verslag bouwen radio Eurelec (Algemeen)
Hallo forumlezers.
Een tijd geleden had ik al een verhaaltje geplaatst op dit forum over een bouwpakket van een radio.
Deze radio was een onderdeel van een complete cursus van Eurolec die ik gekocht had op de veiling in Driebergen. In dit pakket zaten ook nog bouwpakketten van een HF generator, buizentester, zelf maken transformator en een voeding. Alle pakketen waren inclusief de onderdelen en beschrijvingen.
Inmiddels heb ik alle andere bouwpakketten weer verkocht en kon ik (eigenlijk meer dan gratis) beginnen aan de bouw van deze radio. Op het forum was er wel een discussie of je eigenlijk de radio wel zou moeten gaan bouwen. Immers een gebouwde radio is veel minder waard (13 uit een dozijn) dan een onaangeroerd bouwpakket.
Ik zelf vond het juist heel bijzonder dat je in 2008 nog een complete ontvanger kon gaan bouwen met buizen (inclusief allemaal nieuwe onderdelen) . Daardoor zal deze radio voor mij er niet zomaar één zijn en altijd een uniek exemplaar blijven.
De radio heeft de buizenbezetting ECC85; ECH81; EF89; EABC80; EL84; EZ80 en EM81.
Met de banden:
LG: van 750 tot 2.000 meter (315 tot 154 KHz)
MG: van 187 tot 575 meter (1600 tot 520 KHz)
KG: van 16,7 tot 51 meter (18 tot 5,9 MHz)
FM: van 100 tot 87,5 MHz
PU: Pick-up ingang
Het totale pakket zag er zo uit
De beschrijving bestond uit totaal 15 boekjes waarin tussendoor ook de theorie behandeld word. De boekjes links beschrijven de totale afregeling.
Het FM blok is gemonteerd geleverd.
Als voorbeeld van hoe de theorie behandeld wordt hier een voorbeeld van de
FM ontvangst.
Hierna volgt een voorbeeld hoe de afregeling beschreven wordt. In dit geval de afregeling van de symmetrie van de FM-detector.
Voor dat ik met de bouw kon beginnen heb ik eerst alle onderdelen gecontroleerd immers alles was ongeveer 40 jaar niet gebruikt. Dus controleren op weerstands waarde, condensatorwaarde, lek, etc.
Op de voedings condensator na waren alle onderdelen goed. De voedingscondensator was na reformatie uitgekomen op een lekstroom van 1 mA per condensator (2* 33uF). Op zich zou dit wel mogen, echter steeds als ik de condensatoren weer op de bedrijfsspanning aansloot duurde het wel erg lang (minuten) voordat de 1 mA bereikt was. Ook zag je de stroommeter schokkend naar dat niveau bewegen. Ik vond dit niet betrouwbaar en dus heb ik de condensator leeggehaald en voorzien van nieuwe.
Ook het schakelblok heb ik grondig nagekeken met een ohmmeter. De contactmaking was goed, maar hoe het in bedrijf bij HF-signalen gaat dat moet ik nog afwachten.
Verder heb ik alle soldeerpunten schoon gemaakt met een glasvezel borsteltje. Het was eigenlijk niet echt nodig maar je weet maar nooit.
Buiten de boekjes die er bij waren was er ook nog een schema en twee bladen met de componenten opstelling. Helaas waren de componenten niet genummerd. Omdat ik dacht dat dit later bij storingzoeken makkelijker was, heb ik eerst alle onderdelen op het schema een nummer gegeven en deze ook aangebracht bij de componenten opstelling.
Nu kon ik eindelijk beginnen met het bouwen. Hierna zie je de bovenkant met alle mechanische onderdelen gemonteerd. De elco ontbreekt nog om dat ik deze nog moest reviseren
Hierna volgt een foto van de onderkant. De luidsprekertransformator (rechts) heb ik op eigen initiatief daar geplaatst. In het origineel is de transformator op de luidspreker geplaatst en ik weet nog niet welke kast ik ga maken (met/zonder speaker). Ook de zekeringhouder is niet origineel maar ik vond het raar dat er nergens een zekering in het ontwerp zit.
Nu kon het solderen van alle componenten beginnen. Nadat ik alle boekjes had afgewerkt, zag de radio er zo uit.
Nu was het spannende moment aangebroken om de radio aan te zetten. Uiteraard voorzichtig via een variac.
Resultaat : Niets ook geen hoogspanning op de elco?
Na was zoeken ontdekte ik dat de gloeispanning van de EZ80 niet aanwezig was. Deze gloeispanning van 6,3 V wordt door een aparte wikkeling verzorgt. Op deze wikkeling zat ook een middelaftakking voor 4 Volt welke op de transformator niet was doorverbonden. Alle lak zat nog op de draden. Na verwijderen van de schellak en doorsolderen was dit verholpen.
Dus weer de spanning er voorzichtig op.
Resultaat : Niets geen brom, ruis, etc wel de juiste hoogspanning.
In de haast om resultaat te zien/horen had ik de buizen EABC80 en ECH81 verwisseld. Stom Stom, Stom, maar na goed plaatsen kwam er geluid uit de radio. Op alle banden ontvang ik stations ook op de FM. De geluidskwaliteit is goed.
Bij FM ontvangst was de uitslag van het afstemoog zeer klein. Volgens de beschrijving waren de MF, het HF schakelblok en de FM unit wel voor afgeregeld. Eerst heb ik de afstemschaal geplaatst en heb daarna de laatste drie boekjes afgewerkt waarin beschreven stond hoe ik de radio optimaal kon afregelen. De uitslag van het oog is nu ook goed.
Dit was het totale verhaal, nu komt nog het meeste werk, een kast maken/bedenken.
Hierna nog wat detailfoto’s waar je ook op kan zien dat sommige buizen gestempeld zijn met het merk Eurolec.
Met vriendelijke groet,
Loek