Zelfbouw buizentester. (Techniek Radio/TV)

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 01.09.2012, 12:32 (4468 dagen geleden)
Bewerkt door Fredo, 01.09.2012, 12:50

[image]

De buizentester welke ik heb gebouwd berust op het schema van de buizentester beschreven in het boekje "MEETINSTRUMENTEN" uitgave van de Radio Bulletin 1948.
Dit bouwsel dateert niet van gisteren maar ik ben hier al jaren mee bezig.
Oorspronkelijk met losse snoertjes en alle voedingen extern met losse snoertjes, was altijd een hele klus om even een buisje te testen. Later nog uitgebreid met een paar extra buisvoetjes en daarna voorzien van schakelaars voor de verbindingen.
De behuizing en de opschriften hebben hier wat onder geleden en moeten t.z.t. worden vervangen
Ik weet dat er van verschillen zijde wat bedenkingen waren over dit ontwerp, maar voor mij voldoet het, omdat ik geen exacte waarden hoef te weten, maar er slechts vergelijkende metingen mee doe.
De opzet is als als volgt.
De hoogspanning (gelijkspanning) en de spanning voor de gloeidraad worden via een 5-polige plug betrokken uit een externe voeding.
Er zijn 2 regelbare hoogspanningen aanwezig,.
Voor de roosterspanning is een voedinkje ingebouwd met een spannings-stabilisator en levert 12V.
Voor het meten van de anodestroom wordt een universele meter aangesloten via 2 stekkerbussen.
Voor een nauwkeuriger meten van de roosterspaaning kan een voltmeter worden aangesloten op de stekkerbussen rechts onder.
De spanningen worden via zes 11-standen schakelaars (S1-S6) toegevoerd aan de te testen buis.
De roosterspanning is regelbaar van 1 - 12V, Om de steilheid van de buis te meten dient de drukknop (S8) deze schakelt 2 weerstanden om, welke zo zijn afgeregeld dat bij indrukken de roosterspanning 1V minder negatief wordt bij gelijkblijvende stroom, de toename van de anodestroom geeft dan de steilheid aan.
Via de stekkerbussen 1-9 zijn alle buisaansluitingen bereikbaar voor een kortsluit test en indien nodig doorverbindingen te maken.
In het gloeidraad circuit zijn een controlelampje en een regelweerstand opgenomen, het controlelampje wordt in de teststand kortgesloten en de weerstand dient om bij een buis met laag gloeistroomverbruik de spanning wat omlaag te brengen omdat de open gloeispanning 7,5V bedraagt.
Verder zijn R2 en S7 aangebracht om het vacuum te meten, eerlijk gezegd snap ik de werking niet, maar bij metingen blijkt dat bij indrukken van het knopje, waarmee een weerstand van 1Mohm in serie met het rooster wordt geschakeld, de anodestroom bij de ene buis constant blijft en bij een andere buis de anode stroom flink toe kan toenemen, misschien kan iemand mij daar wat wijzer over maken.
Bij het testen van een buis ga ik als volgt te werk.
Alle schakelaars op nul zetten, dan de buis erin en meten op onderlinge kortsluiting (doe ik eerlijk gezegd niet altijd), vervolgens de gloeispanning aansluiten en kijken of het controlelampje brandt, zo ja gloeidraad heel.
Dan de schakelaars 1-6 in de stand zetten welke correspondeert met de aansluitingen op de buisvoet.
Anode- en schermroosterspanning op de vereiste waarde ( volgens het buizenboek) instellen en de juiste roosterspanning instellen, mA meter in de betreffende stekkerbusjes en het meten kan beginnen.
Door verschillende buizen van hetzelfde type na elkaar te testen zie je de verschillen in de meting en valt een erg afwijkende buis al snel door de mand.
Ter wille van de eenvoud zijn in het schema de onderlinge verbindingen tussen de schakelaars 1-6 en tussen de buisvoeten weggelaten.
Ik neem aan dat er op dit ontwerp heel wat aan te merken valt en en ik wacht dan ook met spanning op commentaar.

[image]

[image]


[image]


Met vriendelijke groet,
Fredo


,

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 01.09.2012, 12:59 (4468 dagen geleden) @ Fredo

Prachtig stukje zelfbouw !

uitleg over vacuüm test:
de hoge weerstand zorgt voor een spanningval als het rooster stroom trekt. daardoor word de spanning positiever waardoor de anodestroom omhoog loopt.


Nu vraag ik mij af Hoe heb je de belettering zo mooi gekregen?

Mvg.
florick

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 01.09.2012, 14:39 (4468 dagen geleden) @ Florick Wibier
Bewerkt door Fredo, 01.09.2012, 14:47

Hallo Florick,

Voor de belettering en het schema maak ik gebruik van het programma "QUICKCAD" een uitgeklede versie van "AUTOCAD".
Wat betreft de vacuum-meting zou het dus niet goed zijn als ik geen verschil meet in de anodestroom of is dit te kort door de bocht?

Groet, Fredo

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 04.09.2012, 06:25 (4465 dagen geleden) @ Fredo

Hallo Florick,


Wat betreft de vacuum-meting zou het dus niet goed zijn als ik geen verschil meet in de anodestroom of is dit te kort door de bocht?

Deze veronderstelling was dus niet juist.

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door Ton Pijnenborg, 01.09.2012, 17:49 (4468 dagen geleden) @ Florick Wibier

Mooi stukje zelfbouw!!
Die 10-standen schakelaars zijn die nieuw gekocht, want daar komt toch een hoge DC-spanning op te staan,en zo ja waar kun je die kopen?

met vriendelijke groet
Ton:OK:

Zelfbouw buizentester.

door Willem.H.N @, Enschede, 01.09.2012, 13:06 (4468 dagen geleden) @ Fredo

Knap werk Fredo,ik kan er verder technisch niets aan toevoegen of op of aanmerkingen daar ontbreekt mij de kennis,zelf had ik wel met zo'n bouw toch gelijk een paar dig.metertje's bij ingebouwd maar met losse meters gaat het natuurlijk ook.
Heb zelf ooit (2006) de Nefora nagebouwd maar is jammer genoeg niet echt
tot een goed einde afgewerkt.:-(

--
Wil het niet lukken?
overkomt mij ook wel eens.

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 01.09.2012, 15:03 (4468 dagen geleden) @ Willem.H.N

Hallo Willem,
Als ik ooit zin in krijg om een nieuwe behuizing te maken ga ik er zeker een metertje bij plaatsen.

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 01.09.2012, 16:50 (4468 dagen geleden) @ Fredo
Bewerkt door Anton van den Oever, 01.09.2012, 16:57

Verder zijn R2 en S7 aangebracht om het vacuum te meten, eerlijk gezegd snap ik de werking niet, maar bij metingen blijkt dat bij indrukken van het knopje, waarmee een weerstand van 1Mohm in serie met het rooster wordt geschakeld, de anodestroom bij de ene buis constant blijft en bij een andere buis de anode stroom flink toe kan toenemen, misschien kan iemand mij daar wat wijzer over maken.

Hallo Fredo,
Deze weerstand + drukknop dient als gas of vacuümtest
Als het vacuüm van een buis bedorven is of als er oververhitting heeft plaatsgevonden, zijn er gasresten vrijgekomen welke door de anodestroom geïoniseerd worden, de negatieve gasrest vliegt mee naar de anode en de positieve naar het rooster omdat dit het laagste potentiaal bezit.
Door opname van een elektron word het weer een normaal gasatoom, hierdoor ontstaat echter een stroom via rooster naar anode.
Bij de meeste buizentesters word als “vacuümtest” een grote weerstand in de roosterleiding geschakeld waardoor de (eventuele) roosterstroom kan vloeien en de spanningsval hierover veranderd de instelling (anode stoom), welke als indicatie wordt gebruikt.
Het kan ook zijn dat er roosterstroom loopt veroorzaakt door roosteremissie, b.v. als er deeltjes van de katode zijn weggeblazen en op het rooster terecht gekomen zijn, indien de temperatuur voldoende hoog is geworden emitteert het rooster dan ook elektronen waardoor de instelling van de buis veranderd. Een buis als de UL41 b.v. is er berucht om.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 02.09.2012, 08:11 (4467 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Anton,
Mag ik jouw uitleg als volgt kort samenvatten, als bij het indrukken van de vacuúm-knop de buisinstelling verandert is er iets aan de hand met het vacuúm of is er sprake van rooster-emissie. In beide gevallen zou er dus iets aan de buis mankeren.
Maar wat ik gewoon wil weten, als ik 2 gelijke buizen ná elkaar test en de ene buis laat geen verandering zien op de meter en de andere wel, welke is dan de betere.
(welke toetsen gebruik je voor het trema op de u)
Fredo

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 02.09.2012, 14:48 (4467 dagen geleden) @ Fredo

Fredo, je zegt het zelf al:

als bij het indrukken van de vacuúm-knop de buisinstelling verandert is er iets aan de hand met het vacuúm of is er sprake van rooster-emissie. In beide gevallen zou er dus iets aan de buis mankeren.

De buis waarvan de anodestroom gelijk blijft is dus de betere buis.
Hoeveel verandering toelaatbaar is kan met een dergelijke tester niet eenvoudig worden bepaald, hooguit zou je als de grenswaarden van een aantal buizen weet een tabel kunnen samenstellen.
De toestsencombinatie voor het trema op de u weet ik niet, ik tik meestal in Word, vervolgens knip en plak ik het daarna.
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Zelfbouw buizentester.

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 02.09.2012, 15:07 (4467 dagen geleden) @ Anton van den Oever

euhmmm..

Neuberger RMP 400 zegt 2uA voor eindbuizen en 1uA voor voorversterker buizen
1*10-6=0,000001 * 1000,000 =1 de verandering mag dus niet groter zijn als de waarde die je krijgt wanneer je het rooster 1 respectievelijk 2 volt positiever maakt.

Heel eerlijk.. ik zou gewoon een paneelmetertje nemen . uit china zijn ze 7-8 euro voor een goede... daar hoef je alleen maar gelijk en afgevlake gelijkspanning voor te nemen

een 200mV metertje heeft 200ua als range geshunt door 1K en 20uA geshunt door 10K

afhankelijk van je toepassing kan je hem dan ook nog als voltmeter voor G1 gebruiken

Mvg.
florick

Zelfbouw buizentester.

door Arjan Boomars @, Ouderkerk aan de Amstel, 01.09.2012, 18:20 (4467 dagen geleden) @ Fredo

Ziet er goed uit maar een foutje in het schema: de gelijkrichter voor de 15V staat verkeerd getekend.

Arjan

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 02.09.2012, 07:07 (4467 dagen geleden) @ Arjan Boomars

Knap dat dit jou is opgevallen Arjan, ik zag het later ook pas.
Fredo

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door soundman2 @, Wouw, 02.09.2012, 07:14 (4467 dagen geleden) @ Arjan Boomars

Ziet er goed uit maar een foutje in het schema: de gelijkrichter voor de 15V staat verkeerd getekend.

Arjan

Is dat zo? De roosterspanning moet negatief zijn. De elco is ook andersomgetekend. Normaal zou je een LM7912 gebruiken vor een negatieve spanning, Maar indien korrekt aangeloten kan het ook met een 7812.Ik denk dat in dit geval de 7812 in het verkeerde lijntje zit.

Soundman2

Zelfbouw buizentester.

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 02.09.2012, 07:16 (4467 dagen geleden) @ soundman2

Kijk goed naar de wijze waarop de dioden staan getekend, liggen allemaal kop aan kont.

Zelfbouw buizentester.

door Willem.H.N @, Enschede, 02.09.2012, 07:31 (4467 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Diode Brug en elko zeker verkeerd getekend.
[image]

--
Wil het niet lukken?
overkomt mij ook wel eens.

Zelfbouw buizentester.

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 03.09.2012, 22:06 (4465 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Kijk goed naar de wijze waarop de dioden staan getekend, liggen allemaal kop aan kont.

Klopt, kan zo niet werken, zo als het in dat schema getekend is.
Cees.

--
CornelisBB

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 02.09.2012, 07:43 (4467 dagen geleden) @ soundman2

Een 7912 had logischer geweest, maar had ik niet, maar ik kan je verzekeren dat het apparaat werk zoals het hoort.
Fredo

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door soundman2 @, Wouw, 02.09.2012, 07:50 (4467 dagen geleden) @ Fredo

Een 7912 had logischer geweest, maar had ik niet, maar ik kan je verzekeren dat het apparaat werk zoals het hoort.
Fredo

Blijft, dat er een paar slordigheidjes in het schema staan. Ik gaf al aan dat een 7812 goed bruikbaar is. De 12 volt voeding is in principe zwevend en naargelang of je een positieve of negatieve spanning nodig hebt, kun je gewoon de andere pool aan aarde leggen, net als bij een batterij. Met de componenten als zodanig is niets mis en als je zegt dat het werkt, dan heb je het in de praktijk anders aangesloten als op de tekening.....
Op papier is een dergelijk foutje niet fataal.

Soundman2

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 02.09.2012, 08:16 (4467 dagen geleden) @ soundman2

S,
Helemaal juist, ik denk dat we het hierbij maar moeten laten, we weten allemaal hoe een voedinkje werkt, toch, en zo niet, wil ik graag het schema'tje aanpassen
Fredo

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 03.09.2012, 22:09 (4465 dagen geleden) @ soundman2

Een 7912 had logischer geweest, maar had ik niet, maar ik kan je verzekeren dat het apparaat werk zoals het hoort.
Fredo


Blijft, dat er een paar slordigheidjes in het schema staan. Ik gaf al aan dat een 7812 goed bruikbaar is. De 12 volt voeding is in principe zwevend en naargelang of je een positieve of negatieve spanning nodig hebt, kun je gewoon de andere pool aan aarde leggen, net als bij een batterij. Met de componenten als zodanig is niets mis en als je zegt dat het werkt, dan heb je het in de praktijk anders aangesloten als op de tekening.....
Op papier is een dergelijk foutje niet fataal.

Soundman2

Ja, het zal wel goed zijn aangesloten, en dat moet dan anders zijn als op die
tekening.
Cees.

--
CornelisBB

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 04.09.2012, 06:12 (4465 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Bij het tekenen van het schema heb ik het symbool voor de bruggelijkrichter domweg overgenomen uit de aanwezige bibliotheek, blijkbaar is deze ook niet volmaakt, net zo min als ik :-)

Fredo

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 01.09.2012, 20:12 (4467 dagen geleden) @ Fredo

Fredo,

Een leuk interessant stuk huisvlijt waar je veel vooral praktische kennis
mee kunt op doen.
Je kunt natuurlijk ook een kant en klaar buizen testertje kopen, maar het is
veel leuker om iets zelf te ontwerpen en te maken.
Precies op de manier zoals je het zelf wil hebben.
Succes met het verder vervolmaken van dit nuttige meet apparaatje.
Ik raad je verder aan om analoge wijzer instrumenten (meters) met een grote schaal er op aan te sluiten of er in te bouwen.
Leest veel handiger af. Is voor een buizen test nauwkeurig genoeg.
Alleen voor een gestabiliseerde spanning in dit apparaatje te controleren
is het wel handig om een nauwkeurig digitaal metertje te gebruiken.
Vr gr Cees.

--
CornelisBB

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 02.09.2012, 12:58 (4467 dagen geleden) @ Cornelis B-B.

Hallo Cees,
Ik gebruik i.d.d. een analoge multimeter om de anodestroom te meten, kan ik nog kiezen uit 3,12 of 60 mA.
Ik ga hem beslist een keer herbouwen, dan kan ik jullie tips daarin verwerken.
Fredo

--
F.K.Bakker

Zelfbouw buizentester.

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 03.09.2012, 06:39 (4466 dagen geleden) @ Fredo

Beste forummers,
Ik wil jullie hierbij bedanken voor jullie reacties en ik zal er zeker mijn voordeel mee gaan doen.
Met vriendelijke groet,
Fred Bakker (Fredo)

--
F.K.Bakker

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum