Soldeertin gezocht (Techniek Radio/TV)

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 03.10.2012, 09:16 (4436 dagen geleden) @ Piet

Piet, ik werk al vanaf 1975 met een Weller soldeerstation TCP (24 Volt)met een flinke verzameling stiften met daarop aangegeven d.m.v. een cijfertje wat de Curie temperatuur van de stift is. Er zijn op het Internet een aantal eenvoudige proefjes te vinden waarmee deze eigenschap kan worden gedemonstreerd. Ben ik nog steeds blij mee. Ik weet niet of er tegenwoordig nog stiften te koop voor zijn, Weller levert nu electronisch geregelde soldeerstations heb ik begrepen.
Soms heeft Baco-Ijmuiden deze stations (in gebruikte staat) in de aanbieding.
V.w.b. het soldeer zelf.
Mijn ervaring is, ook bij meervoudige solderingen, om dun soldeer te gebruiken in de diktes (doorsnede) van 0,8 mm Hellermann) en 0,55 mm.Dat laatste soldeer is gewonden op groene klossen waarvan de zijkanten snel afbrokkelen (Frans product, merk niet meer te lezen)
1 mm of dikker alleen in meervoudige en dikke draden solderingen. De verhouding van dun soldeer t.o.v. de harskern maakt het eenvoudiger om snelle solderingen te maken (eerder vloeiend soldeer).
Goed solderen is echt moeilijk. Mijn eerste soldeer ervaring (7 jaar oud)was met een z.g. gasbout. Een stukje rechthoekig koper geklemd aan een ijzeren stangetje met een houten handvat. Verhitten tot een roodgloeiende punt, in de soldeerpasta steken en dan samen met het soldeer (zonder harskern) de te maken las maken. Maar al snel later voor mijn verjaardagen en met sinterklaas Amro soldeer pyramides en oliekous gevraagd.Met die gasbout smolt de plastic isolatie verbazingwekkend snel weg.
Later een z.g. soldeerpistool en nog later dus mijn Weller station. Zijn looddampen ongezond? jazeker, maar ik heb van jongs af aan, gebogen over mijn soldeerwerk, met open mond in die dampen gezeten.
Misschien daarom maar 1,62 meter groot, vroeg kaal en wat vergeetachtig??
groet, ruud


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum