De vondst van de dag...een groene luidspreker in Hoenderloo (Algemeen)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 04.08.2008, 20:40 (5955 dagen geleden) @ John Hupse †

Heel veel kleuren valt dus tegen. Het basismateriaal is bruin en je mag al blij zijn wanneer je het bakeliet b.v. een fraaie roodbruine kleur kunt geven. Dat bleekgroene kleurtje van sommige 2002's moet al veel hoofdbrekens hebben gekost. Toen de luidsprekerproduktie bij Philips echt losbarstte (er zijn er honderduizenden van gemaakt) was het dan ook snel gedaan met de kleurtjes.

Was dus erg bewerkelijk begrijp ik.

Vandaar dat men, toen de wat fellere kleuren in de jaren '50 populair werden, ertoe over ging om het geperste bakeliet gewoon met verf te bespuiten.

A-la BX290U (roomkleurig) en later de kleinere U-tjes is mintgroen, oranje, enz.

In Amerika maakte men ook wel radiotoestellen op basis van een kleurloze hars (z.g. catalin radio's), en zonder vulmiddel. Dit materiaal heeft het nadeel dat de gevoeligheid voor verkleuringen enz. vrij groot is, maar het voordeel dat de kleuren veel helderder zijn. Philips heeft dit, voor zover ik weet, nooit gebruikt.

Aha, dus dat is Catalin. Ik had wel eens van deze "kreet" gehoord maar dacht dat het een merk of type aanduiding was. Slaat dus op het materiaal van de kast. Lang geleden stond er een "Catalin" op MP in een schreeuwige knalgele kleur.

In Europa gebruikte men op beperkte schaal wel kunststoffen op basis van melk eiwitten. Dit spul (b.v. Galalith) is net als Catalin nogal kwetsbaar. Tesla gebruikte nog weer iets anders, een kunststof die kampfer bevat. De witte knoppen van onderstaande Tesla werden hiervan gemaakt. De kast is van roodgekleurd bakeliet.

[image]

Deze ken ik wel.... :-D

Groet,
Paul

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum