fridor waldorp type 501 (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 30.06.2013, 18:37 (4166 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Als de bromtoon direct bij inschakelen al uit de speaker komt kan je er vergif op innemen dat de voedingelco's C1 en C2 (beide 50uF) defect zijn. Hierna verdient het aanbeveling om ook C14 (22nF), C32 (6,8nF), C33 (100uF) en C34 (4,7nF) te vervangen.

De grap van het repareren van oude radio's is nu juist dat je de handelingen in de juiste volgorde uitvoert. Je leert dit tijdens een reparatiecursus.

Dus niet eerst het toestel inschakelen en dan pas de koppelcondensator vervangen. En vooral ook niet eerst de voedingselco's vervangen en dan pas de koppelcondensator vervangen.

Wel eerst de condensatoren vervangen die voor preventieve vervanging in aanmerking komen (dit zijn C14, C32 en C34 bij de Fridor 501). Vervolgens de weerstand meten over de primaire afvlakelco, en dan pas het toestel opstarten. Daarna ga je eerst een paar eenvoudige metingen doen met een multimeter (anodestroom eindbuis, voltage anode eindbuis), en dan pas ga je zonodig foutzoeken.

Deze volgorde is erg belangrijk, omdat er anders onderdelen defect kunnen raken tijdens het opstarten. In een cursus Radiotechniek wordt hier inderdaad meestal weinig of niets over gezegd omdat daarbij de nadruk ligt op de technische werking, en niet op de reparatie.

Ik neem overigens nooit vergif in tijden de reparatie van dergelijke toestellen. Een luide brom kan immers ook opklinken wanneer de koppelcondensator finaal is doorgeslagen en iemand het toestel voortijdig heeft aangezet. Daardoor kan zelfs een gezonde voedingselco alsnog defect raken. Ik beweer niet dat dit hier het geval is, maar het kan wel gebeuren wanneer je de dingen in de verkeerde volgorde doet.

Uiteindelijk is het zo dat je veel meer hobbyplezier hebt wanneer je weet wat je moet doen, en je weet in welke volgorde je dat moet doen.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum