Zelfbouw buizenmeter. (Techniek Radio/TV)
Goedendag,
ik Heb mijn buizenmeter eindelijk werkend,en hij werkt perfect.
(ik zeg opzettelijk Meter omdat er een nuanceverschil is tussen testen en meten)
Ten eerste zou ik Jan van Eijck willen bedanken voor het beschikbaar stellen van het NHVR artikel over zijn tester. daar heb ik veel aan gehad. en ook Hugo Sneyers voor het schema van de hoogspanningsvoeding. een aangepaste versie daarvan verzorgt hier
Het idee was iets te bouwen geschikt voor het testen van bijna alle radio buizen. dat is naar mijn inziens Goed gelukt. met de gloeidraadspanning van 20V bij 5A kan ik 80-90% van alle buizen testen. anders heb ik nog mooie voedingen staan die ik nog kan aansluiten.
enige eigenschappen zijn:
* Gloei 1,25v tot 20 volt 5A
* De gloeispanningen worden gevoed uit 3 wikkelingen van 6.3vac(ietsje hoger doordat trafo op 220 staat) deze wikkelingen kunnen in serie gezet worden zodat de regulator niet te veel hoeft te dissiperen.
* Anodespanning 0 tot 320 volt. beperkt tot 140mA
* G2 spanning 0 tot 320 volt beperkt tot 45mA
* Roosterspanning +- 100 volt kortsluitvast. en superstabiel.
* Alle voltages instelbaar met 10 slags potmeters. en gelijktijdig af te lezen.
en de G1 spanning met een grof en fijn-regeling
* Gastest door een relais wat normaal een 1M weerstand in serie met het rooster overbrugd. wanneer deze knop word ingedrukt komt de weerstand in serie met het rooster te staan.
*De hoogspanning word tijdens de kortsluit-test afgeschakeld. en op positie 10 ingeschakeld.
* bussen tussen de anode,G3 g2 en kathode. zodat er weerstanden tussen kunnen om bijvoorbeeld ook magische ogen te kunnen testen.
* de anodestroom kan afgelezen worden in 2, 20 ,200 mA de komma op de meter verspringt automatisch met het bereik.
* Ik kan mijn XY schrijver op het apperaat aansluiten en de curves van buizen opnemen
* BNC bussen om een oscilloscoop of signaal generator aan te sluiten. je kan ook je oscilloscoop aansluiten en een weerstand opnemen in de anodeleiding om bijvoorbeeld op microfonie te testen.
* er komt rechts onder een luikje waar je bij de print kunt met alle delers voor de meters. zo kunnen de paneelmetertjes gekalibreerd worden
Een knop zoals de Funke die een kortsluit-test opereert tussen alle elementen op kortsluiting test. (tussen posities 2-8)
een spanning van 200 volt wisselspanning zorgt ervoor dat lekkages lager dan 2M ohm Het lampje zacht laten branden. Er bevind zich ook een condensator in serie met de neon, zodat de buis niet in geleiding kan gaan.
Hier een foto van het testen van een EL3n
De data zoals op de site van John hupse -6v G1 250 op de anode en G2 met een normale anodestroom van 36mA
nog Een paar dingen:
Steilheid kan niet direct afgelezen worden, wel kun je door een verschuiving in de roosterspanning een schatting daarvan maken, Hoe kleiner de verschuiving hoe nauwkeuriger de richtingscoëfficiënt van de anodestroomcurve bepaald kan worden.
Schema's laten nog even op zich wachten, want ivm school heb ik niet al teveel tijd
hier nog een shotje van de binnenkant
de dradenboel is ondertussen netjes samengeknoopt.
fijn weekend,
Florick