Eigenschappen van spoelen (Techniek Radio/TV)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 15.08.2013, 19:09 (4120 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Bewerkt door Mans Veldman, 15.08.2013, 19:24

Op de MTS leerde ik vroeger over spoelen: "een korte dikke is beter dan een lange dunne" :-D

Het draait naast gewenste zelfinductie om de kwaliteitsfactor (Q). Spoel moet stevig zijn. dik draad, onvervormbare kern (keramisch), etc. Nico heeft het al uiteengezet.

In een LC-kring speelt ook de Q factor van de kring. Q-factor v.e. kring is omgekeerd evenredig met de bandbreedte. Er zijn bij kringen bepaalde vuistregels voor zelfinductie en capaciteit bij een bepaalde frequentie. Je kunt je voorstellen dat een kring met een hoge zelfinductie en een heel kleine capaciteit een slechte Q heeft. De minste beweging geeft al capaciteits verandering en dus verandering van resonantiefreq. Omgekeerd is een grote C met een heel klein spoeltje ook niet zo goed.

Ook de parasitaire capaciteit (dat is de capaciteit tussen de wikkelingen onderling) kan een rol spelen afhankelijk van de toepassing. Spoelen waarbij de wikkelingen niet aaneensluitend liggen hebben een lagere Cpar

De vuistregel is b.v. "neem voor C een waarde ongeveer gelijk aan 2 x golflengte". Maar het is geen regel (slechts een vuistregel) gebruik dus met gezond verstand.

--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum