Spanningaanpassing Philips 209U (deel 2) (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2013, 18:27 (4081 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Begrijpen doe ik het niet want het toestel krijgt immers 220V~ na seriecondensator en ik begrijp al helemaal niet hoe het toestel zijn anodestroom uit de gloeistroom moet halen aangezien dit toch gescheiden circuits zijn.

de effectieve spanning na de seriecondensator is weliswaar 220 volt AC, maar omdat je een condensator in serie hebt gezet gebeurt er iets dat je kennelijk niet verwacht.

Er gaat een gelijkstroom lopen via de gelijkrichtbuis, dat zal je kunnen begrijpen. Deze gelijkstroom kan niet direct worden geleverd door het lichtnet, omdat die condensator daarmee in serie staat. En daar kan immers alleen een wisselstroom doorheen.

Omdat het lichtnet deze positieve pulsen niet direct kan leveren (vanwege de seriecondensator) ontstaan er negatieve pulsen die door de gloeidraden gaan lopen. Deze negatieve pulsen compenseren de positieve pulsen van de anodestroom zodanig dat de totale stroom (gloeistroom plus anodestroom) weer een wisselstroom is.

De effectieve spanning hiervan is weliswaar gelijk aan die in de oorspronkelijke situatie, maar de positieve topwaarde is nu lager dan eerst. Dit komt doordat de positieve topwaarde wordt "afgeplat" onder invloed van de seriecondensator en de positieve stroompulsen. De pulsen die door de gloeidraad gaan hebben geen last van deze afplatting omdat ze, anders dan de anodestroom, gedurende de de volle halve periode aanwezig zijn.

Wanneer je de seriecondensator vervangt door een weerstand van circa 150 ohm zal je wel je doel kunnen bereiken.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum