Neg. roosterspanning? (Techniek Radio/TV)

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 04.02.2013, 23:19 (4312 dagen geleden) @ soundman2

Hoe deze R berekend wordt, weet ik niet. Ook weet ik niet waarom dit effect niet altijd toegepast wordt.


De maximale weerstand die je kunt toepassen is 22 Mohm, een grotere weerstand is te gevoelig voor lekweerstanden ten gevolge van vervuiling etc. Op deze manier kan je dus slechts een kleine negatieve roosterspanning bereiken, ordegrootte -1 volt.

Bij buizen die zich hiervoor lenen wordt de juiste waarde van de roosterlek genoemd in de datasheet van de leverancier van de buis, hier b.v. een paar instellingen voor de triode van de de EBC81:

[image]


De instelling zag je vaak bij microfooningangen, waar het signaal klein, maar ook vrij groot kan zijn. Bij een groot signaal, zal de roostercondensator negatief worden opgeladen door de diodewerking van het rooster, dat laatste komt dus op een meer negatieve spanning te staan. Deze instelling is een tijdje stabiel door de grote roosterlek weerstand. Het voordeel van de glijdende instelling was, dat het signaal niet werd kortgesloten door de buis. Een nadeel was er ook. Werd het signaal veel te groot, dan werd de negatieve spanning zo groot dat de buis afgeknepen werd en dus de signaalweg onderbroken.

Soundman2

Ook kom je dit schakelingetje wel tegen in het LF voor trapje in oude Duitse
ZW TV's. In het triode deel van de PABC80 en het zelfde vind je ook wel in
Duitse radio's, EABC80. Daar vind je dan een rooster R van 10 M Ohm.
Die 10 M Ohm R was vaak verlopen naar oneindig en dan kwam er geen of een
heel zacht vervormt geluid uit.
Vr gr Cees.

--
CornelisBB


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum