Reparatieverslag Silver BX110 (Algemeen)

door Loek @, Exloo, 14.01.2008, 13:24 (5966 dagen geleden)

Hallo forumlezers,

Hierbij een klein reparatieverslag van de radio type Silver nr BX110.

De radio heeft de buizenbezetting: 1R5; 1T4; 3S4 en 1S5.
Ik had deze radio op de laatste NVHR-beurs gekocht. Voor dat je een radio koopt controleer je wat de staat is. In dit geval zag de kast er als nieuw uit op het eerste gezicht was er aan de binnenkant ook alles in orde. De verkoper wist niet of de radio speelde omdat hij de juiste batterijen niet had om dit uit te proberen.

Bij nader onderzoek blijkt dat de uitgangstransformator niet origineel was. Hij was mechanisch te klein en ook nog defect (primair onderbroken). Dankzij Hans van Kampen kon ik bepalen wat voor type transformator er in moest. Ik had nog een transformator die er op leek echter er zaten wel aansluitlippen op. Bij het origineel zaten geen soldeercontacten maar kwamen er draden uit. Ik heb dus de nieuwe transformator uit elkaar gehaald en de soldeerlippen verwijderd en draden in de juiste kleur aangebracht.

[image]


Bij het verder doormeten kwam ik er nog achter dat de koppel condensator (2,2 Nf 600V) naar het 1e-rooster van de eindbuis een te hoge lek had.

Nu zaten er in deze radio allemaal condensatoren met een behuizing van een soort bakeliet. In deze behuizing was dan ook nog de waarde in reliëf gedrukt. Het zou zonde zijn om daar een moderne condensator bij te plaatsen. Ik heb de defecte condensator in de lengte met een figuurzaag doorgezaagd . Hierna de oude condensatorresten verwijdert en met een freesje nog wat ruimte gemaakt zodat de nieuwe condensator er in past. De nieuwe condensator was van het type MKH. Je kunt hiervan de bestaande aansluitdraden voorzichtig lostrekken uit de soldering en er langere draden aan solderen. Hierna de condensator en de twee helften met componentenlijm weer samengevoegd en zie het resultaat.

[image]

De radio speelt nu verder goed en kan weer worden toegevoegd aan mijn bescheiden verzameling.

Wat ziet ie er mooi uit hé wat maakte ze vroeger toch mooie dingen!!!!

[image]


Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum