wikkelen (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 30.12.2012, 14:36 (4348 dagen geleden)

Beste forumleden,

Wie heeft al veel voedingstrafo's gesloopt en kan mij vertellen of er steeds tussen twee lagen windingen een isolatiepapiertje werd aangebracht.

Ik kreeg een radio in reparatie waarbij de voedingstrafo al was gesloopt. De eigenaar had een doos bij met gesloopte draad en blikplaatjes. Omdat de trafo ook geschikt was voor 110V was de primair dikker dan nodig voor voeding op 230V.
Omdat 110V niet meer actueel is maak ik de primair enkel 230V. Hierdoor kan dunnere draad worden gebruikt. Ik legde na elke laag windingen een laagje bakpapier. Tot mijn verrassing werd de trafo veel dikker dan ik verwachtte. Er is maar juist genoeg ruimte om alle wikkelingen op zijn plek te brengen.

Vermoedelijk had de trafo origineel geen papierlaag tussen de windingen.

Weet iemand of bij moderne wikkeldraad een papierlaag nog noodzakelijk is.
Volstaat het de windingen met vernis of iets dergelijks vast te leggen zodat deze niet gaan trillen en daardoor hun isolatie doorwrijven.

De trafo is intussen klaar maar ik wil die ervaring meenemen voor een volgende keer.

Vriendelijke groeten,

Eduard

wikkelen

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 30.12.2012, 14:48 (4348 dagen geleden) @ Eduard

Eduard,
Vermoedelijk had de trafo origineel geen papierlaag tussen de windingen.

Ja zeker wel anders ontstaat doorslag.
Denk ook het wel of niet strak en zorgvuldig wikkelen een oorzaak kan zijn.
Of toch ook je papier wat dikker.

Meestal zit tussen bv Prim en sec wel wat dikker en vervolgens sec tussen laag en hoog een dikker papier.
Vervolgens tussen de eigen lagen een dun folie enkel elke laag.

wikkelen

door Eduard @, 30.12.2012, 15:04 (4348 dagen geleden) @ Maurice

dag Maurice,

Eigenlijk ben ik voorstander van een papier tussen elke laag windingen maar dat neemt volume in. Zou plastic huishoudfolie een betere oplossing vormen? Die folie is erg dun en rekbaar. Hierdoor kan hij spannend omheen een laag windingen worden gelegd zodat deze vast op hun plek worden gefixeerd.

vriendelijke groeten,


Eduard

wikkelen

door dick.leijenaar @, Groningen, 30.12.2012, 15:23 (4348 dagen geleden) @ Maurice

dag Maurice

De belangrijkste functie van papier of een ander isolatie middel is het voorkomen dat wikkelingen met een groot spanningsverschil elkaar raken Tussen elke laag hoeft dus geen isolatie mits je maar voorkomt dat een wikkeling tussen een laag doorzakt. Dat gebeurt vooral op de einden. Om de paar lagen een dunne isolatie is dan voldoende, maar laat de isolatie aan de einden vooral een beetje opstaan zodat er geen winding tussendoor kan zakken. En zo strak mogelijk wikkelen natuurlijk.
Groet, dick.

wikkelen

door Jac Janssen @, Eindhoven, 30.12.2012, 15:22 (4348 dagen geleden) @ Eduard

Ik ben ook niet echt deskundig, maar als ik er over nadenk, vermoed ik dat het volgende wel waar zou kunnen zijn:

De papierlagen (tegenwoordig kunststoffolie?) hebben meer functies dan alleen isolatie.
Het dient er ook voor dat windingen niet tussen onderliggende lagen kunnen komen.
Vooral aan de kanten.
Dan staat er namelijk een veel groter spanningsverschil tussen de winding en de draden waar hij tussen gekomen is, in vergelijking met de spanning tussen 2 lagen windingen.
Daarnaast zorgt een folie of papiertje voor een wat vlakkere ondergrond zodat volgende lagen ook weer netter en gedefinieerder te leggen zijn.
Ik denk dat dat met huishoudfolie juist niet vlakker wordt.

Overigens heeft niet alle papier zinvolle isolatie-eigenschappen.
De laklaag van de wikkeldraad natuurlijk wel, en dat zal in de meeste gevallen (geen erg hoge spanningen tussen lagen windingen) wel voldoende zijn. Dan kun je bij het papier of de folie of de plakband vooral letten op het voorkomen van afglijden van windingen tussen eerdere lagen.

Jac

wikkelen

door Hans Steenman @, 31.12.2012, 09:54 (4347 dagen geleden) @ Jac Janssen

Ik heb vroeger in de werkplaats van mijn vader trafo's moeten wikkelen. Mijn vader was van bouwjaar 1910 en legde een laagje oliepapier tussen elke wikkellaag.
Maar de moderne wikkeldraad (toen al, in de vijftiger jaren) heeft een goede isolatie. Er kwam toen draad van Pope met een zodanige isolatie dat de Pope vertegenwoordiger als demonstratie twee draden in elkaar twiste met een combinatietang, vervolgens met een hamer op de twist ging slaan en er dan 220Volt op zette!
Als je dus modern wikkeldraad gebruikt is een isolatielaagje om de 100V ruim voldoende.
Kenmerk voor een goed gewikkelde transformator is een strakke wikkeling die met voldoende draadspanning is aangebracht. En een blikpakket dat de spoel volmaakt vult. De laatste paar blikjes dus voorzichtig met een hamer er nog bij intikken.
En dan insluiten met 4 bouten, liefst nog met hoeklijntjes.

wikkelen

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 31.12.2012, 10:17 (4347 dagen geleden) @ Eduard
Bewerkt door Bapaktua, 31.12.2012, 10:25

hallo Eduard.
Wat ik er (nog) van weet.

Ik heb vroeger ook wel trafo's gewikkeld.
Je had toen emaile (emaille) wikkeldraad en POVIN (POVIM, van Philips??) wikkeldraad.
De emaile draad had een isolatie van glas. Dat gaf soms problemen bij het verbuigen of klemmen van de draad om dat het glas er af sprong.
Dat POVIN draad kon je gewoon verbuigen en klemmen was geen probleem.
Verwar dit draad niet met Posijn (draad.
De isolatie van Posijn draad smolt meteen weg wanneer je er een soldeerbout tegen hield.Je kon gewoon met dit draad kris-kras de onderdelen verbinden.
Dit draad zat op een rolletje wat op een soort buisje gemonteerd zat. Onderuit dit buisje kwam dan de draad en dan naar van punt naar punt.
De zelfbouw Ikunullius computer werd volgens mij ook met dit Posijn draad bedraad.

ruud

wikkelen

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 31.12.2012, 11:03 (4347 dagen geleden) @ Eduard

Voor mijn pensionering....
werkte ik in een sigarettenfabriek, waar de pakjes werden omhuld met een doorzichtig folie. Vroeger was dat cellofaan maar dat werd al gauw vervangen door polypropyleen. Van dat spul heb ik nog flink wat liggen, het is verbijsterend dun (32 laagjes op elkaar = 0,76mm) en isoleert perfect! Breedte 12 cm, wie een meter of wat nodig heeft: roept U maar
Nico

wikkelen

door Marc Van De Voorde ⌂ @, Lievegem België, 31.12.2012, 11:40 (4347 dagen geleden) @ Eduard

Dag Eduard,

Ik leg tussen iedere laag een dubelzijdige kleefband, en maak aan de papieren koker steeds 2 flensjes van dunne printplaat.
Printplaat ets ik uit zodat er de nodige aansluitingen ontstaan voor de transfo.
Wikkelen zonder papier geeft problemen omdat de te wikkelen winding in de holtes loopt van de vorige laag (laag is niet perfect vlak en windingen sluiten niet meer aan).
Met dubbelzijdig kleefband heeft men dit probleem niet en als het dunne draad is kleeft iedere geplaatste winding direct vast aan de kleefband.
Vroeger heb ik nog het papier gebruikt uit grote papieren blokcondensatoren, wel wat werk om de aluminium stroken er af te halen, maar het lukt.
Waarschijnlijk zitten er eveneens aftakkingen op de primaire, deze laat ik weg daar de 110 Volt veel dikkere draad is, ik wikkel alles nu naar 230/240 Volt met dezelfde dunnere draad dan 110 V, zo win je ruimte tussen de vensteropening.
Zie ook eens bij tips en trucs,daar vindt je het erwikkelen van een push pull uitgangstransfo door mij.

Groetjes,

Marc

wikkelen

door Hans Steenman @, 31.12.2012, 11:49 (4347 dagen geleden) @ Marc Van De Voorde

Houdt er wel rekening mee dat dubbelzijdig kleefband en dergelijke producten slechte warmtegeleiders zijn. Je zult de trafo dus groter moeten maken: meer koper en meer blik.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum