken in zaten
Een nieuwe test die je uitvoert middels microfoon en je versterker mét je luidspreker en dan nog eens zien hoe dan de grafiek loopt.
Sluit dan eens een andere goede set luidsprekers aan en kijk dan nog eens.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 04.09.2012, 21:33 (4464 dagen geleden) @ Maurice
Ronnie,
Wat ik bedoelde uit te leggen is dat het per luidspreker en per versterker nogal erg uit maakt wat je er op aansluit.Wat ik op Yamaha of Philips 960 top line versterker aansluit en klinken er wonderschoon op je op je el64xx er niets van bakt.
Ligt niet aan je luidspreker maar aan de combinatie.Mijn B&W DM320's met olie gekoelde tweeters destijds FL 932,-
Frequentie-range: -6dB 45 Hz-30 kHz
Gevoeligheid 91 dB (2,38V, 1m)Leggen bv het TOTAAL!! af met de Philips 22AH468's!
Terwijl op de Yamaha de B&W's veel beter presteren.Kortom houd rekening mee dat het uit maakt.
Dat bedoel ik.Ooit heb ik mijn HF10's door Kees v Dijke eens laten testen
daarin heel duidelijk werd aangetoond dat er nogal wat pieken in zaten
Een nieuwe test die je uitvoert middels microfoon en je versterker mét je luidspreker en dan nog eens zien hoe dan de grafiek loopt.Sluit dan eens een andere goede set luidsprekers aan en kijk dan nog eens.
Ja, oude buizenversterkers zijn vaak gemaakt om aangesloten te worden op
breedband speakers, dus geen filter schakelingen in de boxen en dus ook
geen meer weg systeem met woofers en tweeters.
Moderne speakers klinken daarop vaak rampzalig slecht.
Die zijn over het algemeen ontworpen om in combinatie gebruikt te worden met
moderne torren versterkers.
Een enkele breedbander aangesloten op een oude buizen bak met daarin een
oud ontwerp en krap bemeten goedkope UGT's zal daar beter bij passen.
Vr gr Cees.
--
CornelisBB
buizenversterker met EL6405 als basis
door huub.jak , 05.09.2012, 05:52 (4464 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
JA dat vind ik ook op buizen versterkers beter breedband .LS
Met moderne HIF boxen vaak boemelig het hoort ook aan
Dat de HT tweeter minder doet een Torre bak geeft
Anderen enercie meer stroom voerent en direkter en sneller
Met het geluid lijkt wel OTL torrebak drukt beter op
Huub
buizenversterker met EL6405 als basis
door Radio De Duitse Rundfunk , 03.04.2016, 03:11 (3158 dagen geleden) @ ronnie van dalen
Geef me even Je telnr praat makelijker,
Wat die schernroosterstroom in zaking betrefd komt door slechte kwaliteit Elco,s (accus)
Verder de verandering in voeding geeft ook zulke problemen.
Je kunt het beste de Orginele trafo s aanhouden met hun toegepaste Ri s.
Daar is bij ons Philps veel expert berekenen op gedaan om gewicht en kosten laag te houden.
Een goed Ontwerp Qa kwalitei/kosten valt echt niet uit de lucht met experimenten.
Vr,Groet Johan Braamhaar Test Engineer 43 J Philips MFA. Almelo .
buizenversterker met EL6405 als basis
door Radio De Duitse Rundfunk , 03.04.2016, 04:44 (3158 dagen geleden) @ Radio De Duitse Rundfunk
Ik zag in dat schema ook een foutje en dat is de Spannings deler voor de voedingsspanning +1
Het is totaal onmogelijk uit dat punt een schermroosterspanning te gaan halen.
En dat komt door die grote waarde van in de 50.000 Ohm als serie weerstand ga die weerstand verkleinen tot dat Ie de gewenste schermrooster stroom kan leveren voor 2 Schermrooster. en Elco s zijn zuurbommen van ruis en spanningsvariatie. Ga gewoon MP condensatoren gebruiken met een betere spannings / ruis variatie.
veel succes met zon geweldige Hobby
.
Vr.groet Johan.
buizenversterker met EL6405 als basis
door Cornelis B-B. , Amsterdam, 03.04.2016, 22:59 (3157 dagen geleden) @ Radio De Duitse Rundfunk
Ik zag in dat schema ook een foutje en dat is de Spannings deler voor de voedingsspanning +1
Het is totaal onmogelijk uit dat punt een schermroosterspanning te gaan halen.
En dat komt door die grote waarde van in de 50.000 Ohm als serie weerstand ga die weerstand verkleinen tot dat Ie de gewenste schermrooster stroom kan leveren voor 2 Schermrooster. en Elco s zijn zuurbommen van ruis en spanningsvariatie. Ga gewoon MP condensatoren gebruiken met een betere spannings / ruis variatie.
veel succes met zon geweldige Hobby
.Vr.groet Johan.
Johan,
Je reageert op iets uit 2012 en ik denk dat dit nu in 2016 niet meer actueel is.
Wel leuk dat expirimenteren met zelf bouwen van versterkers uit gebruikt materiaal.
Helaas zijn de UGT's ongeschikt voor een goede Hi Fi weergave.Zijn P/A UGT's.
Cees.
--
CornelisBB
buizenversterker met EL6405 als basis
door huub.jak , 04.04.2016, 05:49 (3157 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Ja voor HIFI ben je zo met niks bezig zoo
PA verstekers zijn voor bvb de spoor wegen omroep en meer
als je toch zeer goed en oud wil zoek naar Unitran .
Huub