Impedantie speakers (Techniek Radio/TV)

door Ramon Pool, 26.09.2012, 16:33 (4443 dagen geleden)
Bewerkt door Ramon Pool, 26.09.2012, 16:45

Goedenavond,

Op mijn buizenversterker uit de 60's staat bij de speaker aansluiting: 8-16 Ohm.
Op mijn moderne speakers staat 6 Ohm.

Wat gebeurt er als ik deze speakers op deze versterker aan zou sluiten?

Is er een manier waarop ik ze wel aan zou kunnen sluiten als dit niet zo rechtstreeks kan?

Groeten,

Ramon

Impedantie speakers

door Laurens @, Zaandam, 26.09.2012, 16:58 (4443 dagen geleden) @ Ramon Pool

Het aansluiten van je speakers kan geen kwaad, maar je geluid wordt er waarschijnlijk doffer, modderiger en ongecontroleerder van.
Je kunt het proberen, het verschil tussen 8 en 6 ohm is niet zo groot maar het aansluiten van 4 ohm speakers op m'n EL3536 of (voorheen) AG9016 was een drama, terwijl die voor 5 ohm ontworpen zijn. 8 ohm speakers klinken met die versterkers rustiger, gecontroleerder en helderder.

Een weerstand in serie zetten is een mogelijkheid om het op te lossen, maar dat verkleint de toch al kleine dempingsfactor van een buizenversterker nog meer, en da's ook niet gunstig voor je weergave.

De beste oplossing is een set andere uitgangstrafo's die de juiste uitgangsimpedantie hebben, als de originaliteit niet van belang is.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 26.09.2012, 18:19 (4443 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door soundman2, 26.09.2012, 19:19

maar je geluid wordt er waarschijnlijk doffer, modderiger en ongecontroleerder van.

Dat zijn weer van die termen, die met geen meetapparaat te meten zijn.
Doffer, zou duiden op minder hoge tonen, maar voor deze bewering is geen enkele technische verklaring.
Een versterkeruitgang is te vergelijken met een spanningsbron, die een zekere maximale stroom kan leveren. Zolang je dus onder die maximale stroom blijft is er feitelijk weinig aan de hand. Volgens de natuurkunde is de energieoverdracht het grootst als de weerstand van de versterker en de belasting gelijk zijn. Zoniet vindt er geen maximale energieoverdtracht plaats. Dat houdt slechts in dat het maximale volume van de luidspreker wat daalt. Evenwel, al zou het vermogen halveren, dan geeft dat een geluidsdrukvermindering van 3dB, hetgeen voor het oor nauwelijks waarneembaar is.
Sluit je een luidspreker aan met een te hoge impedantie, dan haal je niet het max. vermogen, daar tegenover staat dan weer dat de dempingsfactor weer groter is, wat een positieve uitwerking kan hebben. Is de impedantie van de luidspreker te laag, dan wordt de maximaal te leveren stroom eerder bereikt, voordat de uitgangsspanning zijn maximale waarde haalt. Ook dan wordt dus minder vermogen geleverd..
Tot zover de theorie. De rest zit "tussen de oren" .

Soundman2

Impedantie speakers

door Laurens @, Zaandam, 26.09.2012, 18:56 (4442 dagen geleden) @ soundman2

Vergeet niet dat een luidspreker geen constante belasting vormt over het complete weergavespectrum.

Ik heb het hier over forse verschillen die ik desnoods kan opnemen met een microfoon en dan kan iedere leek ze nog horen.
Ik zal eens kijken of ik tijd kan maken om een weergavegrafiekje te plotten. Het verschil is méér dan groot zat om meetbaar te zijn :)

Geluid proberen uit te drukken in getallen is zelden nuttig, net zoals je bij 'n schilderij van Rembrand de kleuren niet gaat uitdrukken in een RGB waarde en de penseelstreken gaat omtoveren in een CAD-tekening.

Voor de dofheid heb ik ook geen verklaring. Feit is wel dat die dofheid er is.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Impedantie speakers

door Ed van der Weele † @, Zeist, 26.09.2012, 19:20 (4442 dagen geleden) @ Laurens

Bij "doffer, modderiger en ongecontroleerder" en "rustiger, gecontroleerder en helderder" heb ik ook mijn wenkbrauwen gefronst.
Het klinkt of hier zo'n high-end adept aan het woord is, want het heeft niets met techniek te maken.

Vergeet niet dat een luidspreker geen constante belasting vormt over het complete weergavespectrum.

Ik heb het hier over forse verschillen die ik desnoods kan opnemen met een microfoon en dan kan iedere leek ze nog horen.

Een opname met een willekeurige microfoon en een even zo willekeurige versterker heeft weinig zin. De microfoon en de versterker hebben ieder een eigen karakteristiek die de opname "vervalst".
Als je gaat meten moet dit onder gecontroleerde omstandigheden zijn zodat zeker is dat de meting niets toevoegt of weglaat aan de geluidsindruk die de luidspreker geeft.

Ik zal eens kijken of ik tijd kan maken om een weergavegrafiekje te plotten. Het verschil is méér dan groot zat om meetbaar te zijn :)

Geluid proberen uit te drukken in getallen is zelden nuttig, net zoals je bij 'n schilderij van Rembrand de kleuren niet gaat uitdrukken in een RGB waarde en de penseelstreken gaat omtoveren in een CAD-tekening.

In de techniek is juist het uitdrukken in getallen de enige objectieve mogelijkheid.
Zonder getallen is geen vergelijking mogelijk omdat de persoonlijke smaak dan de alles overheersende rol speelt.

Impedantie speakers

door Laurens @, Zaandam, 26.09.2012, 19:52 (4442 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Ik ben geen high end adept (mijn audiosetbudget heeft nog niet de 250 euro overtroffen), maar weet jij betere woorden om het te omschrijven?
Ramon vraagt wat er gebeurt. Ik neem aan dat hij muziek draait en geen testtoontjes. Ik geef aan wat er te horen is.
Cijfertjes kun je immers niet horen.
'De dempingsfactor van de EL3536 is 30 lager dan die van de FA960'
Weet jij dan hoe verschillend ze klinken?
'Er treedt een lowpassfilter effect op met een steilheid van 3dB per octaaf, beginnend bij 10khz, met tegelijkertijd een bandpass effect op 15khz van 5dB met een Q van 3, bij aansluiting van een 4 ohm speaker'
Ja, leuk, en dan? Klinkt dat mooi of klinkt dat niet mooi?

Het spreekt voor zich dat de twee versterkers verschillend klinken en vooral zeer verschillend reageren op de testspeakers, en dat is ook precies wat ik probeer uit te leggen. Als er geen verschil zou zijn tussen de versterkers, dan zou het hele verhaal van modderiger en doffer immers niet hier gestaan hebben.

Als je een willekeurige (doch kwalitatief goede) microfoon gebruikt, krijgt de opname het karakter van die microfoon mee, maar de verschillen tussen de diverse opnames blijven intact!


Overigens, in het algemeen en voor iedereen, als je er zelf geen praktijkervaring mee hebt, laat je er dan ook niet over uit.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Impedantie speakers

door kris @, Gent België, 26.09.2012, 20:24 (4442 dagen geleden) @ Laurens

beste Laurens,

doffer, modderiger en ongecontroleerder" en "rustiger, gecontroleerder en helderder zijn termen die ergens in de jaren 90,samen met een bende audioadepten die je gouden zekeringen, een €500 netsnoer en stopcontact verkopen omdat deze de klank van de installatie verbeteren.
Om zich van deze gewiekste verkopers te onderscheiden zullen techneuten, zelfs al zijn ze alle dagen met muziek bezig, deze terminologie mijden als de pest.

Net zoals in de kunst, waar de schilder sommige "kunstkenners" hekelen als de pest omdat ze rrod groen en blauw niet uit elkaar kennen.


Het is uiteraard een kunst om technische termen om te zetten in mensentaal, dof scherp, helder, strak, dissonant kan ik begrijpen maar modderachtig of trnasparant kan ik niet omzetten naar muziek.

groeten

Kris

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 07:00 (4442 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door soundman2, 27.09.2012, 07:10

Ik weet niet waar je mee meet, maar een computer met een microfoon eraan zegt niets.
Ik heb jarenlang gemeten in een akoestisch meetcentrum, met dode kamers en de hele mikmak die daarbij hoorde. De meeste apparatuur was van het gerenommeerde merk Bruel en Kjaer.
De condensatormicrofoons waren binnen een paar tienden dB of beter geijkt en er was een meetprotocol bij. De voorversterkers en de curveschrijvers waren al even nauwkeurig.
Een thuismeting kan wel een mooie grafiek tevoorschijn toveren, maar als de apparatuur nooit gecalibreerd is, heb je er helaas weinig aan.

Je kunt een eenvoudige test doen om aan te tonen dat de impedantie van een luidspreker niet kritisch is.
Sluit op een 4 ohm versterker een luidspreker aan van 8 ohm, de weergave zal prima zijn. Sluit parrallel daaraan een tweede identieke luidspreker. Je kunt niet anders waarnemen, dan dat de luidsprekers beiden even goed spelen en met dezelfde kwaliteit.

Soundman2

Impedantie speakers

door Ben Dijkman ⌂ @, Hellendoorn, 27.09.2012, 13:08 (4442 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door Ben Dijkman, 27.09.2012, 13:15

"met dode kamers en de hele mikmak die daarbij hoorde....."

Als je dan toch zo technisch correct wilt zijn... wat is dan mikmak en dode kamers..schrijf dan zelf ook niet van die wazige termen....
Ik weet wel wat er bedoeld word bedoeld hoor, dus uitleggen hoef je het mij niet.

Als je niet weet wat er met "modderig geluid" en de andere termen bedoeld word
dan ben je wellicht een verschrikkelijk goeie pietje-precies-metermans, maar is je belevings en inlevingswereld als mens wel een beetje erg ver zoek geraakt vind ik.

Dat je een meetexpert bent is duidelijk. Moet je dan alles wat niet gemeten is en dan dus niet in jou hersenpan gaat/wil / mag , dan maar meteen als onzin afdoen..
Je bent en ervaart toch hopenlijk nog wel dingen als een mens, en niet alleen als keiharde technische computer-robot middels je ongetwijfeld fantastische goeie studie ?
Ik vind het behoorlijk arrogant zoals je een menselijke ervaring en uitleg de grond in trapt.
We zijn hier volgens mij op een hobbyforum en zitten niet bij professor "soundman" in de schoolbank!:BAD:

--
Als het oude op is.....dan maken we toch weer nieuwe?




http://www.bendijkman.nl/

Impedantie speakers

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 27.09.2012, 14:01 (4442 dagen geleden) @ Ben Dijkman

Uit het hart gegrepen Ben,

dat opgeheven vingertje hier, dat maar mee blijft typen bij sommige posters, is behoorlijk irritant op zijn tijd.

Ik krijg soms op dit forum het gevoel dat je maar snel moet opkrassen als je niet een heel laboratorium vol meetzenders, plotters, elektromagnetische afscherming klimaatbeheersing enzovoorts hebt staan. Als je pech hebt en een te eenvoudige vraag stelt wordt je met de meest ingewikkelde theorieen om je oren gegooid die je vooral moeten vertellen dat je er niets van snapt, dat je er beter vanaf kan blijven omdat je geen expert bent en stel je voor dat iets niet objectief door een leek in getallen wordt uitgedrukt, het idee alleen al.... Het is een hobbyforum notabene!

Die arme topicstarter zal zich nu nog steeds afvragen wat ie nou aanmoet met die speakers van hem....

Impedantie speakers

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.09.2012, 14:49 (4442 dagen geleden) @ TIPO4

Wel meneer TIP04
Er zijn nog meer mensen die elementaire kennis die ze zelf missen meteen voor arrogant uitmaken. Natuurlijk, de uiteindelijke beleving van wat je in de huiskamer hoort is het eindresultaat- "the proof of the pudding is the eating"! Maar als het spul dilettantisch in elkaar gefröbeld is zal de pudding nooit echt goed kunnen smaken.
Nico
PS Als je in den Bommel of elders jezelf voorstelt, roep je dan ook "TIP04"?

Impedantie speakers

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 27.09.2012, 16:39 (4442 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Wel meneer TIP04
Er zijn nog meer mensen die elementaire kennis die ze zelf missen meteen voor arrogant uitmaken.

Ik post regelmatig op andere fora, 'oude radio's' is maar één van de hobbies, en het valt me op dit forum op dat vragen op beginners niveau vaak eindigen in een wedstrijd verplassen die met de oorspronkelijke vraag niets meer van doen heeft maar vooral bedoeld lijkt om het ego van de poster nog eens een beetje verder op te blazen. Noem me naïef maar ik verwacht meer resultaat van een goedbedoeld duwtje in de goede richting dan dat gebral over het missen van elementaire kennis. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat ik heb doorgeleerd voor het klussen aan oude radio's; de leek ten top dus, heb ook niet in de reparatie gezeten enz. Betekent dat dan maar dat ik de radiohobby moet afzwaaien of hier iedere keer op een onvriendelijke elitaire manier aan moet worden herinnerd? Zo blijven er uiteindelijk weinig enthousiaste kandidaten voor de hobby over me dunkt. Stond er in het regelement ook niet iets over haantjesgedrag?

daar is Natuurlijk, de uiteindelijke beleving van wat je in de huiskamer hoort is het eindresultaat- "the proof of the pudding is the eating"! Maar als het spul dilettantisch in elkaar gefröbeld is zal de pudding nooit echt goed kunnen smaken.

Volgens mij zoekt de TS vooral antwoord op de vraag: wat roep ik over me af als ik een 6 ohms speaker aansluit op een versterker die eigenlijk een luidspreker met een hogere impedanie vraagt. Uit de vraagstelling maak ik nog high-end neigingen nog de behoefte aan laboratoriumtests op. Ik zal wel te simpel zijn.

Nico
PS Als je in den Bommel of elders jezelf voorstelt, roep je dan ook "TIP04"?

Geen idee, loop jij de hele dag door Sassenheim te verkondigen dat je een ouwe schipper bent?:-)

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 15:10 (4442 dagen geleden) @ TIPO4

Uit het hart gegrepen Ben,

dat opgeheven vingertje hier, dat maar mee blijft typen bij sommige posters, is behoorlijk irritant op zijn tijd.

Ik krijg soms op dit forum het gevoel dat je maar snel moet opkrassen als je niet een heel laboratorium vol meetzenders, plotters, elektromagnetische afscherming klimaatbeheersing enzovoorts hebt staan. Als je pech hebt en een te eenvoudige vraag stelt wordt je met de meest ingewikkelde theorieen om je oren gegooid die je vooral moeten vertellen dat je er niets van snapt, dat je er beter vanaf kan blijven omdat je geen expert bent en stel je voor dat iets niet objectief door een leek in getallen wordt uitgedrukt, het idee alleen al.... Het is een hobbyforum notabene!

Die arme topicstarter zal zich nu nog steeds afvragen wat ie nou aanmoet met die speakers van hem....

Kennelijk heb je mijn eerste antwoord aan TS niet gelezen. Daar werd in eenvoudige taal uitgelegd hoe de vork in de steel zit en wat TS kon verwachten als hij de luidspreker op de versterker aansluit.
Niks geen expertgepraat, geen moeilijke meetapparaten, helemaal geen insinuatie dat TS maar op moet krassen. Dat zijn allemaal opmerkingen die op jouw conto staan.
Op een later tijdstip wordt mijn uitleg geweld aangedaan. Het lijkt me dan redelijk, dat ik daarop reageer met onderbouwde antwoorden, iets dat ik in veel bijdragen node moet missen


Soundman2

Impedantie speakers

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 27.09.2012, 16:58 (4442 dagen geleden) @ soundman2


Kennelijk heb je mijn eerste antwoord aan TS niet gelezen. Daar werd in eenvoudige taal uitgelegd hoe de vork in de steel zit en wat TS kon verwachten als hij de luidspreker op de versterker aansluit.
Niks geen expertgepraat, geen moeilijke meetapparaten,

Ik citeer even de eerste zin uit je eerste 'reactie'

Dat zijn weer van die termen, die met geen meetapparaat te meten zijn.

Welk meetapparaat vermoed je bij de topicstarter aanwezig om het verschil tussen modderig en helder in een getal uit drukken?

helemaal geen insinuatie dat TS maar op moet krassen. Dat zijn allemaal opmerkingen die op jouw conto staan.

Helemaal waar, maar het voelt niet zo welkom als je overduidelijke vraag beantwoord wordt met de stokpaardjes van een ander die met het feitelijke onderwerp weinig van doen hebben. Etiquette of zoiets.

Op een later tijdstip wordt mijn uitleg geweld aangedaan. Het lijkt me dan redelijk, dat ik daarop reageer met onderbouwde antwoorden, iets dat ik in veel bijdragen node moet missen

Dat je reageert zal ik je niet kwalijk nemen, de toonzetting, relevantie t.o.v. het oorspronkelijke onderwerp, het schermen met je deskundigheid... Laat ik me maar beperken tot 'not my cup of tea'.

De enige Tipo 4 van Den Bommel

PS geloof dat de topicstarter nuchter genoeg is om zelf zijn eigen probleem op te lossen en heeft ons inmiddels vriendelijk bedankt

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 18:47 (4441 dagen geleden) @ TIPO4


Kennelijk heb je mijn eerste antwoord aan TS niet gelezen. Daar werd in eenvoudige taal uitgelegd hoe de vork in de steel zit en wat TS kon verwachten als hij de luidspreker op de versterker aansluit.
Niks geen expertgepraat, geen moeilijke meetapparaten,


Ik citeer even de eerste zin uit je eerste 'reactie'

Dat zijn weer van die termen, die met geen meetapparaat te meten zijn.


Welk meetapparaat vermoed je bij de topicstarter aanwezig om het verschil tussen modderig en helder in een getal uit drukken?

Ik geef hier voor TS aan dat hij met deze opmerking,overigens door een ander gemaakt, die kennelijk wel weet wat het is, dat hij weinig met die opmerking kan?

helemaal geen insinuatie dat TS maar op moet krassen. Dat zijn allemaal opmerkingen die op jouw conto staan.


Helemaal waar, maar het voelt niet zo welkom als je overduidelijke vraag beantwoord wordt met de stokpaardjes van een ander die met het feitelijke onderwerp weinig van doen hebben. Etiquette of zoiets.

Welk stokpaardje bedoel je?
Ik heb gewoon uitgelegd wat een versterker aan de uitgang doet en wat het gevolg is van het aansluiten van een luidspreker met een afwijkende impedantie.
Ik heb me niet laten voorstaan op mijn kennis of kunde.

Op een later tijdstip wordt mijn uitleg geweld aangedaan. Het lijkt me dan redelijk, dat ik daarop reageer met onderbouwde antwoorden, iets dat ik in veel bijdragen node moet missen


Dat je reageert zal ik je niet kwalijk nemen, de toonzetting, relevantie t.o.v. het oorspronkelijke onderwerp, het schermen met je deskundigheid... Laat ik me maar beperken tot 'not my cup of tea'.

De lieden waarvoor ik de reactie schreef, was niet de topicstarter, maar anderen die helemaal geen bijdrage leverden voor TS, maar uitsluitend dachten dat ze wisten hoe het zat en mijn uitleg daarmee onderuit trachtten te halen. Ik heb in een andere bijdrage gezegd, dat dat alleen lukt met een goede onderbouwing.
TS komt in deze reacties helemaal niet ter sprake.


De enige Tipo 4 van Den Bommel

PS geloof dat de topicstarter nuchter genoeg is om zelf zijn eigen probleem op te lossen en heeft ons inmiddels vriendelijk bedankt.

TS is waarschijnlijk heel wijs. Heeft kennis genomen van mijn eerste bijdrage en is tot de conclusie gekomen dat hij de luidsprekers met een gerust hart kon aansluiten. Uiteindelijk heeft TS nog aangegeven dat hij zonder probleem de luidsprekers aan durfde sluiten, zonder iets stuk te maken.

Ik ben nog steeds van mening dat ik me aan alle regels van de forumetiquette heb gehouden. Helaas kan ik dat niet van eenieder zeggen.
Aangezien het al lang niet meer gaat over het probleem van TS, maar het er meer op lijkt dat mij de les moet worden gelezen, beëindig ik hiermee de discussie.

Soundman2

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 14:48 (4442 dagen geleden) @ Ben Dijkman

"met dode kamers en de hele mikmak die daarbij hoorde....."

Als je dan toch zo technisch correct wilt zijn... wat is dan mikmak en dode kamers..schrijf dan zelf ook niet van die wazige termen....
Ik weet wel wat er bedoeld word bedoeld hoor, dus uitleggen hoef je het mij niet.

Als je niet weet wat er met "modderig geluid" en de andere termen bedoeld word
dan ben je wellicht een verschrikkelijk goeie pietje-precies-metermans, maar is je belevings en inlevingswereld als mens wel een beetje erg ver zoek geraakt vind ik.

Dat je een meetexpert bent is duidelijk. Moet je dan alles wat niet gemeten is en dan dus niet in jou hersenpan gaat/wil / mag , dan maar meteen als onzin afdoen..
Je bent en ervaart toch hopenlijk nog wel dingen als een mens, en niet alleen als keiharde technische computer-robot middels je ongetwijfeld fantastische goeie studie ?
Ik vind het behoorlijk arrogant zoals je een menselijke ervaring en uitleg de grond in trapt.
We zijn hier volgens mij op een hobbyforum en zitten niet bij professor "soundman" in de schoolbank!:BAD:

Ik geef mij niet uit als (meet)expert. dat verzin je hier ter plaatse
Als ik van iets geen verstand van heb ga ik er ook niet op antwoorden.
Als iemand het naadje van de kous wil weten dan is dat prima.
Als een vraag binnen mijn bereik ligt, dan geef ik daarop een antwoord waar je wat aan hebt en waar geen verzinsels in staan.

Om een dode kamer en de hele mikmak uit te leggen gaat voor dit forum wat ver denk ik, maar als er belangstelling voor is, dan geef ik uitleg. Ik wil daarover helemaal niet wazig doen.
Overigens is op het www voldoende te lezen over akoestische metingen in dode kamers, zoveel, dat er wel drie fora mee gevuld kunnen worden. Moet ik het dan hier nog eens overdoen?

Beweringen zonder enige onderbouwing heb je niets aan
Termen als modderig geluid, daar kun je alle kanten mee op en het kan op vele manieren vertaald worden. Gezien andere bijdragen sta ik daarin niet alleen. Als je daarover gaat discussieren, dan wordt er alleen maar oeverloos langs elkaar heen gepraat. Het zijn termen die m.i. thuishoren bij de audiofreaks, die ook 500 euro voor een interlink met gouden contacten uitgeven.

Ik wil zeker niet de betweter uithangen, maar leg je uit hoe iets werkt, komt er een iemand vertellen dat dat niet correct is, terwijl uit zijn relaas blijkt dat hij de bijdrage maar half gelezen, of helemaal niet begrepen heeft. Zelfs de elementaire begrippen in de natuurkunde en electronica worden geweld aangedaan.
Naar aanleiding van het begrip spanningsbron heb ik nog nadere uitleg gegeven. Het is gemakkelijker te zeggen dat het niet klopt, dan uit te zoeken wat een spanningsbron precies is en wat je daarvan mag verwachten om daarna precies aan te geven wat er fout is in mijn uitleg. En nou ben jij juist degene die komt vertellen, dat ik de expert uit wil hangen.

Ook TIPO4 doet een duit in het zakje, terwijl zijn bijdrage nergens op slaat.
Ik heb het helemaal niet gehad over uitgebreide meetapparatuur en uitgebreide laboratoria.

Pas nadat iemand beweerde, dat alle apparatuur passé is en is vervangen door de laptop, inclusief correct meten van frequentiecurves etc, ben ik met de dode kamer en de rest wat daarbij hoort op de proppen gekomen. Gewoon omdat hetgeen beweerd werd absoluut niet waar is.

Als hij mijn eerste bijdrage goed had gelezen, wist TIPO4 nu wat TS kon verwachten als hij zijn luidspreker op de versterker aansloot.
Ik heb daarvoor wat uitgelegd en daar wat theorie bij verteld om de zaak te verduidelijken. Geen moeilijke formules etc. Kennelijk is het woord spanningsbron ook al te hoog gegrepen voor dit forum, maar ik vertik het om de waarheid geweld aan te doen. De natuur laat dat domweg niet toe.

Dat we hier op een hobbyforum zitten, is me helemaal duidelijk. Evenwel wil hobby niet zeggen, dat je terzake ondeskundig zou zijn. Vele belangrijke uitvindingen zijn in het verleden gedaan door hobbyisten, om de doodeenvoudige reden dat het niet hun broodwinning was en de onderzoekingen gedaan werden in de eigen omgeving.
Ik weet zeker dat er hobbyisten zijn, ook op dit forum, die qua kennis en kunde, de gemiddelde vakman veruit de baas zijn.
Ik weet ook zeker dat er bij zijn die nooit reageren op vragen, omdat ze niet willen dat hun kennis en kunde te grabbel wordt gegooid door lieden , die denken dat ze het weten en dat nog eens neerschrijven ook!

Op het risico nog meer negatief commentaar te krijgen, laat ik het hier maar bij.
In mijn eerste bijdrage heb ik de vraag van TS volledig beantwoord en of hij dat antwoord ter harte neemt is zijn zaak.
Ramon heeft zich niet meer in de discussie gemengd, dus kennelijk was hij tevreden over mijn antwoord en had hij verder geen vragen meer daarover, anders had hij licht nog een additionele vraag gesteld.
De rest van de bijdragen, een aantal uitgezonderd waren er alleen op gericht om mijn antwoord(en) onderuit te halen. Helaas voor deze lieden lukt dat alleen als daarvoor ook een goede onderbouwing wordt gegeven.

Soundman2

Impedantie speakers

door Ben Dijkman ⌂ @, Hellendoorn, 27.09.2012, 15:31 (4442 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door Ben Dijkman, 27.09.2012, 15:56

Wij waarderen jou technische kennis enorm !Dat mag je toch wel duidelijk zijn in de loop der jaren.
Daar gaat het dus helemaal niet om .

Als je goed had gelezen ....dan wist je dat ik ---niet--- om uitleg heb gevraagd.Ik begrijp je wel en weet waarover je het hebt, en dat je gelijk hebt.

Je gebruikt (verwoord)je (absoluut goede antwoord)echter als mitrailleursalvo ,waarmee je elke motivatie voor een beginner om nog langer met deze hobby bezig te zijn meteen aan vlarden uit elkaar.

Dat kan en mag toch niet de bedoeling zijn?
Heb ook respect voor de Jip en Janneke taal, want je maakt mij niet wijs dat je niet donders goed weet wat er bedoeld word.

Heb je dan niet meer het vermogen om je in een normaal mens te verplaatsen die z'n best doet om middels beeldende termen zijn ervaringen (die net zo waarheidsgetrouw zijn als voor jou slechts jou meetgegevens zijn) met ons te delen.
Blijkbaar niet!

"Kwaliteits-meetapparaten" zijn absoluut geen menselijke oren.
We zitten hier niet op een wetenschappenlijk forum om meetgevens uit te wisselen aan gelijk opgeleide mensen.Als dat wel zo zou zijn geweest dan was jou antwoord heel normaal geweest..... vind ik

Ik vind het hier echter behoorlijk arrogant om jou meetgegevens boven de menselijke ervaring/beleving te stellen.

Meetapparaten zullen mij een biet zijn,als het gaat om muziek geluidsbeleving.
Als ik(of iemand anders ) vind dat het dof of modderig klinkt weet iedereen wat er bedoeld word. Zeker ook soundman zou ik denken.

Maar nee hoor.
Er is blijkbaar een gecalibreerd- kwaliteits meetapperaat voor nodig om door jou te laten bepalen of -ik- het dof of modderig hoor of niet?
Meterman past dan beter bij je dan soundman

Ook een demo opname waarop de vermeende verschillen zouden worden opgenomen is voor jou -bij voorbaat-niet goed genoeg ....?

Het ging er echter over hoe MENSEN het horen.

Om jou (bijna dwangmatige?) drang tot kwaliteits meetapparaat-metingen zo ver boven het menselijke te stellen vind ik in deze kwestie dan ook behoorlijk arrogant.
Dat was en is mijn punt, niets meer en niets minder.

--
Als het oude op is.....dan maken we toch weer nieuwe?




http://www.bendijkman.nl/

Impedantie speakers

door Ed van der Weele † @, Zeist, 27.09.2012, 15:50 (4442 dagen geleden) @ Ben Dijkman

De overige opmerkingen ga ik niet op in omdat ze dermate schofferend zijn dat het de moeite niet waard is om er commentaar op te leveren.

Als ik(of iemand anders ) vind dat het dof of modderig klinkt weet iedereen wat er bedoeld word. Zeker ook soundman zou ik denken.

Deze vraag heb ik vanmiddag aan 4 kennissen voorgelegd: "Wat stel jij je voor bij een modderig geluid?"
Eén van hen associeerde het met het geborrel van een lavabron in het Yellowstone Park waar hij eens was geweest, maar had geen idee wat dit met muziek te maken zou kunnen hebben.
De andere drie moesten een antwoord schuldig blijven. Hun reactie was "Hoe kom je dáár nu op?"

Daar wil ik het maar bij laten.

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 16:10 (4442 dagen geleden) @ Ben Dijkman
Bewerkt door soundman2, 27.09.2012, 16:15

Wij waarderen jou technische kennis enorm !Dat mag je toch wel duidelijk zijn in de loop der jaren.
Daar gaat het dus helemaal niet om .

"Kwaliteits-meetapparaten" zijn absoluut geen menselijke oren.
We zitten hier niet op een wetenschappenlijk forum om meetgevens uit te wisselen aan gelijk opgeleide mensen.Als dat wel zo zou zijn geweest dan was jou antwoord heel normaal geweest..... vind ik

Feitelijk praten we nu toch weer een beetje langs elkaar heen.

Ik ben absoluut niet begonnen over ingewikkelde meetapparaten en zeker niet in mijn eerste bijdrage.
De polemiek over de meetapparaten is niet door mij in gang gezet.
Er is op zeker moment voorgesteld om geluidsverschillen te laten horen door opnames te maken met een computer en microfoon. Daar heb ik op geantwoord, dat dat feitelijk geen geschikte apparatuur is om audio te meten. In kort bestek, zonder er verder op in te gaan heb ik de dode kamer en bijhorende installaties aangehaald, zonder daar verder wat mee te bedoelen.
In een andere bijdrage werd beweerd, dat de "oude " meetapparaten, inmiddels allemaal verleden tijd zijn en dat dat meetwerk gedaan werd met een laptop.
Ik heb daarop geantwoord dat van die bewering weinig klopte en in kort bestek nog even aangegeven hoe het wel werkt. Alles vertellen zou een heel verhaal worden, niet interessant voor de lezers van het forum en al helemaal niet haalbaar voor de gemiddelde hobbyist.Het heeft weinig zin om daar dan heel veel energie in te steken.
Ook jij hebt kunnen lezen dat er dingen beweerd worden die pertinent niet waar zijn. Ik ga ze hier niet herhalen.
Dan nog even de term modderig. Ik kan me daar vanalles bij voorstellen, maar bij hetgeen ik me voorstel, gaat het over een zeer slecht functionerende , dan wel defecte versterker. Een effect dat ik me niet kan voorstellen bij normale omstandigheden en een kleine misaanpassing.
Ik heb de term gekwalificeerd als niet te meten, verder heb ik er niet zoveel over gezegd. Ik ben echt geen puritein, die alleen op meetgegevens afgaat.
Gehoormatig kan een geluidsinstallatie vanalles mankeren, zoals ruis, brom, te weinig lage, midden of hoge tonen, vervorming, motorboten etc. etc, maar modderig? Is dat wat je hoort als een luidsprekerconus helemaal aan flarden is? daar ging het toch niet over?
Tot zover mijn verweer.

Sounsman2

Impedantie speakers

door Ben Dijkman ⌂ @, Hellendoorn, 27.09.2012, 16:34 (4442 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door Ben Dijkman, 27.09.2012, 16:58

Hallo soundman.
Met alle respect verder...

Dit moet dan voor jou vloeken zijn:

Als beroepsmusicus gebruiken wij termen als :
Wolkige bass :Bleus .Veel laag, waardoor er weinig duidelijke tonen hoorbaar blijven.
Snelle passages spelen, heeft dus geen zin als je een wolkig afgestelde sound hebt.Is wel heel mooi bruikbaar bij lange trage passages.

Een knorrige bass:Soul,funky..Minder laag(20-100hrtz) en meer midlaag (400-600hrtz.)Zeer duidelijke tonen.Elke noot die je speelt komt zeer duidelijk over.
Perfect om snelle passages duidelijk hoorbaar "in de muziek te leggen"

Moddervet..strak met een heel mooi breed geluidsspectrum.
Zowel hoog(aanslag)mid (knorrig) als ook laag
Modderig: Niet strak,een wat flodderig geluid.
Als muziekant communiceer je middels "sound/emotie" .
Technische data hebben, geen gevoel,geen sound, geen expressie, geen emotie.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Termen die in de muziekantenwereld gewoon vaktermen zijn.

Een goed lezer..........

No hard fellings ,maar wij gaan daar nooit uit komen vrees ik .
Hoeft ook niet.
Gewoon even wat verder(willen) kijken dan alleen je eigen (techneuten) vakgebied kan al heel verhelderend werken.
De wereld is veel meer dan alleen het puur technische.


Dat is alles wat ik van je vraag

--
Als het oude op is.....dan maken we toch weer nieuwe?




http://www.bendijkman.nl/

Impedantie speakers

door Ed van der Weele † @, Zeist, 27.09.2012, 18:48 (4441 dagen geleden) @ Ben Dijkman

Als beroepsmusicus gebruiken wij termen als :
Wolkige bass :Bleus .Veel laag, waardoor er weinig duidelijke tonen hoorbaar blijven.
Snelle passages spelen, heeft dus geen zin als je een wolkig afgestelde sound hebt.Is wel heel mooi bruikbaar bij lange trage passages.

Een knorrige bass:Soul,funky..Minder laag(20-100hrtz) en meer midlaag (400-600hrtz.)Zeer duidelijke tonen.Elke noot die je speelt komt zeer duidelijk over.
Perfect om snelle passages duidelijk hoorbaar "in de muziek te leggen"

Moddervet..strak met een heel mooi breed geluidsspectrum.
Zowel hoog(aanslag)mid (knorrig) als ook laag
Modderig: Niet strak,een wat flodderig geluid.
Als muziekant communiceer je middels "sound/emotie" .
Technische data hebben, geen gevoel,geen sound, geen expressie, geen emotie.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Termen die in de muziekantenwereld gewoon vaktermen zijn.

Nu komt eindelijk de aap uit de mouw: het is vakjargon uit een héél andere tak van sport.

Dan is het logisch dat je elkaar niet begrijpt. Hier spreken we over elektronica en radiotechniek, niet over gitaarspelen.
Een voetballer begrijpt ook niet wat er wordt bedoeld als hem wordt verteld dat hij moet oploeven, net zoals een wedstrijdzeiler niet snapt hoe hij een penalty moet nemen.

Je zal de taal van het land moeten spreken om in dat land te kunnen communiceren.
Het heeft geen zin om Swahili te gaan praten tegen een Chinees in Peking.

No hard fellings ,maar wij gaan daar nooit uit komen vrees ik .

Niet als je elkaars taal niet spreekt.

De wereld is veel meer dan alleen het puur technische.

En er is ook meer dan muzikantenjargon.

Impedantie speakers

door Jaap B, 27.09.2012, 09:26 (4442 dagen geleden) @ soundman2

Wat er bij Soundman tussen de oren zit kon daar maar beter blijven.. Een spanningsbron is namelijk stroomloos, om maar even alle poten onder je betoog uit te zagen ;-)

Het probleemloos parallel schakelen van luidsprekers kan uitsluitend bij bv een 100 volt systeem. Bij huiskamerinstallaties hoor je onmiddellijk een verandering in de weergave, heeft niets met geldverspilling te maken.

Oh ja. Notebooks vormen tegenwoordig de defacto standaard in metingen. Voorheen onbetaalbare bruggen, tafelmultimeters, oscilloscopen en analyzers zijn passé. Jongeren gebruiken dezelfde computer om schakelingen te analyseren, te optimaliseren en vervolgens binnen het uur met anderen te delen. De ontwikkelingen gaan door he.

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 09:46 (4442 dagen geleden) @ Jaap B
Bewerkt door soundman2, 27.09.2012, 10:10

Wat er bij Soundman tussen de oren zit kon daar maar beter blijven.. Een spanningsbron is namelijk stroomloos, om maar even alle poten onder je betoog uit te zagen ;-)

Het probleemloos parallel schakelen van luidsprekers kan uitsluitend bij bv een 100 volt systeem. Bij huiskamerinstallaties hoor je onmiddellijk een verandering in de weergave, heeft niets met geldverspilling te maken.

Duidelijk nooit de theorie doorgenomen. Je opmerking is dom en zeker niet onderbouwd. Kritiek kan ik goed tegen, maar de onzin die jij uitkraamt, daar walg ik van.

Ik heb een spanningsbron aangehaald, dat klopt. Een ideale spanningsbron zal een stroom leveren als een belasting wordt aangesloten. Een spanningsbron heeft de eigenschap, dat hij in een weerstand van nul ohm, een oneindig grote stroom levert.
Niets is ideaal in deze wereld, dus ook de spanningsbronnen niet. Een practische spanningsbron zal een zekere stroom kunnen leveren aan een belasting, maar op zeker moment wordt een grens bereikt en zal de spanning toch afnemen.
Een mooi voorbeeld van een spanningsbron in de praktijk is een gestabiliseerde voeding. Wordt de opgenomen stroom te groot, dan zakt de spanning in.

Ik weet niet wat je met 100 volt systemen hebt, maar er is in theorie geen enkel verschil met laagohmige systemen. Het is alleen een systeem om de luidsprekerstroom te beperken, waardoor er minder verlies optreedt in lange leidingen. Verder heeft iedere luidspreker in een 100 volt systeem een aanpassingstransformator, die het mogelijk maakt om de opgenomen energie van een luidspreker in te stellen. Daardoor is het ook mogelijk om grote aantallen parrallel te schakelen. Het zou je sieren als je ook de theorie achter de 100 volt systemen eens doorneemt. Je hebt vandaag de pech, dat je iemand voor je hebt, die meer dan 40 jaar de theorie en practijk van dergelijke systemen beheerst, levert, plaatst en inregelt, waarvan akte.

Parrallelschakelen van luidsprekers is beslist niet voorbehouden aan 100 volt systemen. Waar je die wijsheid vandaan haalt, moet je maar eens uitleggen. Waarschijnlijk iets wat je zelf verzonnen hebt, maar het is gewoon mogelijk en wordt veelvuldig toegepast.
Waarom je bij verdubbeling van de luidsprekers in een huiskamerinstallatie onmiddelijk verschil hoort, moet je maar eens uitleggen. De geluidsdruk neemt 3 dB toe, dat is een feit. De frequentiekarakteristiek blijft hetzelfde, dus probeer het eens uit te leggen, maar dan onderbouwd met theorie.

Oh ja. Notebooks vormen tegenwoordig de defacto standaard in metingen. Voorheen onbetaalbare bruggen, tafelmultimeters, oscilloscopen en analyzers zijn passé.

Dat mag in de studenten en hobbywereld dan gemeengoed geworden zijn, in de laboratoria en industrie wordt nog steeds gemeten met gecalibreerde meetapparatuur van HP, Marconi, B&K en vele andere.
Tegenwoordig worden deze toestellen wel aangestuurd door PC's en ook de gemeten data wordt in computers opgeslagen en verwerkt.
In de industrie zijn daardoor complexe metingen, waarbij veel instellingen aan de apparatuur benodigd zijn, gemakkelijker geworden en ook tijdrovende metingen, kunnen prima op die manier door computers worden afgehandeld.
De computers bij dergelijke systemen hebben wel een professionele databus, zoals IEEE enz. , maar de metingen worden echt niet gedaan met een of andere dubieuze soundkaart.
Ook daar heb je dus weinig kaas van gegeten.
Maar... een beetje zelfkennis heb je wel, je schaart je onder de beginners.
Dan kun je beter goed opletten, lezen en luisteren, alvorens wat hoog van de toren te blazen.

Soundman2

Impedantie speakers

door huub.jak @, 27.09.2012, 09:54 (4442 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door huub.jak, 27.09.2012, 10:23

110.volt lijn sist. is niet voor de huiskamer
Maar ook bvb in kerken om ook de vertraging
en echo weg te nemen omede de eeste op 100 v.
te doen en de achtersten in de zaal of kerk
op bvb 70.v of 50 volt te doen zoo dat de gelijkheid
aanwezig blijft en oo zoo als Soundman al zegt de langen
Leidingen vertraging . Huub

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 10:28 (4442 dagen geleden) @ huub.jak

110.volt lijn sist. is niet voor de huiskamer
Maar ook bvb in kerken om ook de vertraging
en echo weg te nemen omede de eeste op 100 v.
te doen en de achtersten in de zaal of kerk
op bvb 70.v of 50 volt te doen zoo dat de gelijkheid
aanwezig blijft en oo zoo als Soundman al zegt de langgen
Leidingen vertraging . Huub

Beste Huub, nu moet ik je toch een beetje corrigeren hoor.
Het 100 voltsysteem heeft weinig te maken met het wegnemen van vertraging en echo. Ook bij 100V systemen gaan de electronen met de snelheid van het 300.000km/s door de leidingen.
Zelfs na een kilometer draad hoor je de vertraging echt niet.
Wel kun je wat doen aan de nagalm in een kerk bijvoorbeeld, door veel luidsprekers te gebruiken op een laag volume. De kerkgangers zitten dan altijd dicht bij een luidspreker en horen die dus beter dan de galm in de kerk en daardoor wordt de verstaanbaarheid beter.
Wil je een groot aantal luidsprekers op een versterker aansluiten, dan gaat dat het eenvoudigst met een 100 volt systeem.
Laagohmig zou wel kunnen, maar dat wordt dan een eindeloos gepuzzel met het in serie en/of parrallelschakelen van luidsprekers. Omdat ze ver uit elkaar hangen, levert dat onoverkomelijk veel bedrading op en ook nog eens verliezen, vanwege de vrij lage spanning en de daarbij horende grotere stromen.

In een 100 volt systeem,kun je dankzij de aanpassingstransformator in elke luidspreker ook nog het opgenomen vermogen instellen. Zo kun je bijvoorbeeld voor het middenschip van een kerk de luidsprekers op 6 watt instellen en in de zijbeuken, bijvoorbeeld op 3 watt. Je hoeft dan niet allemaal verschillende luidsprekers te kopen.
Zo kan dat ook in een winkelcentrum, waar de luidsprekers in het plafond zitten. Het zijn allemaal dezelfde luidsprekers, maar op de drukke punten met veel mensen staan ze bijv op 10 watt en op de rustige plaatsen bijvoorbeeld op 5 of 2,5 watt. Dat is met een laagohmig systeem bijna niet te realiseren.
70 volt en 50 volt komt ook voor. In Amerika werken dergelijke systemen op 70 volt. Dat heeft te maken met regels in Amerika.
Zoals je misschien wel weet, kun je op een 100 volt versterker, die ingesteld is op 70 volt, het dubbele vermogen aan luidsprekers aansluiten.
Dus op een 50 watt 100V versterker, mag je bij 70 volt 100 watt aan luidsprekers aansluiten. Bij 50 volt verdubbelt dat nog een keer.
Op een 50 watt versterker als boven kun je desgewenst dus honderd luidsprekers van 2 watt aansluiten.
Andersom kan ook, laat de versterker op 100 volt staan en stel de luidsprekers in op 0,5 watt, dan is de versterker ook weer netjes aangepast.
Niet alle lijntrafo's in de luidspreker hebben echter en aansluiting voor 0,5 watt. Tegenwoordig meestal drie of vier taps, 1/1, 1/2, 1/4.


mvg Soundman2

Impedantie speakers

door huub.jak @, 27.09.2012, 12:32 (4442 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door huub.jak, 27.09.2012, 13:16

Sound man vertel mij dan eens WAAROM
Zijn er stappen op de 100.volt lijn travo,s dan aanwezig
Van 50.V 70 V . 100 V. ommede aan te passen op ls. afstand
Ik heb het ook zoo eens vernomen of gelezen tegen zgz doppler echo effekt
Ik bedoel ook niet alleen Spec in kerken maar ook met groten zalen voetbal velden
en buiten gebeuren . Er zijn zelfs Lijn travo,s met VEEL meer volts stappen
Ik kan zoo in een philips ELA boek zien en de typens opgeven Waarom dat ??
Al gebruikt men lijn travo,s vertraging met langen Ls draden blijft aanwezig
al is dat ook minder De eersten dicht bij de instalatie krijgt meer .
Maar naa galm kan men zoo verminderen en het vertstaanbaar maken
Op de versterkers daar zijn ook zoo allen uitgangs stappen in volts aanwezig
Huub

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 15:39 (4442 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door soundman2, 27.09.2012, 15:57

Sound man vertel mij dan eens WAAROM
Zijn er stappen op de 100.volt lijn travo,s dan aanwezig
Van 50.V 70 V . 100 V. ommede aan te passen op ls. afstand
Ik heb het ook zoo eens vernomen of gelezen tegen zgz doppler echo effekt
Ik bedoel ook niet alleen Spec in kerken maar ook met groten zalen voetbal velden
en buiten gebeuren . Er zijn zelfs Lijn travo,s met VEEL meer volts stappen
Ik kan zoo in een philips ELA boek zien en de typens opgeven Waarom dat ??
Al gebruikt men lijn travo,s vertraging met langen Ls draden blijft aanwezig
al is dat ook minder De eersten dicht bij de instalatie krijgt meer .
Maar naa galm kan men zoo verminderen en het vertstaanbaar maken
Op de versterkers daar zijn ook zoo allen uitgangs stappen in volts aanwezig
Huub

Dag Huub, ik zal je vragen beantwoorden.
Op de meeste versterkers voor omroepdoeleinden, met het 100 voltsysteem, zitten meer aftakkingen om ze heel universeel te maken.
De 100volt uitgang wordt het meeste gebruikt, omdat dat eigenlijk de norm is, lange leidingen toelaat en ook de aansluitmogelijkheden van het aantal luidsprekers nauwelijks beperkt.
Evenwel hebben niet alle installaties lange leidingen nodig, maar bijvoorbeeld wel heel veel luidsprekers. 100 volt luidsprekers zijn in vrijwel alle vermogens te koop, maar het kan zomaar eens zijn dat een architect een bepaald type luidspreker voorschrijft voor een installatie. Je kunt je wellicht voorstellen, dat bij de laagste vermogensinstelling van de luidsprekers, het totaal toegestane vermogen van de versterker toch overschreden wordt.
Als voorbeeld:
Een kerk met 20 klankzuilen van 36 watt. De kleinste instelling is dan meestal 1/4, dus 9 watt.
De klankzuilen consumeren dan bij elkaar 20x9=180 watt. Nu is voor een kerk een versterker van 60 watt ruim voldoende. Door de versterker dan niet op 100 volt te zetten, maar op 50 volt, kun je ineens de versterker belasten met een totaal van 240 watt aan luidsprekers. Je hebt dan zelfs nog ruimte om een extra luidsprekertje weg te hangen in een bijruimte van de kerk.

Dan de effecten die je beschrijft als doppler etc. Dat is geen electronische kwestie, maar een stukje natuurkunde.
Zoals je weet plant geluid zich in de lucht voort met een snelheid van ongeveer 320 meter per seconde. Als je op een voetbalveld twee luidsprekers weg zet, een behoorlijk eind uit elkaar, dan kan er een probleem zijn.
Neem aan dat je aan een zijde van het veld staat, op een afstand van 10 meter van de luidspreker. Het geluid uit de luidspreker doet er 0,03 seconde over om jouw oren te bereiken. De tweede luidspreker staat bijv 50 meter verder. Het geluid daarvan doet er 0,15 seconde over. Het verschil tussen die twee is dan
0,12 seconde. Je hoort de tweede luidspreker dus duidelijk later. Dat is het echo effect wat je hoort.
Ter verduidelijking: Het electrische signaal komt bij beide luidsprekers gelijktijdig aan, De snelheid van de electronen is ca 300.000km/sec

Dit echo-effect is niet op te lossen door de luidsprekers op 70 of 50 volt te zetten.

In theaters, zalen en ook spoorwegperrons is een echo effect bijzonder hinderlijk, zeker voor spraak. Daar wordt het probleem opgelost, door het geluid te vertragen. Vroeger gebeurde dat met een eindeloze magneetband met een opnamekop en een aantal verschuifbare weergave koppen.
De versterker centrale bevat niet een zware versterker, maar meerdere kleine versterkers. De eerste versterker naar luidspreker no 1 krijgt het directe geluid. De volgende luidspreker op afstand krijgt een iets vertraagd geluid van de tweede kop van de vertragingsmachine. Doordat de koppen verstelbaar zijn naar links of rechts, kun je precies de vertraging instellen die nodig is. Zo gebeurt dat bij alle luidsprekers(groepen).
De laatste luidspreker, als die bijv 320 meter verder hangt, krijgt zijn geluid pas een sconde later. Juist op het moment dat het geluid van de eerste door de lucht ook daar aankomt. Zodoende hoor je dus niets dubbel.
Ik heb een foto van zo een vertragingsmachine`het is bijv. de LBC7100 va Philips. Ik kan op het ogenblik niet scannen en dus ook geen foto's plaatsen. Als je nog een oude catalogus hebt van Philips staat hij daar waarschijnlijk ook in.
Overigens worden die machines al lang niet meer gebruikt. Dat gaat tegen woordig allemaal electronisch. Het geluid wordt opgeslagen in een geheugen en op de juiste tijd weer uitgelezen. Het voordeel van de electronische oplossing is uiteraard dat er geen bandslijtage meer is.

Ik hoop dat een en ander nu wat duidelijker is. anders hoor ik het wel.


Soundman2

Impedantie speakers

door doeve ⌂ @, Borgercompagnie, 27.09.2012, 16:18 (4442 dagen geleden) @ soundman2

Beste soundman en anderen.

Dit lezende kom ik tot de konklusie dat wat ik geleerd heb en ervaren overeen komt met wat je schrijft.
Dus schaar ik me achter je en vindt dat Ramon het best maar aansluiten moet en gaan luisteren. Je oren zijn voor je zelf de beste meters.
Henk

--
HJD

Impedantie speakers

door huub.jak @, 27.09.2012, 17:49 (4442 dagen geleden) @ soundman2

Ja ik vind het intresand deze uitleg
Het is dus ook een gehelen opbouw van gekozen
sisteemen van antallen van luitsprekers
Ik meen ook eens gelezen te hebben dat zelfs een roterent'
vertrager bestaat .maar het is wel een
Maar dat ELA werk is nog wel wat speciaals zoo als ik
Dat van jou verneem .Bedankt Soundman .Huub

Impedantie speakers

door soundman2 @, Wouw, 27.09.2012, 18:16 (4442 dagen geleden) @ huub.jak

Ik meen ook eens gelezen te hebben dat zelfs een roterent'
vertrager bestaat

Die bestaat ook.
De opname en weergavekoppen, lopen dan tegen een metalen schijf, die aan de buitenkant is voorzien van een magnetische laag, zoals op een normale band,
In de muziekwereld is er ook een echoapparaatje geweest volgens hetzelfde principe. Zoek maar eens op BINSO ECHOREC. Het ruiste wel wat harder dan de echoapparaten met een eindeloze band, zoals de Watkins copycat.

Soundman2

Impedantie speakers

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.09.2012, 11:38 (4442 dagen geleden) @ soundman2

Hear Hear
Sluit ik me voor 100% bij aan
Computers worden tegenwoordig beschouwd als het enig zaligmakende- vooral door degenen die te weinig van de materie afweten.
Nico

Impedantie speakers

door Reint @, Tonden, 27.09.2012, 08:05 (4442 dagen geleden) @ Laurens

Klopt Laurens. De dempingsfactor speelt hierbij de belangrijkste rol. Een eenvoudige SE EL84-versterker met een 'kleine' ugt heeft een zeer lage dempingsfactor. De huidige (bas)luidsprekerboxen vragen een hoge dempingsfactor. De combinatie gaat dus niet goed

Een misaanpassing van een paar ohm op een 8-ohm uitgang beperkt slechts het uitgangsvermogen. Is meestal niet zo belangrijk.

Impedantie speakers

door huub.jak @, 26.09.2012, 17:30 (4443 dagen geleden) @ Ramon Pool

modene boxen passen ook net zoo op buizen
Versterkers met al die filters
meestal geeft het een overdaat aan basse
Maar op een buizen versterker daar kan je deze boxen ook wel
aansluiten .Met transitor daar maakt het wat uit
Dan word deze ook warmer en de loggeritme van de volummen
is korter .Je kan een weerstand aan brengen is serie
Als men het voor de plus van de box doet dan word deze iets donkerder
maar een paar ohm is niet zoo hoorbaar aan de minus kant dan
blijft de hoogten aan wezig. Huub

Impedantie speakers

door MarcelvdG @, 26.09.2012, 19:54 (4442 dagen geleden) @ Ramon Pool

In het slechtste geval zou je je versterker kunnen opblazen als je hem langdurig kneiterhard zet. Zolang je dat niet doet, zal het gewoon werken. Als je dat wel doet, heb je ook nog een aardige kans dat het goed gaat, want buizen zijn doorgaans vrij goed bestand tegen een beperkte overbelasting.

Impedantie speakers

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 26.09.2012, 21:36 (4442 dagen geleden) @ MarcelvdG

Kort samengevat; Als je zelf het geluid "goed" vind, dan is het o.k.
En overbelasten doe je het niet zo gauw op kamer sterkte.
Vr gr Cees.

PS: Meer weg boxen die zijn ontworpen voor torren versterkers, zijn minder geschikt voor buizen versterkers. Breedbanders zijn dan meer op zijn plaats.

--
CornelisBB

Impedantie speakers

door huub.jak @, 27.09.2012, 05:59 (4442 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Bewerkt door huub.jak, 27.09.2012, 06:04

Ja cees dat vind ik ook
Je kan HIFI buizen versterkers kopen
Maaaar geschikte boxen zijn er NIET voor
Het houd met bvb boxen met 9710.s op
Breed band verder geeft het zware gietaar
luitsprekers bvb Celestion .
Moderne HIFI boxen klinken voor GEEN Meter
Ja het gaat beter op philips PA versterkers
waar de basse minder is ook bij de laagste
LS aansluiting dat is op 10.v of 25 volt lijn uitgang
Maar op bvb Geloso daar zijn het vooral boemelaars
Als men perce moderne boxen wilt gebruiken
Denk dan OOK modern met de versterker Dat is VEEEEL
beter ,Daar om gebruik ik ook gewoon een
zeer goede radio er bij .ik heb het zoo wel gezien
met die zware buizen versterkers .Niks achter de zon er mee.

Huub

Impedantie speakers

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 27.09.2012, 06:50 (4442 dagen geleden) @ huub.jak

Dat hangt helemaal van de componenten af.
Het is echt geen wet van Meden en Perzen.
Ik heb in het verleden een Heathkit buizenversterker
gehad en een paar IMF luidsprekers klonken er prima op.

:OK:

--
Vriendelijke groet, René
[image]

Impedantie speakers

door huub.jak @, 27.09.2012, 08:10 (4442 dagen geleden) @ RR1957

Ja met een AM Heatkit daar zal het ook
Nog wel best mee vallen ook mischien nog
een klein vermogen mischien 2x 10.w. AM versterkers
Klinken Frisser en gebruiken nog wel Riaa corr
Huub

Impedantie speakers

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.09.2012, 01:36 (4442 dagen geleden) @ Ramon Pool

De uitgangstrafo....
Zal de impedantie van de luidspreker omzetten naar een aanpassings impedantie op de eindbuizen. Als die aanpassings impedantie te laag is zal alleen de belastinglijn voor de eindbuizen steiler komen te staan. Dat betekent dat de roosterruimte van je eindtrap kleiner wordt; die raakt dan eerder "overstuurd". Het enige effect daarvan is dat je minder vermogen kunt uitsturen zonder vervorming te krijgen.
Nou wordt een eindversterker bij het weergeven van muziek telkens maar heel even vol uitgestuurd, alleen bij de hardste passages en met de volumeknop flink ver open. In de praktijk zul je er dus maar weinig van merken, vooral ook vanwege de speaker impedantie die -zoals zeer terecht al opgemerkt werd- nogal varieert met de frequentie
Nico

Impedantie speakers

door Jaap B, 27.09.2012, 08:56 (4442 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Correct, zie ook de opmerking van Reint hierboven.

Bijkomend probleem is dat de moderne speakers niet zo gevoelig meer zijn. Op een 60'er-jaren-buizen(ge)bakje zal de volumeknop dus ver opengaan. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de eindpitten al redelijk op zijn zodat het resultaat hoogstens vermakelijk wordt, ter kennisname met de buizenversterker.

Hoe anders zou een demonstratie van een 20Wpc zijn op mooie AR luidsprekerboxen van weleer. 6L6, EL34 en KT66 push pull versterkers kunnen nog altijd imponeren.

Impedantie speakers

door Ramon Pool, 27.09.2012, 08:11 (4442 dagen geleden) @ Ramon Pool

Heren, bedankt voor alle reacties.

Ik ga het gewoon aansluiten en kijk/luister wat ik er van vind, want inderdaad daar gaat het uiteindelijk om. Van techniek weet ik helaas weinig vandaar dat ik wilde weten of ik niet de versterker of de speakers om zeep zou helpen. Voluit draaien doe ik nooit, dat zal wel goedkomen dan.

MP staat vol luidsprekers dus mocht het niets blijken te zijn...

Groeten,

Ramon

Impedantie speakers

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.09.2012, 09:26 (4442 dagen geleden) @ Ramon Pool

Nee "om zeep" gaat er niets in die situatie
Een balans eindtrap heeft de meeste kans op om zeep gaan (voornamelijk de uitgangs trafo) als die veel vermogen probeert te leveren zonder belast te worden. Ver uitsturen (of zelfs óversturen) zonder luidspreker is al menige versterker fataal geworden. Ook dat kent zijn uitzonderingen; een werkelijk stabiel ontworpen en uitgevoerde eindtrap gaat er niet stuk van. Zo heb ik zes jaar geleden met 2x EL50 een 60 watt versterker gebouwd die zich nèrgens iets van aantrok. Of je 'm nu onbelast uitstuurde of kortsloot, een smoorspoel als belasting aansloot, er gebeurde nìèts
Nico

Impedantie speakers

door Piet Kralt @, Rotterdam, 27.09.2012, 15:06 (4442 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Ik neem aan dat er wel geluid mee te versterken was :). Is het fabrieksgeheim of kun je het ontwerp bekendmaken? Niet dat ik verwacht het na te zullen bouwen, hoewel... In elk geval wil ik wel graag weten hoe je dat voor elkaar gekregen hebt.

Pieter Kralt

Impedantie speakers

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.09.2012, 17:30 (4442 dagen geleden) @ Piet Kralt
Bewerkt door Ouwe Schipper, 27.09.2012, 17:52

FF geduld met me hebben Piet...
Ik heb nu even alleen een prentje van die bak.

[image]

Het schema moet ergens liggen, maar de hobbyzolder is op 't ogenblik nogal een chaos- zoals de aarde eruit moet gezien hebben voordat het scheppingsverhaal begon
Kom ik op terug
Nico
PS Paar details komen nu weer boven in mijn geheugen:
Kathodeweerstanden van 3E3, schermroosterspanning 300 volt, voeding op mid-tap van de UGT (AD9047) 600 volt
Negatieve roosterspanning uit een gelijkrichtertje. Stuurroosters direkt gekoppeld aan de kathoden van een ECC88, impedantie van de sturing is dus 1/0,0125 = 80 ohm. Kathodeweerstanden van 6K8 naar het vast negatief. Fasedraaier is een 6J6 met gemeenschappelijke kathodeweerstand die ook aan het vast negatief zit. Ingangsversterking met een 9001 pentodetje, voeding daarvan gestabiliseerd met een OA2
Tegenkoppeling vanaf secundaire van UGT niets anders dan 100K naar de kathode van de 9001
Schema volgt
N.

Impedantie speakers

door Mans Veldman @, Leidschendam, 27.09.2012, 17:52 (4442 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

TO-39 Transistorkoelvinnetjes als anodeaansluitingen :OK:

Impedantie speakers

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 27.09.2012, 17:55 (4442 dagen geleden) @ Mans Veldman

Ja ik had even nix anders....
Verder ben ik een groot liefhebber van het "verzinken" van mijn trafo's in het chassis. Spaart doorvoer- gaten
Nico

Impedantie speakers

door hkruis ⌂ @, Amsterdam, 27.09.2012, 17:51 (4442 dagen geleden) @ Ramon Pool

Ik vind het knap van de TS dat hij uit alle zin en onzin de conclusie heeft weten te trekken dat hij de speakers maar gewoon aansluit, zonder dat de boel stuk gaat
en iedereen ook nog netjes bedankt voor de bijdragen.

Henk

--
Gr. Henk van 't Kruis

https://www.buizenradioclub.nl

Impedantie speakers

door Forumbeheer @, 27.09.2012, 17:57 (4442 dagen geleden) @ Ramon Pool

Mogen wij de heren even erop duiden dat men iedereen moet respecteren. Er komt een vraag en er komt een hulpvaardig antwoord. Of dat antwoord gebaseerd is op technische kennis of juist op gevoel doet niet hier niet terzake. Ons inziens wordt hier niet belerend zaken uitgelegd. Als men dat gevoel krijgt dan moet men dat ten eerste bij zichzelf zoeken en niet neerleggen bij de ander. Juist dit laatste leidt dan tot het over en weer gepingpong en daar wordt de discussie, doffer, modderiger en ongecontroleerder van en dat leidt nergens naar, schrikt af en voelt voor niemand prettig.

Forumbeheer

Impedantie speakers

door Forumbeheer @, 27.09.2012, 19:04 (4441 dagen geleden) @ Ramon Pool

Op slot gezet, zie opmerkingen forumbeheer.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum