Waarde/capaciteit ratelcondensators (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 26.12.2012, 20:56 (4352 dagen geleden) @ Armand

Hallo,

Aan de primaire kant van de trafo kom ik bv. waarden tegen van 1 of 2 maal 5nF,10nF,15nF,50nF,100nF enz.
Waarvan zijn deze waarden feitelijk afhankelijk?

Alvast bedankt en vriendelijke groeten, Armand

Goeie vraag...

De differentiaalweerstand van de gelijkrichtdiode of -dioden varieert over een periode van de netspanning, op de momenten waarop de diode in voorwaarts staat is de differentiaalweerstand laag, als hij in sper staat hoog. Een ratelcondensator moet voorkomen dat deze variaties een hoogfrequent signaal onbedoeld in amplitude moduleren, wanneer het netsnoer als parasitaire antenne of aardleiding werkt. Om dat voor elkaar te krijgen moet de reactantie van de condensator bij de te ontvangen frequenties voldoende laag zijn. Wat voldoende laag precies betekent kan ik je helaas niet vertellen. Ik denk een reactantie veel kleiner dan die van de antenne, maar misschien heeft iemand een preciezer/beter doordacht antwoord.

Aan de andere kant wil je ook weer niet dat er bij 50 Hz belachelijk veel stroom door gaat lopen. Dat wil je zeker niet als er op een of andere manier een risico bestaat dat die stroom ook door de gebruiker gaat lopen (bijvoorbeeld bij condensatoren van fase naar randaarde in een geaard apparaat waarvan de aarde misschien niet is aangesloten, of van de fase van de netspanning naar het chassis bij een ongeaard apparaat).

De grap is nu dat alle waarden die je genoemd hebt aan deze criteria voldoen, behalve dan het criterium van stroom door de gebruiker. Als er een kans bestaat dat de stroom door de gebruiker loopt, kun je niet meer dan een paar nanofarad toelaten en moet de condensator heel erg goed geïsoleerd zijn (daar heb je tegenwoordig speciale isolatieklassen voor). Als die kans niet bestaat, is alles van 5 nF tot en met 100 nF bruikbaar.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum