AVR vinden in een schema (Techniek Radio/TV)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 16.03.2013, 18:08 (4272 dagen geleden) @ Koen

Om het dan maar compleet te maken nog een informatief stukje over de buizen welke geregeld worden en dan bedoel ik niet hun functie (HF, MF, mixer) maar juist het type. Technische uitleg, je mag het overslaan :-)

Staartbuizen
Men noemt dit type buis wel eens "staartbuizen" vanwege de vorm van de karakteristiek. Officieel zijn het buizen met regelbare steilheid. In Engelstalige buizenboeken aangeduidt als Variable Mu of Remote Cut-off Pentodes.

Variabele steilheid
De steilheid van een buis bepaald, bij een zekere anodespanning, de negatieve roosterspanning (-Ug) waarbij de buis "dicht" is (het afknijppunt). Er loopt dan vrijwel geen stroom meer. Bij een lage steilheid kan de -Ug dus groot zijn en kan het ingangssignaal ook groot zijn zonder dat vervorming optreed . Pentodes hebben over het algemeen een hoge steilheid en dus een relatief laag afknijppunt. Om nu toch grote ingangsspanningen onvervormd te kunnen verwerken is het wenselijk toch een hoge –Ug te hebben bij een pentode. Nu komt de pentode met variabele steilheid van pas. Bij een lage -Ug is de steilheid groot en vice versa. Bij een pentode met var. steilheid is het stuurrooster in het midden wijder gewikkeld dan aan de uiteinden. Als de -Ug toeneemt heeft dat een remmend effect op de elektronenstroom. Dit effect is het sterkst aan het begin en einde van het rooster. Door het wijdere midden kunnen nog altijd elektronen de anode bereiken. Dit gaat door totdat de -Ug een zodanige waarde heeft dat ook door het midden geen elektronen meer gaan, de buis is dan afgeknepen.

EAF42 v.s. EF42
Een EAF42 met Ua = 200V is afgeknepen bij een -Ug = 43V terwijl een “gewone” EF42 pentode bij -Ug = 2V al dicht zit.

De "staart"
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum