Zelfbouw buizentester. (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 01.09.2012, 16:50 (4468 dagen geleden) @ Fredo
Bewerkt door Anton van den Oever, 01.09.2012, 16:57

Verder zijn R2 en S7 aangebracht om het vacuum te meten, eerlijk gezegd snap ik de werking niet, maar bij metingen blijkt dat bij indrukken van het knopje, waarmee een weerstand van 1Mohm in serie met het rooster wordt geschakeld, de anodestroom bij de ene buis constant blijft en bij een andere buis de anode stroom flink toe kan toenemen, misschien kan iemand mij daar wat wijzer over maken.

Hallo Fredo,
Deze weerstand + drukknop dient als gas of vacuümtest
Als het vacuüm van een buis bedorven is of als er oververhitting heeft plaatsgevonden, zijn er gasresten vrijgekomen welke door de anodestroom geïoniseerd worden, de negatieve gasrest vliegt mee naar de anode en de positieve naar het rooster omdat dit het laagste potentiaal bezit.
Door opname van een elektron word het weer een normaal gasatoom, hierdoor ontstaat echter een stroom via rooster naar anode.
Bij de meeste buizentesters word als “vacuümtest” een grote weerstand in de roosterleiding geschakeld waardoor de (eventuele) roosterstroom kan vloeien en de spanningsval hierover veranderd de instelling (anode stoom), welke als indicatie wordt gebruikt.
Het kan ook zijn dat er roosterstroom loopt veroorzaakt door roosteremissie, b.v. als er deeltjes van de katode zijn weggeblazen en op het rooster terecht gekomen zijn, indien de temperatuur voldoende hoog is geworden emitteert het rooster dan ook elektronen waardoor de instelling van de buis veranderd. Een buis als de UL41 b.v. is er berucht om.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum