Vidor buizenportable (Techniek Radio/TV)

door duvel, 24.07.2008, 04:52 (5965 dagen geleden)

Hallo,

Ik ben in het bezit gekomen van een Vidor C-430 (Laddy Anne) portable buizenradio voor het luttele bedrag van 10 Euro.
Gezien mijn beperkte kennins van buizenradio's en elctronica probeer ik het maar eens via dit forum om wat kennis op te doen.
Ik heb namenlijk wat vragen betreffende de radio.
De radio heeft ook een netvoeding, maar ik heb begrepen dat via een variac opstarten het beste is.
Die heb ik wel niet, dus zou ik het willen proberen d.m.v de gloeilamp in serie.
In het binnenwerk heb ik oa een condensator gezien die van was lijkt.
Moet ik deze eerst vervangen voordat ik de radio onder spanning zet?
Wat moet ik eigenlijk ueberhaupt het eerste doen?
Ik heb helaas geen documentatie of schema van de radio en heb op het internet er weinig over kunnen vinden.
Helaas mis ik ook de knop voor het schakelen van de banden.
Ik heb al gekeken bij Jogis Roehrenbude voor het gieten van een nieuwe schakelaar, maar deze schakelaar heeft een doorzichtig plaatje om de knop heen, zodat gieten eigenlijk niet kan.
Vragen,vragen,vragen.
Wie kan mij bij dit projekt wat raad geven.
Ik ben met alles dankbaar.

Groetjes Peter

Vidor buizenportable

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.07.2008, 07:52 (5965 dagen geleden) @ duvel

Vaak zijn de papiercondensatoren (in was gedompeld) nog redelijk goed bruikbaar in deze toestellen. Je moet wel de elco's vooraf controleren, of inderdaad het toestel in serie met een gloeilamp (in dit geval een 15 Watt lamp) voorzichtig opstarten.

In de voeding zijn 2 elco's verwerkt van elk 32 uF - 150 volt. Hierover moet ongeveer 90 volt staan bij gebruik op het lichtnet. Verder is een elco van 100 uF-12 volt aanwezig in het gloeidraadcircuit, het is geen slecht idee om deze bij voorbaat te vervangen omdat de gloeidraad van de eindbuis doorbrandt wanneer deze elco defect raakt.

Een zwak punt is soms de uitgangstrafo, je kan de primaire wikkeling even doormeten met een ohmmeter (circa 1000 ohm). Als deze wikkeling onderbroken is geeft het toestel geen geluid.

--
http://www.hupse.eu/radio

voorschakellamp is geen spanningsregelaar

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 24.07.2008, 17:01 (5964 dagen geleden) @ duvel

Een voorschakellamp heeft volgens mij bij inschakelen de taak om eventuele sluiting op te vangen. Dit doet ie door de "kortsluitstroom" door de lamp te laten lopen, oftewel de lamp gaat hard branden. Dit hard branden gebeurt bij het aanzetten van de radio (die in orde is en geen sluiting heeft) bij de volle voedingsspanning (stroom loopt dan door de primaire wikkeling van de voedingstrafo). Maar na een paar seconden zal de lamp (indien geen sluiting) minder gaan branden omdat dan de stroom die de radio trekt in normaal bedrijf zich stabiliseert (minder wordt).

Mijn inziens kan een voorschakellamp dan ook niet gezien worden als een instrument waarmee de spanning naar het toestel langzaam wordt toe/opgevoerd.

Hiervoor is een regeltrafo/variac ontworpen.

groet Sander

voorschakellamp is geen spanningsregelaar

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.07.2008, 18:44 (5964 dagen geleden) @ S.Leunissen

De lamp begrenst de stroom tot een veilige waarde. Wanneer er sprake is van een of meerdere lekke voedingselco's heb je hierdoor minder of geen last meer van verbrande seleencellen, doorgebrande voedingstrafo's, zekeringen en dergelijke.

In het geval van een 15 Watt lamp (bij deze Vidor) wordt de stroom begrensd tot 15 : 230 = 65 mA. Als dat verder goed gaat kan je vervolgens er nog een lamp van 40 Watt indraaien, of direct overstappen op normale netvoeding.

--
http://www.hupse.eu/radio

voorschakellamp is geen spanningsregelaar

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 24.07.2008, 19:24 (5964 dagen geleden) @ John Hupse †

De lamp beveiligt het toestel door begrenzing maar beveiligt nooit de gebruiker. Dit doet een scheidingstrafo dan weer wel.

Darom gebruik ik altijd beiden.

groet Sander

voorschakellamp is geen spanningsregelaar

door Henk Geurds @, Wijchen, 24.07.2008, 19:38 (5964 dagen geleden) @ John Hupse †

Jonh, de wiskundedocent zal deze berekening niet goedkeuren(de niet juiste eenheden). Mijn inziens klopt die 65 mA alleen bij de brandtemperatuur, de inschakelstroom in koude toestand is toch vele malen groter!?
Mvg. Henk Geurds

voorschakellamp is geen spanningsregelaar

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.07.2008, 20:50 (5964 dagen geleden) @ Henk Geurds

de niet juiste eenheden

Een gloeilamp van 15 VA en een lamp van 15 Watt is hetzelfde ding, we noemen zo'n lamp echter een "lamp van 15 Watt". We hoeven hier geen onderscheid te maken tussen 15 VA en 15 Watt, en kunnen de 15 dus vrolijk delen door de netspanning.

65 mA alleen bij de brandtemperatuur

Ja, er is een inschakelpiek. Deze duurt maar even, een seconde of zo. Niet lang genoeg om schade aan het toestel te berokkenen. Wanneer de lamp eenmaal brandt wordt de stroom begrensd op 65 mA.

De weerstand van het toestel zelf is zeker niet ohms, en ook hier is er normaal al sprake van een inschakelpiek.

--
http://www.hupse.eu/radio

Kooldraadlamp versus "gewone" lamp?

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 25.07.2008, 05:48 (5964 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John en andere meelezers,

De postings lezend over de beveiliging met een lamp, schiet me ineens iets anders te binnen:

Een metaaldraad lamp heeft een positieve temperatuurs coëfficiënt in tegenstelling tot een kooldraadlamp, waar deze negatief is. Dit is met een ohm meter eenvoudig te controleren, meet je immers de weerstand van een gewone lamp (koud), dan is deze erg laag. Doe je hetzelfde bij een kooldraad lamp dan meet je een veel hogere weerstand.

Een metaaldraadlamp (zoals alle moderne gloeilampen zijn) geeft dus een inschakelpiek, waarbij (erg) tijdelijk een grote stroom door het toestel gaat lopen. Niet erg bij radio's met een buisgelijkrichter, maar bij een seleencel kan dit net een "duw in de verkeerde richting" zijn.

Een kooldraadlamp heeft het voordeel dat de weerstand van de gloeidraad erg hoog is, tot deze warm wordt: de weerstand daalt dan. Op deze manier schakel je het toestel echt "langzaam" in.

Misschien is het bovenstaande wat vergezocht, maar toch aardig om te weten. Zelf heb ik overigens geen ervaring met inschakelen via een lamp: ik gebruik een variac......

Groeten, Leo

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Kooldraadlamp versus "gewone" lamp?

door Willem.H.N @, Enschede, 25.07.2008, 05:55 (5964 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Een variac is natuurlijk een goed middel om langsaam de spanning op te draaien
mits er een ampere meter aanwezig is zodat je metteen kunt zien of er een grote stroom gaat lopen , zoniet dan is mede een lamp in serie een uitkomst of er kortsluiting is.

Kooldraadlamp versus "gewone" lamp?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.07.2008, 08:10 (5964 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Het probleem bij het inschakelen van een radiotoestel dat een aantal jaren niet is gebruikt zit 'm in de mogelijkheid dat daarbij onderdelen defect raken die voor het inschakelen nog goed waren. Denk aan de nettrafo, ballastweerstand, gelijkrichter, smoorspoel en de weerstand tussen primaire en secondaire afvlakcondensator.

Deze onderdelen kunnen defect raken omdat afvlakcondensatoren te veel lek hebben of kortgesloten zijn, omdat ratel- en/of ontstoorcondensatoren defect zijn geraakt of omdat er een kortsluiting is ontstaan in de bedrading van de voeding.

Je kan dit probleem grotendeels voorkomen door deze onderdelen door te meten voordat er spanning op het toestel wordt gezet. Dus eerst de afvlakcondensatoren doormeten en zonodig vervangen of opnieuw formeren, de ratel- en ontstoorcondensatoren doormeten en zonodig vervangen en de bedrading visueel en met de ohmmeter controleren.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een variac plus amperemeter waarbij de spanning rustig wordt opgedraaid en de stroom tegelijkertijd in de gaten wordt gehouden. Een te hoge stroom (meer dan 250 mA voor een gemiddeld buizentoestel) wijst altijd op een ernstig probleem. Een geleidelijk afnemende stroom wijst er op dat de afvlakelco's zich opnieuw formeren.

Wat ook kan is een passende gloeilamp in serie zetten met het toestel. Voor een gemiddeld toestel is een 60 of 75 Watt gloeilamp geschikt. Voor een batterijtoestel zoals deze Vidor neem je een 15 Watt lamp, terwijl voor een luxe toestel met b.v. 10 buizen een 100 Watt lamp wordt gekozen. Voor een klein U-toestel 40 Watt. De werking van zo'n lamp berust er op dat bij een te hoge stroom de lamp opgloeit waardoor de weerstand toeneemt en de stroom wordt begrensd tot een veilige waarde. Dit opgloeien kost wat tijd, circa 1 seconde, maar voorkomt dat er extra schade ontstaat.

Wanneer er een normale stroom loopt, en het toestel dus normaal opstart, valt er relatief weinig spanning over de gloeilamp. Dat komt omdat de gloeidraad dan nog (net niet) opgloeit, en dus nog een lage weerstand heeft. Zouden we hier een normale voorschakelweerstand (of een kooldraadlamp) gaan gebruiken dan zal het radiotoestel te weinig stroom toegevoerd krijgen om nog te kunnen functioneren.

Helaas is geen van deze methodes "waterdicht". Er kunnen zich situaties voordoen waarbij onderdelen defect raken zonder dat er een te hoge stroom loopt via het netsnoer. Dit is b.v. het geval wanneer er een uitgangstrafo doorbrandt ten gevolge van een defecte condensator tussen de anode van de eindbuis en de nul van de voeding. En bij batterijtoestellen met serievoeding (zoals deze Vidor) kan b.v. de gloeidraad van een buis doorbranden omdat er 1 of meerdere elco's in het gloeidraadcircuit defect zijn.

--
http://www.hupse.eu/radio

Kooldraadlamp versus "gewone" lamp?

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 25.07.2008, 08:50 (5964 dagen geleden) @ John Hupse †

Mijn ervaring is dat bij gebruik van een gewone gloeivoorschakellamp van 60 W bij een goed toestel met FM vooral het FM gedeelte dan nauwelijks of niet meer werkt. Ik ga er dan vanuit dat de voorschakellamp een zodanige spanningsval veroorzaakt dat de oscillator niet meer functioneert. De MG en LG en de versterkertrap werken dan wel.

De toegevoerdespanning over de lamp is bijv 230 volt en over het te meten toestel 190-200 V. De lamp brandt in zon geval niet goed zichtbaar maar wel nog voelbaar.

Hetgeen betekent dat de toegevoerde spanning over de lamp omhoog moet om 220-230 volt tekrijgen over het te meten toestel. Maar dit laatste doe ik nooit om vergissing tevoorkomen.


groet , Sander

Kooldraadlamp versus "gewone" lamp?

door Willem.H.N @, Enschede, 25.07.2008, 09:15 (5964 dagen geleden) @ S.Leunissen

Mijn ervaring is dat bij gebruik van een gewone gloeivoorschakellamp van 60 W bij een goed toestel met FM vooral het FM gedeelte dan nauwelijks of niet meer werkt. Ik ga er dan vanuit dat de voorschakellamp een zodanige spanningsval veroorzaakt dat de oscillator niet meer functioneert. De MG en LG en de versterkertrap werken dan wel.

De toegevoerdespanning over de lamp is bijv 230 volt en over het te meten toestel 190-200 V. De lamp brandt in zon geval niet goed zichtbaar maar wel nog voelbaar.

Hetgeen betekent dat de toegevoerde spanning over de lamp omhoog moet om 220-230 volt tekrijgen over het te meten toestel. Maar dit laatste doe ik nooit om vergissing tevoorkomen.


groet , Sander

Als ik dat heb zoals boven omschreven dan ga ik de lamp met een schakelaar overbruggen want dan is er geen directe sluiting, wel zou ik dan zeker de FM unit onder nakijken of er geen sterk in waarde verlopen weerstanden in zitten.
grt. willem.

Fm werkt nauwelijks/niet bij voorschakellamp

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 25.07.2008, 10:36 (5964 dagen geleden) @ Willem.H.N
Bewerkt door S.Leunissen, 25.07.2008, 10:41

Dan zouden alle werkende toestellen een probleem hebben. Het ligt juist aan de extra spanningsval over de gloeilamp want bij normale voedingsspanning is er helemaal niets aan de hand.

Test:
probeer eens met een variac de spanning zonder voorschakellamp zodanig op te draaien dat de mg en lg en misschien ook kg werkt en FM nog niet. En meet die voedingsspanning dan op.

Zijn voornamlijk die paardegebitten met o.a. EZ80, ECC83/85 EL84 EABC80 ECH81 EF89

Zijn er meer mensen die deze ervaring bij FM hebben ?

Hierbij zijn jullie uitgenodigd.

groet Sander

Fm werkt nauwelijks/niet bij voorschakellamp

door Willem.H.N @, Enschede, 25.07.2008, 11:33 (5964 dagen geleden) @ S.Leunissen

Test:
probeer eens met een variac de spanning zonder voorschakellamp zodanig op te draaien dat de mg en lg en misschien ook kg werkt en FM nog niet. En meet die voedingsspanning dan op.

Als bij mij de Fm goed werkt en goed gevoelig is bij normale spanning dan kijk ik uiteraard niet nog eens naar de weerstanden in de Fm unit.
Ik geloof dat het vermogen van de voorschakel lamp ook een grote rol mee speelt, ik gebruik een 100watt. achter de variac.

Fm werkt nauwelijks/niet bij voorschakellamp

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 25.07.2008, 12:22 (5964 dagen geleden) @ Willem.H.N

Ik gebruik altijd een 60W lamp. Misschien dat daar het verschil in zit. Ik zal het eens gaan proberen met een goed toestel.

groet Sander

Fm werkt nauwelijks/niet bij voorschakellamp

door Willem.H.N @, Enschede, 25.07.2008, 13:37 (5964 dagen geleden) @ S.Leunissen

Ik zou zeggen gewoon doen wat je gewend bent en als altijd de reparatie gelukt is dan is het toch goed? , zo zal ieder zijn eigen methode hebben om tot een goed resultaat te komen.

Fm werkt nauwelijks/niet bij voorschakellamp

door S.Leunissen @, regio Zuid Limburg, 25.07.2008, 16:02 (5963 dagen geleden) @ Willem.H.N

En dat is een waarheid als een koe.

Sander

Fm werkt nauwelijks/niet bij voorschakellamp

door Willem.H.N @, Enschede, 25.07.2008, 16:47 (5963 dagen geleden) @ S.Leunissen

:-D Altijd de waarheid spreken is als schoonschrijven:u leert het alleen door de praktijk.;-)

Fm werkt nauwelijks/niet bij voorschakellamp

door ruud, 25.07.2008, 12:43 (5964 dagen geleden) @ Willem.H.N

Waarom zou een radio goed moeten werken met voorschakelelamp.

Die is er alleen maar om de elco's te formateren en eventuele sluitingen va gelijkrichters te voorkomewn cq op te vangen.

Als er verder geen problemen zijn na een tijdje de lamp eruit en gewoon de zaak op volle netspanning. Dan pas beoordelen of de radio helemaal werkt of niet.

Fm werkt nauwelijks/niet bij voorschakellamp

door Willem.H.N @, Enschede, 25.07.2008, 13:21 (5964 dagen geleden) @ ruud

Ja, als de lamp geen sluiting laat zien dan ga ik het met een schakelaar overbruggen en hou de ampere meter in de gaten of er niet overmatig stroom loopt.
Allereerst natuurlijk een snelle blik of ik verdachte of verbrande onderdelen zie die ik eerst vervang.:-D

Kooldraadlamp versus "gewone" lamp?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 25.07.2008, 14:14 (5964 dagen geleden) @ S.Leunissen

De toegevoerdespanning over de lamp is bijv 230 volt en over het te meten toestel 190-200 V. De lamp brandt in zon geval niet goed zichtbaar maar wel nog voelbaar.

Dat is inderdaad precies de bedoeling. De elco's kunnen zich dan zonodig herstellen. De FM zal bij een aantal toestellen niet meer goed werken bij deze spanning, maar daar gaat het niet direct om bij het opstarten.

Mocht er iets fataals gebeuren met een elko, een papiercondensator of de bedrading dan beschermd de gloeilamp het toestel. Wanneer je alleen een variac gebruikt op 190 tot 200 volt mis je deze bescherming.

--
http://www.hupse.eu/radio

voorschakellamp is geen spanningsregelaar

door Huub @, 24.07.2008, 20:51 (5964 dagen geleden) @ Henk Geurds

Avond Henk ,

lees de = met een ^ er (vergeten) boven ,
komt overeen met ....

verder .. wat is de tijd van stroom-doorlaat opbouw in de radio
(trafo?) versus die van opbouw weerstand lamp (L-R ding)?

dacht dat in de praktijk zo'n soort advies als veilig genoeg bewezen werd verondersteld voor de radio opstarten ,
mbt tot veiligheid van de persoon zelf ,(zie ook Sander L's posting ),
helemaal gelijk ,
echter ik vind in John's posting geen enkele aanwijzing waarom de eigenaar/tester niet doorbrandt , (wat niet wil zeggen dat dit wel gebeurd )

slakken en het zout:-D groeten Huub

voorschakellamp is geen spanningsregelaar

door Henk Geurds @, Wijchen, 25.07.2008, 05:42 (5964 dagen geleden) @ Huub

Hallo Huub,
Het is niet mijn gewoonte zout op slakken te leggen, maar ik dacht: forumleden die niet zo op de hoogte met formules zijn, het een vreemde uitkomst zullen vinden, vandaar. Henk Geurds (ex. docent).

voorschakellamp is geen spanningsregelaar

door Huub @, 25.07.2008, 08:07 (5964 dagen geleden) @ Henk Geurds

Morgen Henk ,

dan had je mijn (wiskunde) docent kunnen zijn ,:OK:
vergelijkingen in de trant van:
A-B=C-D=E werden onmiddelijk met een minpunt bestraft .:CAP:
( immers (o.a.) A-B kan logischerwijs nooit gelijk aan E zijn )

het "slakken en het zout" was mede voor eigen posting bedoeld ,
doorgaans maak ik daar ook geen gewoonte van .
(tenzij ze opgedist worden , wat nu (komkommertijd) niet vaak gebeurd )

groeten en morgen mooi weer toegewenst ,
(dan hebben wij dat ook bij de Classic Motor Demo Races in Barneveld ,
vroem vroem!! ):-)
Huub

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum