Uitwerkingen opgaven 'deel 1’ van A.J. Sietsma (Gezocht)

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 04.11.2012, 15:07 (4455 dagen geleden) @ Eduard

Hallo Eduard,

Misschien begrijp ik je reactie niet helemaal.
Een oplossing overpennen heeft niemand iets aan, dat weet iedereen.
Een vraagstuk samenstellen is inderdaad veel leuker aan de hand van de oplossing.
Dan zou je komen tot een reconstructie. Het probleem is alleen: ik ben niet (meer) in het bezit van oplossingen, behalve misschien als ik oud huiswerk kan vinden.

Ik zeg dat omdat de vraagstukken van Rens zijn gemaakt ik een periode dat de zakrekenmachine nog niet bestond. (De eerste Sinclairs eind jaren ’60 mochten op school niet eens gebruikt worden!) Het meeste moesten wij doen met de rekenliniaal.En dat laatste niet alleen…ook het eigen brein werd terdege getraind. Vandaar de enorme hoeveelheid aan wiskundige opgaven. Zoals daar is: Natuurkunde, Mechanica, vlakke meetkunde, goniometrie, Algebra en algemene rekenkunde.

Welnu, het gaat mij om die specifieke elektronica-opgaven in de juiste volgorde, omdat die nauw gerelateerd zijn aan de rekenkundige en algebraïsche kennis van de student op dat moment in zijn studiefase.
Als ik nu kijk naar die reken- en wiskunde treft mij de gedegen uitleg, hoe goed die is en doordacht. Bijna volledig gebaseerd op uit het hoofd leren van stellingen en eigenschappen die het hoofdrekenen aanzienlijk vereenvoudigde en het inzicht vergrootte. Kom daar tegenwoordig nog een om.
(Op school: als je de leerlingen voorstelt een rijtje hulpwerkwoorden uit het hoofd te leren. “Ben je wel lekker? kun je toch vinden op Google…!?” Maar dat terzijde.)

De mensen die deze methode hebben gemaakt, moesten wel een groot didactisch inzicht hebben gehad, buiten het feit dat ze docent waren. Men zocht de wiskunde erbij die nodig was op de achtergrond zoals een schrijver een leidmotief zoekt voor een roman.
In mijn jonge jaren heb ik dat nooit doorzien. Nu kijk ik daar met andere ogen naar en zie hoe waardevol dit allemaal nog is en ook voor jonge technici nog zeker de moeite waard.

Daarom Eduard wil ik die elektronica-opgaven zo graag hebben, omdat wat ik aan bijbehorende wiskunde heb redelijk compleet is.
Aan de andere kant voel ik wel voor jouw voorstel voor die webserver.
Maar dan niet de antwoorden inzamelen, maar een soort database samenstellen van uitgewerkte opgaven.
In ieder geval wil ik dat wat ik bezit graag beschikbaar stellen.

Vriendelijke groet

Fons


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum