Keuze van de smoorspoel in een voeding. (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 28.11.2012, 08:57 (4380 dagen geleden) @ Patrick2

Medeforummers

Voor m'n volgende versterkerprojekt heb ik een schema van het internet gehaald. Ik vind het niet nodig om het warme water opnieuw uit te vinden, in het ergste geval pas ik de "temperatuur" wat aan.

In de voeding staat een smoorspoel op de klassieke manier geschakeld tussen twee elco's. Volgens het schema moet die een inductie van 8H hebben maar die spoel heb ik niet. Wat gebeurt er als ik er een met een andere waarde gebruik ?

Er gaat in elk geval meestal niets stuk.
De smoorspoel heeft een wisselstroom weerstand, waardoor de rimpel op de eerste elco niet meer bij de volgende elco kan komen. Als de zelfinductie minder is, is het effect daarvan ook minder. Vaak wordt geen smoorspeol gebruikt maar alleen een weerstand. Zonder kan dus ook, het hangt er maar vanaf hoe zwaar de voeding belast wordt en hoe klein je de rimpel wil hebben. Een smoorspoel heeft ook gelijkstroomweerstand en die moet liefst zo klein mogelijk zijn. Het beperkt de spanningsval voor gelijkstroom en de verliezen, die omgezet worden in warmte.
Omdat door de spoel gelijkstroom loopt, wordt de kern gemagnetiseerd. Als de kern door een te grote stroom verzadigd raakt, is de zelfinductie gereduceerd tot nul en gaat de rimpel er gewoon doorheen. Om te snelle verzadiging te voorkomen, worden smoorspoelen, net als uitgangstrafo's voorzien van een luchtspleet.
Je kunt dus best wel wat experimenteren met smoorspoelen, zolang je de maximale stroom maar niet te boven gaat.

Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum