soldeerverbinding (Techniek Radio/TV)

door hansvdklugt @, 19.01.2013, 16:05 (4328 dagen geleden)

Vraag : Wat ik weleens ben tegengekomen is een doorgeknipte draad, waar dan een stukje veer of spiraalvormig draad overgeschoven is om de boel weer met elkaar te verbinden. Is dat een geëigende methode en zo ja, heeft die veer/spiraaldraad een naam, zodat ik weet wat ik kan kopen. ik vind het wel een handige oplossing!

soldeerverbinding

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 19.01.2013, 16:19 (4328 dagen geleden) @ hansvdklugt

Dat werd in de jaren '20 al gebruikt en het heet "een soldeerveertje"
Philips maakte ze zelf van dun koperdraad, te koop heb ik ze nog nooit gezien (begon met deze hobby omstreeks 1956)
Zul je dus ook zelf moeten doen, eindje staf van 2 m dik en daar wikkel je zelf het dunste montagedraad omheen dat je te pakken kunt krijgen, naderhand knip je daar stukjes van
Nico

soldeerverbinding

door hansvdklugt @, 19.01.2013, 17:00 (4328 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

bedankt Nico!

soldeerverbinding

door Dirk @, Stadskanaal, 19.01.2013, 17:21 (4328 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door Dirk, 19.01.2013, 17:35

Dat werd in de jaren '20 al gebruikt en het heet "een soldeerveertje"
Philips maakte ze zelf van dun koperdraad, te koop heb ik ze nog nooit gezien (begon met deze hobby omstreeks 1956)

Klopt Nico,

In mijn "Philips-tijd" lag dat spul in diverse doorsnede en lengte`s gewoon in de la bij de grijpvooraad, en volgens mij was het destijds ook bij "Amroh Muiden" te bestellen.

Groet Dirk

soldeerverbinding

door Martina @, Almere, 19.01.2013, 17:08 (4328 dagen geleden) @ hansvdklugt

Ik heb het op een reparatiedag ook een monteur zien doen.... na enige oefening beheerst ik die techniek nu ook:-) ik maak ze op een boortje van 2 mm (op de achterkant dan he):-D

Temeer omdat ik het haat om in oud soldeer te knoeien, knip ik alleen het onderdeel eruit, laat dus de draden zitten en maak de verbinding met die soldeerveertjes.. Werkt als een trein.:OK:

soldeerverbinding

door Henk Folkersma @, Delfzijl, 19.01.2013, 17:55 (4328 dagen geleden) @ Martina

[image]:OK: lijkt dit er wat op
philips rekstrookjes gm4472[image]

soldeerverbinding

door hans @, Hoorn, 19.01.2013, 18:04 (4328 dagen geleden) @ Henk Folkersma

Henk,

Rekstrookjes zijn iets heel anders. Het een vorm van een transconductor, ofwel een signaalgever. Het rekstrookje wordt op een object geplakt waarvan men hoopt of vreest dat het een variabele lengte heeft. De weerstandsverandering in het strookje wordt gemeten.

Hans

soldeerverbinding

door Henk Folkersma @, Delfzijl, 19.01.2013, 19:44 (4328 dagen geleden) @ hans

ik dacht al zoiets maar wist het niet zeker mijn dank.
henk

soldeerverbinding

door Piet @, Hellendoorn, 20.01.2013, 09:47 (4327 dagen geleden) @ Henk Folkersma

Rekstrookjes zijn in weze gewone weerstanden. Met dien verstande dat de weerstand varieert als er aan getrokken, gebogen of geduwd, wordt. Die werden, en mogelijk nog steeds, vaak gebruikt in weegapparatuur. Zo heb ik ze veel gebruikt in de, toenmalige, van Berkel weegschalen en in de assen van de drukpersen van het Utrechts Nieuwsblad. Toendetijd in Houten. Daarmee werden ze met 2 of 4 onder 90gr. dan in een brug van Wheatstone geplaats om een groter bereik te krijgen. En uiteraard met de nodige versterkers er achter. Ook werden, en mogelijk worden, ze nog gebruikt overal waar spanningen in een materiaal gemeten moet worden. Bruggen, machines ed. Leuk om te proberen. Meet de weerstand maar eens en ga ze dan buigen of er aan trekken. Ook leuk voor onderwijs doeleinden om materiaal eigenschappen te laten zien.

soldeerverbinding

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 19.01.2013, 18:39 (4328 dagen geleden) @ hansvdklugt
Bewerkt door Bapaktua, 19.01.2013, 19:20

Zojuist een aantal veertjes gedraaid.
Boortje 1,8 mm en vertind koperdraad 0,3 mm.
Ik had er maar enkele nodig.
Vroeger met een handboormachine in de draaibank geklemd en een stuk lasdraad van de juiste maat daarin geklemd al draaiend zo'n 20 cm spiraal gedraaid.
netjes met en fijn kniptangetje stukjes van een paar mm lengte knippen en weer voor maanden genoeg soldeer veertjes.
Zie ook "Tips en Trucs"

groet, ruud[image]

soldeerverbinding

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 19.01.2013, 20:04 (4328 dagen geleden) @ Bapaktua

Ik bedoelde dat ik de handboormachine met het handvat in een bankschroef klemde, niet in de draaibank:-D .
Overigens maakte ik vroeger gloeidraad-bedrading ook m.b.v. een handboormachine.
Twee gekleurde draden, ik koos altijd voor blauw en groen, aan 1 kant in de bankschroef geklemd. dan het andere eind van de twee draden ( van ongeveer 5 meter lengte) in de kop van de handboormachine en dan maar draaien. Goed strak houden tijdens dat draaien en daarna afknippen op de benodigde lengtes.
Krijg je mooie gloeidraad-verbindingen met weinig "uitstraling"
ruud PA0ROJ

soldeerverbinding

door Piet Kralt @, Rotterdam, 19.01.2013, 20:38 (4328 dagen geleden) @ Bapaktua

Het twisten van draden werkt twee kanten op. Je hebt niet alleen minder uitstraling maar ook minder instraling. Telefoon- en computerkabels bestaan nog steeds uit getwiste aderparen. (Alleen voor korte verbindingen in huis wordt tegenwoordig wel platte kabel toegepast. Die is dan ook gevoeliger voor storing. In huis meestal geen probleem maar in een industriële omgeving dikwijls wel.)

Ik heb ook zelf wel draad moeten twisten. Beide draden uitrollen over de hele lengte van de hal. Aan één kant vastmaken aan een deurknop of tafelpoot of wat ook maar beschikbaar was. De andere kant aan een schroefhaak die in de kop van een elektrische boormachine stak. Straktrekken en draaien maar. Als ik nu nog wel eens een stuk nodig heb, maak ik één á twee meter met het handboormachientje.

Pieter Kralt

soldeerverbinding

door Piet Kralt @, Rotterdam, 19.01.2013, 19:52 (4328 dagen geleden) @ hansvdklugt
Bewerkt door Piet Kralt, 19.01.2013, 20:41

Zoals ook Nico al schreef: "Soldeerveertjes". Nog steeds de betrouwbaarste manier om twee draden aan elkaar te solderen. Bij Electrologica, waar ik mijn eerste monteursbaan had, maakte de beheerder van het gereedschapmagazijn ze voor ons. Lengte en doorsnede stonden in de montagevoorschriften. Ik gebruik ze nog steeds en maak ze ook net als toen met een handboormachientje en een achterstevoren boortje. Als je het soldeerwerk goed doet, zie je aan beide kanten van het veertje een puntje van het draadje van de andere kant. Ook moet je kunnen zien dat het veertje goed gevuld is, de soldeer moet een beetje bol zijn aan de uiteinden. Verder mogen er geen druppels soldeer aan het veertje hangen. Dat lukt alleen goed als het veertje niet te groot is. Het moet, net als je schoenen, goed passen.

Pieter Kralt

soldeerverbinding

door Paul Brouwer @, Haarlem, 19.01.2013, 20:31 (4328 dagen geleden) @ hansvdklugt

Deze verbindingen zijn door Philips sinds jaar en dag al gebruikt. Het nadeel van deze soldeerveertjes is dat deze tijdens het solderen ook los komen en kunnen gaan schuiven.

Het werkt ook goed bij het vervangen van teerbommen. De teer-C eruit knippen en een deel van de draad laten zitten. Dan op de beide draden van de nieuwe C een spiraaltje wikkelen (b.v. om een dun spijkertje) en vervolgens de gewikkelde spiraaltjes over de draadeindjes schuiven en vastsolderen.

Groeten,
Paul

--
[image]

soldeerverbinding

door Fredo @, Nootdorp(ZH), 20.01.2013, 10:51 (4327 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Wat ik nog niet gelezen heb is dat je de afgeknipte draadjes in het toestel, goed moet schoonmaken of schoonkrabben alvorens te solderen en de kunst is het veertje voldoende strak te maken dat de verbinding niet schuift tijdens het solderen. M.a.w. het maakt dus nogal verschil of je 2 draadjes wil verbinden of een heel bosje draden, je moet hiervoor de diameter van het veertje aanpassen.
Groet,
Fredo

--
F.K.Bakker

soldeerverbinding

door Bapaktua ⌂ @, Haarlem, 20.01.2013, 12:33 (4327 dagen geleden) @ Fredo

Hallo Fredo,
voordat ik het te vervangen onderdeel er uit knip, ga ik al met mijn soldeerbout en een beetje soldeer heen en weer langs de draad waar ik de draad wil doorknippen en vertin die draad daar dan op die plek.
Ik gebruik daar een soldeerbout voor met een "hete" stift en dun (0,5 mm) soldeer. Meestal heb ik twee Weller soldeerstations naast elkaar op mijn werkbank staan, nummertje 5 en nummertje 7 stift.
Na het schuiven van de onderdeel draden in het veertje knijp ik dit veertje tussen mijn vinger of m.b.v. een tangetje een beetje plat, tegen het wegschuiven.
Maar een ieder gebruikt zijn/haar eigen methode.
het blijft toch een aardig tijdverdrijf:-D
ruud
Toevoeging. Zoals je op de foto's kan zien zit er aan sommige soldeerveertjes nog een stukje draad. Dat eindje gebruik ik om tijdens het solderen het veertje enigzins op zijn plaats te houden of te verschuiven.
Daarna knip ik dit eindje er af.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum