Funke w19 artikel (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 13.01.2008, 11:50 (6157 dagen geleden) @ Achim

In sommige gevallen kan je buizen met een slechte emissie weer oppeppen door ze enige tijd bloot te stellen aan een verhoogde gloeistroom. Voor buizen met een oxide coating (dit geldt voor vrijwel alle na-oorlogse buizen) helpt het om tegelijkertijd een flinke kathodestroom te laten lopen.

De oxidecoating kan hierdoor te heet worden en beschadigen (afbladderen) of zelfs verbranden, en dat is een risico dat je hiermee neemt. Maar als het alternatief weggooien is dan is dit risico natuurlijk heel heel aanvaardbaar.

In de recente discussie over het EY51 gelijkrichtbuisje van Francesco werd ditzelfde advies ook gegeven, en het hielp inderdaad heb ik begrepen. Je hebt hier natuurlijk niet persé een Funke tester voor nodig, met een voedingstrafo en een paar potmeters lukt het ook.

Het gaat vaak om buizen die enige 10-tallen jaren niet zijn gebruikt, en waarvan de kathode kennelijk is gebaat bij een stevige verhitting. Bij dubbeltriodes gaat het meestal om slechts 1 helft. De achtergrond is dat zo'n buis zelden of nooit bij een normale anodestroom is gebruikt. De kathode wordt dan "lui" en raakt verontreinigd. Door de (over)verhitting kan je dit weer corrigeren. Bij versleten eindbuizen helpt dit dus niet, wel b.v. bij buizen die heel lang 'standby' hebben gestaan. Een bekend voorbeeld zijn de 10,7 MHz m.f. buizen bij een Philips BX700A, deze buizen hebben meestal vele uren staan gloeien zonder dat er stroom loopt en zijn heel vaak gebaat bij een dergelijke behandeling.

Over het regenereren van buizen is al veel geschreven, je moet er heel veel ervaring mee hebben wil je voorspellingen kunnen doen over het eindresultaat.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum