Philips Plano Fm-tuner fouten? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.08.2008, 18:45 (5747 dagen geleden) @ hyperbo

Bij een FM afstemeenheid kunnen verschillende fouten optreden. Soms werkt de unit in het geheel niet meer, controleer dan of de oscillator het nog doet. Dit kan je controleren met behulp van een 2de ontvanger, hierop moet de oscillatorfrequentie worden ontvangen.

Wanneer de oscillator niet werkt controleer dan de anodespanning, soms is de anodeweerstand defect geraakt. Dit is eigenlijk het meest voorkomende probleem, het wordt veroorzaakt doordat de ECC85 normaal op een vrij hoge stroom wordt ingesteld en de anodeweerstand dus relatief warm wordt tijdens gebruik. Ook komt het voor dat de buis zelf onvoldoende emissie heeft. Deze beide zaken zijn vrij eenvoudig te controleren.

Vooral bij Philips tuners zijn er soms problemen met 1 of meerdere spoeltjes, deze zijn dan zo fragiel uitgevoerd dat ze letterlijk uiteen vallen. Een ander mechanisch probleem dat ik heb meegemaakt is dat een geheel ingedraaide trimmer sluiting veroorzaakte omdat deze een draad raakte. Soms ontbreekt een spoelkerntje, er moet dan een ander worden gemonteerd en het desbetreffende spoeltje moet opnieuw worden afgeregeld.

Een lastig te vinden probleem kan ontstaan wanneer er een keramische condensator defect is geraakt, dit komt gelukkig niet zo vaak voor.

Wanneer de afstemeenheid wel werkt, maar te ongevoelig is, kan je 'm het beste opnieuw afregelen. Kringen die onverhoopt niet goed zijn af te regelen moeten natuurlijk eerst worden gerepareerd.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum