Philips B5X44A/03 - bij lang aanstaan geluid steeds slechter (Techniek Radio/TV)

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 13.08.2008, 11:43 (5758 dagen geleden) @ Arno

Hallo Arno,

Ligt er een beetje aan uit wat voor radio het afkomstig is en of het echt stuk is of eventueel nog (na reparatie) gedeeltelijk bruikbaar.
Van de echt oude radio's (voor WOII) bewaar ik meestal wel alle spullen die vervangen moeten worden. Doe ik dan in een doosje of zakje (met typenummer van de radio waar het uit komt) en stop dat vaak los in het toestel of bind het met een touwtje aan de achterwand vast.

Van de nieuwere dingen (jaren 50 en later) gaat het meeste wat kapot is gewoon weg de prullenbak in. Is over het algemeen nog voldoende reservemateriaal van te krijgen.

Defecte teerknollen en elco's bewaar ik meestal nog wel, voor als je er nog eens een keer een nieuwe condensator in wilt stoppen. Vaak gaat de knol bij zo'n werkje toch kapot (bros, valt uit elkaar), en een 'reserve' is dan wel handig.

Van eventuele slopers gaat het meeste ongesorteerd in de rommeldoos. Ik knip dan meestal redelijk grof het chassis leeg, waardoor veel onderdelen nog aan elkaar hangen. Ik zoek dat meestal niet echt uit. Grote elco's houd ik wel in een aparte doos, net zoals de afstem-C's en (uitgangs)trafo's, knoppen. Schroefjes, touwtjes, moertjes, boutjes, lampjes en ander (zeer)klein mechanisch spul probeer ik wel een beetje gesorteerd te houden anders gaat dat op de bodem van een grote doos een eigen leven leiden. Ik heb daar toevallig vanmiddag bij de Action een stapeltje vakkendoosjes voor gehaald, en mijn ervaring is dat je dat kleine spul toch het vaakst nodig hebt. Schroefjes etc raken altijd kwijt als je ergens mee bezig bent (of je legt ze ergens neer en vind ze pas weer terug als het toestel weer in elkaar zit).

Groeten,

Matthias


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum