Beste forumleden,
Bestaat er een Philips tekst waarin de werking van de antennekring van de BX462A wordt uitgelegd? Vanaf het schema tekende ik de kring in de MG stand over. Je vindt deze tekening in bijlage. Je herkent direct de capacitieve voetkoppeling. De rest van de onderdelen dient wellicht om de verandering van koppelingsgraad te compenseren bij veranderende afstemfrequentie. Graag info hoe dit werkt. Foutjes in de getekende schakeling zijn niet uitgesloten, ik heb die nog niet met de werkelijkheid nagelopen. Graag een seintje als je een fout opmerkt.
Vriendelijke groeten,
Eduard
HF deel van BX462A
door John Hupse † , Schoonhoven, 31.10.2012, 14:17 (4408 dagen geleden) @ Eduard
Je herkent direct de capacitieve voetkoppeling. De rest van de onderdelen dient wellicht om de verandering van koppelingsgraad te compenseren bij veranderende afstemfrequentie.
Maak je het niet te ingewikkeld?
De antennekring bestaat voor de MG alleen uit koppelspoel S5. Deze antennekring wordt voor de LG en de MG gevolgd door een voor Philips toestellen uit die tijd normaal afgestemd bandfilter met een capacitieve voetkoppeling.
De koppeling tussen de antennekring en het bandfilter is deels inductief (S5-S6) en deels capacitief (C7). Veel meer valt er eigenlijk niet over de antennekring te melden. Men doet dat zo om een zo efficiënt mogelijke koppeling te kunnen realiseren.
Voor de LG bestaat de antennekring uit de koppelspoel S5 + S7, voor de KG wordt het bandfilter uitgeschakeld en bestaat de antennekring uit de koppelspoel S13.
HF deel van BX462A
door Eduard , 31.10.2012, 16:16 (4408 dagen geleden) @ John Hupse †
dag John,
Voor LG ben ik helemaal mee. Het schema is dan eenvoudiger en stemt met uw uitleg
Op MG lijk de zaak ingewikkelder. Naast het voetgekoppelde bandfilter zijn er onderdelen waarvan ik functie nog niet begrijp. Voor mij is het volgende nog onduidelijk:
- wat is het nut van S9, S10
- idem voor C46, C47
- S6 en S11 hebben lage weerstand, wellicht weinig windingen. S8 en S12 hoge weerstand, veel windingen. Ik vind het vreemd dat het toevoegen van weinig windingen de omschakeling van MG naar LG zou betekenen. Bij LG verwacht ik een duidelijk grotere spoel.
Ik neem aan dat Philips de onderdelen C7,C8,C46,C47,S9,S10 weldoordacht heeft geplaatst. Het zijn die dingen die de schakeling ingewikkeld maken om de werking te doorgronden. Het is bekend dat de koppelingsgraad van een voetgekoppeld bandfilter verandert met de waarde van de varco. Mogelijk zijn een aantal van die toegevoegde dingen bedoeld om dat tegen te werken. Ik vraag me af of er een publicatie van Philips bestaat waarin die werking wordt uitgelegd.
Vriendelijke groeten,
Eduard
HF deel van BX462A
door John Hupse † , Schoonhoven, 31.10.2012, 18:43 (4408 dagen geleden) @ Eduard
wat is het nut van S9, S10
Het bandfilter bestaat uit twee afgestemde kringen die kunnen worden geschakeld in een MG en in een LG stand. Voor de MG ontvangst worden S9 resp. S10 parallel gezet aan de LG spoelen S8 resp. S12.
idem voor C46, C47
Op de LG is de verhouding tussen de hoogste en de laagste frequentie waarop kan worden afgestemd kleiner dan op de MG (2,8 resp 3,3). Om dit te realiseren heeft men een vaste condensator (C46 resp. C47) parallel gezet aan de LG spoelen. Op de MG zouden deze parallelcondensatoren tevens parallel staan aan de MG spoelen. Om deze reden heeft men beide LG-spoelen in 2 delen uitgevoerd, S6 zit in een andere bus als S8, idem voor S11 en S12. Op die manier heeft men minder schakelkontakten nodig voor de omschakeling van het bandfilter.
S6 en S11 hebben lage weerstand, wellicht weinig windingen. S8 en S12 hoge weerstand, veel windingen. Ik vind het vreemd dat het toevoegen van weinig windingen de omschakeling van MG naar LG zou betekenen. Bij LG verwacht ik een duidelijk grotere spoel.
S6 + S8 vormt de eerste LG spoel van het bandfilter, S11 + S12 de tweede LG spoel. Er is hier dus geen sprake van een MG spoel.
Tot slot, de bandbreedte van het filter wordt voor de MG voornamelijk bepaald door C11, voor de LG door C10 en C11.
HF deel van BX462A
door Sieme , Niekerk, 31.10.2012, 18:27 (4408 dagen geleden) @ Eduard
S8 en s12 vormen in serie met resp de m.g.spoelen s6 en s11 de l.g spoelen.
In de stand m.g worden ze "kort"gesloten m.b.v. s8 en s9 die samen op
één spoelkokertje zitten en zodoende stevig gekoppeld zijn.In de m.g.-stand
vormen ze een inductieve koppeling die a.h.w. in serie staat met de c11 die
de capacitieve voetkoppeling voor zijn rekening neemt.Mijn inschatting is dat
de (brede) resonantie van de combinatie s9/s10 en c11 onder de laagste ontvangstfreq
ligt opdezelfde manier als waarop bij een enkele antennekoppelkring gebruik wordt gemaakt
van een koppelkring waarvan de resonatie in combinatie met de antennecapaciteit onder
de laagst ontvangfreq gelegd wordt om de gevoeligheid over de hele band te egaliseren.
170 tot 560 meter is een breed golfbereik met een c-min/c-max van bijna 11,
daar kan alleen met stevige ingrepen een redelijk gelijkmatige gevoeligheid gerealiseerd worden.
Ook ik ben benieuwd naar de officiële beschrijving,c.q.berekening,
groeten,
Sieme
--
het experiment heeft altijd gelijk
HF deel van BX462A
door Eduard , 01.11.2012, 05:59 (4407 dagen geleden) @ Sieme
dag Sieme en John,
Bedankt voor de uitleg. Bij deze weet ik dat de MG tekening die ik afleidde uit het schema klopt. Sieme, vermoedelijk bedoel je met "In de stand m.g worden ze "kort"gesloten m.b.v. s8 en s9 die samen op één spoelkokertje zitten" S9 en S10.
Als we de Philips uitleg niet op papier terugvinden lijkt het me leuk op zoek te gaan naar een sloopchassis. Vervolgens zelfinducties meten en het zaakje simuleren. Doorrekenen op klassieke manier moet in theorie kunnen maar geeft wellicht een vergelijking om een punthoofd van te krijgen.
Het is duidelijk dat achter dit circuit meer theorie en praktijk zit dan bij de meeste antennekringen in omroepontvangers.
Als iemand de Philips uitleg over de schakeling heeft, graag een kopie.
Vriendelijke groeten,
Eduard
HF deel van BX462A
door Eduard , 01.11.2012, 14:09 (4407 dagen geleden) @ Eduard
beste forumleden,
Aanleiding tot deze draad is een lastig foutje in een BX462A. De radio speelt prima op alle bereiken met een buitenantenne. Binnen, met een stukje draad, komt er nauwelijks iets uit. In vergelijking met twee andere toestellen van hetzelfde type is de gevoeligheid laag. Het MF deel en de mengtrap zijn in orde. Even een tweeknopsbediening gemaakt door het stuurrooster van de mengbuis te verbinden met een uitwendige afstemkring en het toestel wordt gevoelig. Het HF deel is verdacht. Doorwobbelen van de HF kring op MG en vooral op LG geeft vreemde resultaten. Verder toont wobbelen aan dat bij spoelbus A op LG vreemde dingen gebeuren. Na losmaken van alle overbodige verbindingen blijft er een enkele afgestemde kring over. Toch geeft die twee pieken in zijn frequentiespectrum. Ook de ohmse weerstand van 1 van de spoelen klopt niet met de waarden uit de service nota.Spoel S5 zou volgens de handleiding 120ohm hebben maar meet slechts 89ohm.
Aan de kromgetrokken bodem en rug en het aanwezige roest kan worden afgeleid dat de radio ooit met vocht in contact kwam. In bijlage een afbeelding van de meetmethode; (de weerstand aan de uitgang der generator is 100K, de meetprobe heeft een verzwakking van 15dB) en de eigenaardige wobbelcurve. Heeft iemand ervaring met zulke fout? Wellicht zit er niets anders op dan een nieuwe spoelbus te zoeken.
Vriendelijke groeten,
Eduard
HF deel van BX462A
door Sieme , Niekerk, 01.11.2012, 15:25 (4407 dagen geleden) @ Eduard
Is er niet aan geknutseld?
Het lijkt wel alsof er een zuigkring voor een langegolf luchtvaartbaken o.i.d in zit.
--
het experiment heeft altijd gelijk
HF deel van BX462A
door Eduard , 01.11.2012, 18:29 (4407 dagen geleden) @ Sieme
dag Sieme,
Onwaarschijnlijk dat eraan geknutseld is. Buiten roest en sporen van gebruik is de radio origineel. Mogelijk ben ik de eerste knutselaar.
Vriendelijke groeten,
Eduard
HF deel van BX462A
door John Hupse † , Schoonhoven, 02.11.2012, 09:51 (4406 dagen geleden) @ Eduard
Spoel S5 zou volgens de handleiding 120ohm hebben maar meet slechts 89ohm.
er zit dus een sluiting in S5, deze moet inderdaad worden vervangen door een goede spoel.
HF deel van BX462A
door Eduard , 02.11.2012, 12:44 (4406 dagen geleden) @ John Hupse †
dag John,
Je schreef: "er zit dus een sluiting in S5".
Ik vermoed dat ook.
Toch heb ik nog geen sluitende uitleg voor hetgeen de wobulator vertelt.
Zelfs met een sluiting in S5 zie ik geen aanleiding voor een tweede piek en ook geen reden waarom het afstemgebied omlaag zou schuiven. (omhoog lijkt meer voor de hand liggend)
De enige uitleg die ik voor beide kan bedenken is een vehoogde parasitaire capaciteit veroorzaakt door vocht. Vervang de lucht als diëlectricum in een condensator door water en zijn capaciteit wordt 80 keer groter. Wat vocht kan doen!
Vooraleer de bus uit het toestel te halen ga ik nog eens wobbelen met een externe condensator. Morgen zoek ik alvast in het magazijn van het Olens radiomuseum een vervangspoel. Als dat niet lukt komt er een "gezocht" op forum. Ook herwinden is een mogelijkheid. Ik deed dat vorig jaar met de antennespoel van een 990x.
wordt vervolgd,
Eduard
HF deel van BX462A
door John Hupse † , Schoonhoven, 02.11.2012, 13:08 (4406 dagen geleden) @ Eduard
de verlaagde weerstand geeft in elk geval aan dat er sprake is van kortsluiting in de spoel. Hoe dat precies komt in dit geval weet ik niet.
De aanwezigheid van vocht kan leiden tot aantasting van de isolatie, waardoor er 1 of meerdere sluitingen kunnen ontstaan. Er kunnen zelfs sluitingen onstaan naar andere spoelen in dezelfde bus.