Vraagje is de AZ1 buis de eindbuis? (Techniek Radio/TV)

door Paul Brouwer @, Haarlem, 17.08.2008, 15:53 (5754 dagen geleden) @ Marco Knies

Hallo Marco,

Ik bezig met restaureren van een BX462A.
sinds gisteren had ik een mooie ontvangst op alle banden maar nu is het over.
Een beetje schor geluid en naar mate hij warmer wordt .........is het stil.
Ik heb geen buizen tester........hij gloeit wel mooi.
Kan deze stuk zijn?:-(

De AZ1 is een gelijkrichter die voor de benodigde hoogspanning zorgt. Ondanks het mooie gloeien kan hij defect zijn en levert dan te weinig spanning. Dit is betrekkelijk gemakkelijk te meten, maar dan moet je wel enige kennis van zaken hebben.

Heb jij de servicedocumentatie/schema? Als dat niet het geval is, dan downloaden! Het is onderandere op mijn site te vinden. Als jij die servicedoc wel hebt, zie je onderaan de eerste pagina staan dat er op C1 een spanning van 240V= gemeten dient te worden en op C2 210V=. Dit is met een eenvoudige universeelmeter na te meten. Als deze spanningen ongeveer kloppen, hoef jij je om die AZ1 nog geen zorgen te maken.

Het "schorre geluid" wat jij noemt duidt eerder op een ander probleem, namelijk of een lekke ontkoppel-elco (C3 van 100uF - 12,5V), of een lekke koppelcondensator (C31 van 22nF), of zelfs beide.

In de servicedoc. zit ook een tekening waarop je kan zien waar deze componenten zitten. Let bij vervanging van deze C's wel op de polariteit van C3. De plus van deze elco moet met het chassis verbonden worden.

Groet,
Paul

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum