Ben jij een TV freak? of hou je het bij radio... (Algemeen)

door Gerard Jongbloed ⌂ @, Bergen NH, 22.11.2013, 13:06 (3827 dagen geleden) @ Cornelisjan

Dag Cor,
Was even zoeken: die thread van ongeveer januari 2008...
Maar Cor, in 1948 was ik een manneke van 5 jaar. Veel meer dan wat ik destijds schreef, weet ik niet. Dus ook niet over de geschiedenis ervan. De namen Werner en Kerkhof waren namen van collega's van mijn vader, hoewel die twee echt in de t.v. techniek zaten, de elektronica dus. Mijn vader's "pakkie an" was het toegankelijk maken van de techniek voor de gebruiker. De tussenstap tussen de techniek en de meubelmaker die de kast maakte. Bediening, kanalenkiezers, beeldbuismaskers enz., daar zat hij regelmatig over te "puzzelen".

Maar zoals ik in de thread schreef, heb ik dus vele toestellen langs zien komen. Het "hondje" met zo'n ronde rug kan ik me zondermeer herinneren. Maar ook een tv die een heel heldere beeldbuis in het inwendige van de t.v. had. Het beeld werd daarna via een projectorlens en een spiegel op een projectiescherm weergegeven. Dat projectiescherm rolde naar voren wanneer je het bovenblad van de kast omhoog trok. Je moest wel in een (vrij) donkere kamer kamer kijken, want erg lichtsterk was het beeld niet. Maar tv-kijken in die tijd gebeurde sowieso in een vrij donkere kamer. Desondanks, tv was een volstrekt nieuw fenomeen, dus er stonden regelmatig tientallen mensen door het voorraam mee te kijken, ondanks het wat minder lichtsterke beeld.

Ik voeg nog een foto uit 1939. Toen kennelijk nog geen tv. Gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van een of andere medewerker. Mijn vader, althans het poppetje dat hem voorstelt, zit links op de kruk.

Philips tekenkamer 1939

--
Met vriendelijke groet,
Gerard Jongbloed
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum