Reparatieprobleem Philips 681X (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 30.06.2013, 10:59 (4166 dagen geleden)

Hallo forum lezers,

Ik had al iets geschreven over de restauratie van een Philips radio type 681 X.

Ik repareer/restaureer deze radio voor iemand die deze radio op de NVHR ter reparatiedag aanbood. De radio speelde niet en bij een eerste controle klopte veel spanningen niet als gevolg van lekkende teer condensatoren.

Op deze reparatie dagen doen we meestal alleen reparaties. Het vervangen van alle condensatoren valt daar niet onder. In dit geval was het zeer druk met aangeboden radio’s dus was er helemaal geen tijd voor deze klus.

Uiteindelijk heb ik de radio toch maar mee naar huis genomen. Er was veel meer mee mis dan alleen de condensatoren. Voor alle duidelijkheid er was niet in gerommeld alles zag er nog origineel uit.

Wat was er allemaal mis:
1)
Volume potmeter was zeer slecht en was al een keer opengemaakt zo te zien ook al lang geleden. Toevallig had ik nog precies een zelfde potmeter nieuw.

2)
De afstemcondensator van het antenne ingangscircuit maakte sluiting. Gelukkig was dit te herstellen. Voor de zekerheid ook de andere afstemcondensatoren gecontroleerd.

3)
Het sleepcontact van de tweede afstemcondensator maakte geen contact. Het beweegbare deel van de afstemcondensatoren zitten op porseleinen assen. 3 sleepcontacten zorgen voor de verbinding naar aarde. Ook dit was te herstellen. Voor de zekerheid ook de andere sleepcontacten gecontroleerd.

4)
Alle buizen nagemeten op de tester. De EF9 (2 stuks) waren zeer slecht dus vervangen.
Ook de AZ1 was erg moe geworden (30% over) dus ook vervangen.

5)
De voedingselco’s waren nog origineel. Maar ja stel je voor je levert de radio af met vervangen teercondensatoren. De radio zou daardoor jaren kunnen spelen. En toen ging er een elco stuk. Dus toch maar alle drie de elco, s vervangen.

6)
22 teercondensatoren vervangen.

7)
Golflengte schakelaars schoon gemaakt

8)
Mechanische afstemming ging zeer zwaar. Deze gereinigd en opnieuw gesmeerd.

Nu voorzichtig de spanning er op. En het resultaat op de MG …………… niets.
Op de overige golflengtes ontving de radio wel iets.

Met de signaal generator alle banden uitgeprobeerd echter pas met een hoog niveau kwam er geluid uit op de MG.

Voor de zekerheid heb ik eerst gecontroleerd of er een verstemming was van de MF. Deze zat precies op de juiste frequentie. Ook kon je zien dat er nog nooit (gelukkig) gedraaid was aan de MF.

Waarom was de MG zo ongevoelig?
Als ik een stuk draad aansloot op de top van de ECH4 dan ontving ik wel de bekende MG zenders.

Het ging dus (alleen voor de MG) mis tussen de antenne ingang en de ingang van de ECH4.

Ik heb alle componenten tussen deze punten wel 10 keer gemeten.
Vragen zoals:
Verbindt de schakelaar de spoelen wel goed door?
Maken de afstemcondensatoren weer sluiting?
Zit er sluiting in de spoelen ? Dus de ohmse waarden controleren
Zijn de trimcondensatoren aanwezig en hebben ze geen sluiting?

Met een signaal generator en een scoop was ook duidelijk te zien dat wanneer er een waarneembare ontvangpiek was, er op de ingang van de EF9 (top aansluiting) juist het laagste punt was. Niet een klein beetje maar wel 10 keer lager!!

Dit zelfde was ook tussen de uitgang van de EF-9 en de top ingang van de ECH4.

Met de radio uit en het signaal op de antenne ingang zag je een top op de ingang van de EF9. Op dezelfde frequentie zag je ook een top als je zend op de uitgang van de EF9 en met de scoop meet op de ingang van de ECH4 (top aansluiting) zie ook foto.

[image]

Dus eigenlijk mag je stellen dat beide kringen gelijk lopen en dat het verschil tussen afstemmen en ingangskringen alleen veroorzaakt kon worden door de oscillatorfrequentie van de ECH4.

Ook in het oscillatorcircuit heb ik alle condensatoren gemeten (ook op capaciteit). Ook alle spoelen heb ik gecontroleerd op ohmse waarde en of zij goed zijn doorverbonden door de schakelaar.

Met de beschikbare trimcondensatoren was het verschil niet te overbruggen.
Alleen bij het oscillatorcircuit voor de MG is er een mogelijkheid om de spoelkern te verdraaien. Er was niet gedraaid aan deze kern. Zelf ben ik geen voorstander van om zo maar te draaien aan een kern. Ik heb lang gezocht waarom de oscillator zou kunnen verlopen dus alles in het oscillator gebied nogmaals (een paar keer gecontroleerd).

Ik heb daarbij wel één buiscondensator gevonden die bij bewegen veranderde van waarde. Maar je moest er dan wel flink aan bewegen. Uiteraard heb ik deze wel vervangen, maar het resultaat bleef hetzelfde.

Uiteindelijk heb dan toch maar de kern van de oscillator spoel verdraaid. Pas na zeker 10 slagen (uit draaien) kwamen de twee kringen bij elkaar en ging de radio ook normaal via de antenne ingang ontvangen.

Ik blijf er een onaangenaam gevoel bij hebben. Goed hij speelt weer. Maar hoe kan het dat er verder geen defecte componenten gevonden zijn in het oscillator deel. En dat de frequentie voor de MG er toch veel naast stond?

Het enige dat ik nog kan bedenken is dat de isolatie van het sleepcontact van de afstemcondensator (antenne circuit) er altijd heeft ingezeten en dat de oscillator daar op afgeregeld is.
En dat dit veranderde door het herstel. Ik zou dit kunnen uitproberen maar dan moet ik de kern weer verdraaien, etc. en dat doe ik liever niet.


Heeft iemand van het forum nog een suggestie/ervaring ik ben benieuwd?

Graag jullie reactie met vriendelijke groet,

Loek

Reparatieprobleem Philips 681X

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.06.2013, 12:45 (4166 dagen geleden) @ Loek

Maar hoe kan het dat er verder geen defecte componenten gevonden zijn in het oscillator deel. En dat de frequentie voor de MG er toch veel naast stond?

Wat er precies is gebeurt tijdens het leven van een radiotoestel is soms niet precies na te gaan. Wanneer bij een superheterodyne de oscillatorfrequentie goed is afgeregeld, en de middenfrequentie (452 kHz in dit geval) eveneens goed is afgeregeld kan je er op vertrouwen dat de basis in elk geval goed is.

Omdat het toestel alleen op de MG ongevoelig was neem ik aan dat de middenfrequentie goed is afgeregeld. Je kan dat natuurlijk even checken met een trimzender.

Of er later is gedraaid aan een spoelkern kan je niet altijd zien. In de fabriek draaide men hier natuurlijk al aan, en of iemand dat later nog eens heeft overgedaan is soms overduidelijk te zien. Maar wanneer je de Philips trimvoorschriften letterlijk opvolgt zie je er na afloop niets meer van.

--
http://www.hupse.eu/radio

Reparatieprobleem Philips 681X

door Loek @, Exloo, 30.06.2013, 13:12 (4166 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

De MF stond goed afgeregeld de top precies op de specificatie van Philips.
Dit klopt ook met de andere waarneming dat het voor de LG en KG wel goed gaat.

Met vriendelijke groet,

Loek

Reparatieprobleem Philips 681X

door Sieme @, Niekerk, 30.06.2013, 13:35 (4166 dagen geleden) @ Loek
Bewerkt door Sieme, 30.06.2013, 14:15

Het lijkt erop dat de ech4 ook af is.
Waarom denk ik dat?
Uit jouw verhaal maak ik op dat de oscillator altijd heeft gewerkt met de kern door de spoel heen gedraaid en dat dat ook goed ging.
Het enige verschil met een kern bovenin (ontwerp-situatie?) is de koppeling met de roosterkring ,waarschijnlijk slaat bij een te vaste
koppeling de osc. niet meer aan,mede door z'n ouderdom.
De Philips doc geeft geen afregelgegevens voor de zelfinductie v.d. osc.kring,
dus welke stand de goede is blijft gissen.
m.v.g. Sieme

--
het experiment heeft altijd gelijk

Reparatieprobleem Philips 681X

door Paul Brouwer @, Haarlem, 30.06.2013, 19:01 (4166 dagen geleden) @ Loek

Staat het schakelaartje (gevoeligheidsschakelaar) naast de antenne-ingang wel in de juiste stand?

Groeten,
Paul

--
[image]

Reparatieprobleem Philips 681X

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 01.07.2013, 17:48 (4165 dagen geleden) @ Loek

Hallo Loek,

Zit er in de 681X niet een drievoudige afstem-c, waarbij het achterste kogeltje van de lagering met soldeertin is vastgezet ?
Dan is de kans groot, dat de tin is ingeklonken.
Hierdoor zitten de draaibare platen niet meer precies in het midden tussen de vaste platen. Hierdoor neemt de capaciteit toe, zodat de oscillatorfrequentie niet meer klopt t.o.v. de RF-kringen. Dit zorgt voor een verschoven afstemming t.o.v. de schaal en ook voor een sterk verminderde gevoeligheid.
Ook is de gelijkloop van de secties van de afstem-c dan niet meer goed.
Is alleen te herstellen, als je een nauwkeurige capaciteitsmeter beschikt en een voldoende grote soldeerbout.

Alco Bouwense

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum