Onbekende UGT (Techniek Radio/TV)
door Oswald, 21.11.2012, 17:41 (4387 dagen geleden)
Beste forumleden.
Op een andere plaats in dit forum kwam ik het volgende schema tegen :
Ik begrijp het schema wel maar heb het wat moeilijk met de UGT.
Kan iemand mij helpen aan deze transformatoren ?
Vermits ik de versterker in stereo wil bouwen, liefst dubbel.
Dank bij voorbaat,
Oswald
Onbekende UGT
door Onno , 21.11.2012, 17:50 (4387 dagen geleden) @ Oswald
Bewerkt door Onno, 21.11.2012, 18:06
Je zou eens kunnen kijken op de site van Menno van der Veen, die verkoopt een trafo die ook voor kathodeterugkoppeling geschikt is.
Hij combineert de lsp- en terugkoppelwikkeling.
http://www.mennovanderveen.nl/nl/project-frameset.html
--
Vriendelijke groeten,
Onno
Onbekende UGT
door Maurice , Dordrecht, 21.11.2012, 18:51 (4387 dagen geleden) @ Oswald
AMROH : U 200
Primair: 5000, 10.000 Ohm
balansuitgang
Secundair: 1-30 Ohm
Max. toel. gelijkstroom: 2 x 100 mA
N2 waarde ; nvt
Vermogen eindtrap; 20-50 W
Muzed universele uitgang
Onbekende UGT
door Jan Bus , Amersfoort, 21.11.2012, 22:33 (4386 dagen geleden) @ Oswald
Bewerkt door Jan Bus, 21.11.2012, 22:39
Met verbazing zit ik naar dit schema te kijken. Dit schema ben ik nog nooit in Amroh-publicaties tegengekomen en ik bezit er heel wat. De uitgangstrafo is geen U200, want bezit alleen alleen een primaire en een secondaire spoel.
Er zitten veel merkwaardige zaken in het schema: De schermroosters van de eindbuizen zijn via een weerstand en een zenerdiode niet met hun eigen anode verbonden (wat je misschien nog als variant op een triodeschakeling zou kunnen zien), maar met de anode van de andere eindbuis. Bovendien zijn de anodes naar de kathode ontkoppeld met een condensator van 0,1 uF wat een zeer hoge waarde is op dit punt. Bovendien wordt er meegekoppeld naar de anodes van de E180CC ipv. tegengekoppeld via weerstanden van 22 kOhm. Gaat de boel zo niet oscilleren? Wie legt me dit schema uit? Of is dit een hersenspinsel dat nog nooit gewerkt heeft?
Groet, Jan
Onbekende UGT
door Eduard , 22.11.2012, 06:05 (4386 dagen geleden) @ Jan Bus
dag Jan,
Ook nog nooit gezien dit schema.
Ik ken de werking niet maar ben benieuwd die te lezen.
Ik mis symmetrie in de schakeling.
Voor een onderdrukking van de even harmonischen is symmetrie een waarborg alsook voor klasse B werking.
Ik ben benieuwd welke finesse er in die schakeling zit verstopt.
vriendelijke groeten,
Eduard
Onbekende UGT
door Otto Tuil , Drenthe, 22.11.2012, 07:02 (4386 dagen geleden) @ Eduard
Ook nog nooit gezien dit schema.
Ik ken de werking niet maar ben benieuwd die te lezen.
Ik mis symmetrie in de schakeling.
Er staan op het schema "Ontwerp en bouw Piet van der Pol". Piet is actief op het forum, dus misschien kun je hem benaderen met vragen.
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Onbekende UGT
door Piet van der Pol , Alblasserdam, 22.11.2012, 09:18 (4386 dagen geleden) @ Oswald
Deze versterker bestaat echt!
Beste forumdeelnemers,
Wat grappig, dat mijn schema vragen oproept. De ene wil het zo nabouwen, en de ander gelooft niet, dat het kan werken. Ik kan jullie geruststellen: het werkt.
Het schema is niet van Amroh, maar ik heb het een Amroh versterker genoemd, omdat het met Amroh trafo's is uitgerust. Voor de voeding een P200 en voor de uitgangen een U200. Deze U200 is echter wel omgebouwd.
De originele primaire wikkelingen van de U200 bestaat origineel uit totaal 8 afzonderlijke wikkelingen. Binnen in de behuizing van de trafo zijn deze wikkelingen allemaal afzonderlijk op soldeerlippen uitgevoerd, en door bedrading met elkaar doorverbonden. Ik heb de vrijheid genomen, om deze wikkelingen op mijn eigen manier aan te passen.
De schakeling, die ik gebruikt heb, is vroeger in diverse varianten gebouwd. De bekendste versterkers met deze schakeling van de uitgangstrafo, zijn door McIntosh ontworpen en gebouwd. Hierbij werden 6L6 eindbuizen gebruikt, maar een stuurtrafo voor de aansturing.
Omdat ik geen stuurtrafo's bezit, heb ik een zogenaamde bootstrap schakeling gebruikt. Deze schakeling gebruikt stuurbuizen, waarbij de anodeweerstand niet aangesloten zit op een vaste hoogspanning, maar op een punt waarop een wisselspanning staat, die in fase is met de stuurspanning die de stuurbuis zelf moet leveren. Deze schakeling wordt o.a. gebruikt in de transformatorloze 800 Ohm serie-balans schakelingen van Philips met ECC83 als stuurbuis en 2 x EL86 in serie als eindbuizen.
Ik heb een soortgelijke stuurschakeling gebruikt, maar dan met de eindbuizen parallel. Deze schakeling is o.a. terug te vinden in een ontwerp van Crowhurst.
De primaire van de uitgangstrafo is hierbij verdeeld in 2 gelijke helften, elk met een middenaftakking. De ene middenaftakking wordt op de hoogspanning aangesloten, met de uiteinden op de anodes. De andere middenaftakking wordt op de 0 Volt aangesloten, met de uiteinden op de kathodes. De trafobelasting van de buizen is nu gelijk verdeeld over de anodes en de kathodes.
Wat de fase van de wikkelingen betreft, moet er voor gezorgd worden, dat de kathode van de ene buis in fase is met de anode van de andere buis. De wisselspanning tussen deze beide uiteinden is daardoor nihil (de gelijkspanning is echter gelijk aan de voedingsspanning). Om de wikkelingen onderling nog vaster te koppelen, kunnen dus tussen deze uiteinden condensatoren geplaatst worden. Dit geeft een verbetering van de bandbreedte. (de aanduidingen in het schema zijn de originele opdruk van de U200, en dus een beetje verwarrend, want ze hebben nu een andere betekenis)
De anodeweerstanden van de stuurbuizen worden dus op de tegenoverliggende anodes van de eindbuizen aangesloten. Omdat de stuurbuizen de stuurspanning voor de eindbuizen moeten leveren (rooster-kathode + kathode-GND), worden de stuurbuizen gebootstrapped door de anodespanning van de eindbuizen. De wisselspanning op de anodes van de eindbuizen is namelijk precies gelijk aan de wisselspanning op de kathodes van de eindbuizen.
Omdat de voedingsspanning van de eindbuizen hoger is dan 400V, en om een nog lagere vervorming te krijgen, is de schermroosterspanning verlaagd, door serieschakeling van zenerdiodes.
Om de gelijkstroomweerstand van met name de katodewikkelingen identiek te maken, is een compensatie weerstand toegevoegd.
De versterker is in klasse B ingesteld, met een zeer geringe ruststroom (10 mA per buis). Dit is mogelijk door de zeer sterke tegenkoppeling in de kathodehelft van de eindtrap. Hierdoor is tevens de uitgangsimpedantie zeer gering. De versterker levert een vermogen van 2 x 20W bij een vervorming van enkele tienden van een procent. De bandbreedte loopt van 20Hz tot boven de 50kHz (bij 20W). En de versterker is zeer stabiel.
Zie de foto's voor de fysieke versterker.
groetjes,
Piet van der Pol
Onbekende UGT
door Franc , 22.11.2012, 14:25 (4386 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Hoi Piet,
Ik heb deze fraai gebouwde versterker gezien in Egmond.
Maar een vraag is ; hoe pas je de primaire impedantie nu aan nu de prim wikkelingen in aantal zijn gehalveerd en de impedantie dan een kwart geworden is. Want de andere helft van de wikkelingen zit in de kathoden.
Ik ben benieuwd en verder spreekt me dit soort projecten wel erg aan.
Toch niet alledaags en opvallend hoe je de link legt naar de bekende 800 ohm versterkers.
Die klinken nl ook heel anders dan een gebruikelijke balansversterker.
Groet Frank
Onbekende UGT
door Piet van der Pol , Alblasserdam, 22.11.2012, 17:21 (4386 dagen geleden) @ Franc
Hallo Frank,
De aanpas-impedantie voor de eindbuizen verandert niet. Bij een normale balansversterker staat de totale wikkeling in de anodes; in mijn geval is de wikkeling verdeeld tussen anode en kathode.
Dus stel de halve primaire heeft N1 windingen en secundair N2, dan is normaal de wikkelverhouding N1/N2. In mijn geval wordt N1 verdeeld, dus 0,5N1 in de anode en 0,5N1 in de kathode. Totaal is de belasting per buis echter weer N1, zodat de aanpassing niet verandert.
groetjes,
Piet
Onbekende UGT
door Franc , 23.11.2012, 20:25 (4385 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Dag Piet,
Hoeft komt het dat er dan zo weinig om te doen is, je komt deze schakelingen zelden of nooit tegen.
Het is wel kostbaarder voor de uitgang of uitgangen, in de link zie je twee gelijke trafo,'s voor 1 kanaal. Wel interessant om uit te proberen.
In het Project van Menno wordt echter een laagohmige secundaire wikkeling in de kathode gezet en dat is weer anders dan de halve primaire.
Daar is dan terugkoppeling en bij jou zie ik het als een deel van de belasting van de eindbuizen maar dan in tegenfase.
Groet Frank
Onbekende UGT
door John Hupse † , Schoonhoven, 23.11.2012, 21:53 (4384 dagen geleden) @ Franc
Hoeft komt het dat er dan zo weinig om te doen is
dat komt omdat Frank McIntosh in 1949 een Amerikaans patent verkreeg op dit "unity coupled circuit". Andere partijen konden dit dus niet toepassen in het buizentijdperk.
Overigens gaat het niet om twee uitgangstrafo's, maar om slechts 1 uitgangstrafo per kanaal.
Het effect van de kathodewikkelingen is dat een deel van het uitgangssignaal wordt teruggevoerd naar de kathode van de eindbuizen. Hierdoor wordt een tegenkoppeling verkregen die de vervorming van de eindtrap verminderd en zowel tegelijkertijd de uitgangsimpedantie verkleint als de ingangsimpedantie vergroot.
Het nadeel hiervan is dat je een nogal groot signaal nodig hebt om de eindbuizen uit te sturen. Meestal lost men dit probleem op door de driverbuizen te "bootstrappen", dit is een vorm van meekoppeling.
De Britse firma Acoustical bracht overigens al in 1947 zoiets op de markt, de Quad QA12P. Hierin wordt eveneens tegengekoppeld via extra kathodewikkelingen. Bij deze Quad versterker is de tegenkoppeling echter wat minder extreem als bij McIntosh, er hoeft bij de Quad dan ook niet te worden meegekoppeld.
Onbekende UGT
door Franc , 24.11.2012, 05:28 (4384 dagen geleden) @ John Hupse †
Dag John,
Ik bedoel eigenlijk ook de schakelingen van Mc Intosh maar de Quad is weer anders gezien de laagohmige wikkelingen in het kathodecircuit.
Met 2 uitgangen per kanaal wijs ik op de link die Piet aangeeft van de Twin coupled amplifier.
Daarin zie dus echt 2 gelijke helften in de anode en kathode, in dit geval dus met 2 dezelfde uitgangen per kanaal of monoblok.
Groet Frank
Onbekende UGT
door Eduard , 22.11.2012, 17:14 (4386 dagen geleden) @ Piet van der Pol
dag Piet,
Mijn excuses als de opmerking als ongeloof in de werking overkomt.
Na uw bijdrage wordt de werking duidelijker. Om de finesse te doorgronden moet ik het artikel waar je naar verwijst nog verder uitvlooien.
Uiteraard bestaan er meer goede schakelingen dan deze die wij ooit op school geleerd hebben.
Vriendelijke groeten,
Eduard