scheidingstrafo en aarde (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 11.04.2013, 06:45 (4246 dagen geleden) @ frits

Beste forumleden,
Bedankt voor jullie reacties die hier en daar nog wel eens verschillend
waren. Mag ik resumerend concluderen dat het in ieder geval geen kwaad kan om alle apparatuur, dus de temeten apparaten en de meetapparatuur zelf, achter de
van randaarde voorziene scheidingstrafo te plaatsen?
Met vriendelijke groet Frits Jansen.

Naar mijn bescheiden mening, hoort alleen het apparaat onder test via de scheidingstransformator te worden aangesloten. De andere apparatuur zit gewoon op het lichtnet. Soms is die apparatuur geaard via het netsnoer en soms niet. De apparaten hebben dan ook netsnoeren met de bekende schucko steker en tegenwoordig vaak het kleinere snoer voor dubbel geïsoleerde apparaten. Scopes bijv. die dat laatste hebben zijn het fijnste, omdat je via de aarde geen fouten kunt maken, Je kunt met de testpen overal meten en de aardclip van de testpen in principe overal aan hangen. In Transistorversterkers is dat bijvoorbeeld handig als je de stroom wil zien die door emitterweerstanden van een eindtrap loopt.
Een scheidingstrafo voorkomt aardlussen tijdens het meten.
Uit gewoonte sluit ik overigens alle testobjecten aan op mijn 4KW zware trafo.
Nadelen zijn er ook. De huidige moderne versterkers met schakelende voedingen (professioneel) willen wel eens moeilijk doen, zodat ze dan toch weer rechtstreeks op het net moeten. Hhet meten in het voedingsdeel moet dan wel omzichtig geschieden. Een foutje is meestal meteen dodelijk voor de schakeling, die rechtstreeks aan het net pleegt te hangen. Meten gaat weer gewoon met de scope, nadat vastgesteld is dat deze absoluut vrij ligt van aarde.


Soundman2


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum