Anodespanning (Techniek Radio/TV)
De anodespannig van een triode is 250V en vast. Het rooster leggen we aan een regelbare spanning van -30V. De anodestroom is op dit ogenblik 0 mA. Naargelang we het rooster minder negatief maken gaat er op zeker moment een anodestroom vloeien. Dit kan uitgezet worden in een Ia / Vg karakteristiek. Indien we de anodespanning verhogen / verlagen verschuift de karakteristiek respectievelijk naar links / rechts.
Dit is de manier om de statische karakteristieken van een buis te bepalen. Een versterker zul je op deze manier niet maken.
Hetzelfde scenario nu maar met een anodeweerstand. Van zodra er anodestroom begint te lopen krijgen we een spanningsval over de weerstand met als gevolg een spanningsdaling op de anode. Klopt de de Ia / Vg karakteristiek dan nog?
Nou en of. Alleen veranderen nu anodespanning èn anodestroom. Als je de roosterspanning constant houdt, fiets je over één van de Vg lijnen in de Ia/Va karakteristiek op en neer. In de Ia/Vg karakteristieken schuif je op en neer tussen de verschillende de Va lijnen.
Op veel schema's zie je ook dat anode weerstanden van meerdere buizen hun spanning krijgen via een spanningsdeler. Zodra de buizen in de betreffende schakeling beginnen stroom te trekken veranderen toch ook de spanningen op de knooppunten van de spanningsdeler?
Zeker. Maar één en ander wordt zo uitgeknobbeld dat de verschillende instellingen goed staan als de zaak eenmaal op temperatuur is. Voor de signaalspanningen is de deler ontkoppeld met een condensator. In het laagfrequent deel is dat meestal een elco.
Als die spanningen veranderen krijgen we toch ook een andere Ia / Vg karakteristiek?
Eh.. Nee. Je schuift alleen binnen de karakteristieken op en neer en heen en weer. Je kunt wel zogenaamde dynamische karakteristieken maken maar die gelden alleen voor een bepaalde schakeling. We gebruiken de "gewone" of statische karakteristieken vooral om de instelling van een buis te bepalen. Hoe een buis zich in als versterker in een bepaalde schakeling gedraagt, is een ander hoofdstuk.
Wie kan er een en ander verduidelijken.
Kan ik allicht proberen.
Mvg,
Luc
Pieter Kralt
Berichten in deze thread:
- Anodespanning -
Luc,
15.07.2013, 17:17
- Anodespanning - soundman2, 15.07.2013, 17:31
- Anodespanning - kris, 15.07.2013, 20:46
- Anodespanning - Piet Kralt, 15.07.2013, 22:18
- Anodespanning - Ouwe Schipper, 16.07.2013, 08:39
- Anodespanning - Pieter Vos, 16.07.2013, 10:21
- Anodespanning - Clement, 31.07.2013, 00:03