Radio en cabaret in de oorlogsjaren (Algemeen)
Wat een interessante bijdrage uit de oorlogsjaren. Dat verbod op jazz muziek kende ik niet, maar ik kan me het uit die tijd wel voorstellen. Tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn keek Adolf ook bepaald niet vrolijk bij de bovenmenselijke prestaties van Jesse Owens ......
Ja, het moest natuurlijk vooral Europees (Arisch) zijn. Met Jesse Owens zal Adolf inderdaad niet blij zijn geweest. Toch grappig dat Lenie Riefenstahl ('Triumpf des Willen') in de jaren '50 veel belangstelling aan de dag legde voor het Afrikaanse Nuba-volk (zie ook: Link naar Wikipedia over Riefenstahl).
En wat hebben we er 70 jaar later van geleerd? We zijn tegenwoordig in het openbaar misschien wat minder direct met uitspraken, maar er wordt nog steeds volop gediscrimineerd op grond van politiek, geloofsovertuiging, huidskleur of geaardheid.
Ach ja, sommige dingen veranderen nooit. Ik ben wel benieuwd hoe men over 70 jaar aankijkt tegen de Olympische Spelen nu in China...
De jazzmuziek is inmiddels wereldwijd geaccepteerd als muziekstijl en in een betrekkelijk tolerant landje als Nederland zal al het overige vast ook wel volgen.
Jazzmuziek is natuurlijk heel erg breed. En daar is in 70 jaar wel heel veel aan veranderd. Destijds was het toch vooral ook Glenn Miller, Artie Shaw en niet te vergeten de Ramblers natuurlijk. Op de eerste twee cd's staan veel nummers van de Ramblers. Leuke muziek, die eenmaal op de iPod gezet, ook via het PLL-zendertje te ontvangen is op de oude radio's.
Het begeleidend boekje verhaalt ook over de 'competitie' tussen 'de Watergeuzen' van Radio Oranje en het 'NSB-cabaret'. Officieel was het luisteren naar Radio Oranje verboden (toen men nog radio's mocht hebben). Maar ook in het NSB-cabaret waren er verwijzingen naar Radio Oranje. Het was algemeen bekend dat er in ruime mate naar Radio Oranje werd geluisterd. Voor zover dat mogelijk was vanwege de vele stoorzenders.
De artiesten van de Watergeuzen kregen de opdracht vooral goed te articuleren, opdat ze zo goed mogelijk verstaanbaar zouden zijn.
Ik kan me daar zelf niet zo goed een voorstelling van maken, maar ik herinner me van mijn vader dat die stoorzenders het bijzonder lastig maakten om prettig naar Radio Oranje te kunnen luisteren.
Wat ik me wel kan voorstellen dat ondanks die moeilijke omstandigheden het heel veel steun moet hebben gegeven aan de mensen om naar Radio Oranje te kunnen luisteren.
Groeten,
--
Groeten,
Piet.
Berichten in deze thread:
- Radio en cabaret in de oorlogsjaren -
Piet Blaas,
30.07.2008, 14:59
- Radio en cabaret in de oorlogsjaren -
Hans Op den Camp,
30.07.2008, 18:19
- Radio en cabaret in de oorlogsjaren -
Piet Blaas,
31.07.2008, 20:21
- Radio en cabaret in de oorlogsjaren - ruud, 01.08.2008, 12:12
- Radio en cabaret in de oorlogsjaren -
Piet Blaas,
31.07.2008, 20:21
- Radio en cabaret in de oorlogsjaren -
Hans Op den Camp,
30.07.2008, 18:19