vraagje over ferriet antenne (Techniek Radio/TV)
door peetey , Lanaken, Belgie, 22.11.2013, 13:52 (4022 dagen geleden)
Hoi allemaal,
ik ben bezig met een klein frans radiootje met een ferrietantenne. De radio doet het inmiddels prima maar als ik de spoel op de antenne stevig vastpak met 2 vingers verbetert de ontvangst op midden en lange golf enorm.
Alleen aanraken maakt de ontvangst juist weer slechter..
Heeft dit iets te maken met de koppeling tussen ferrietstaaf en de spoelen?
grtz,
Peetey
vraagje over ferriet antenne
door John Hupse † , Schoonhoven, 22.11.2013, 14:27 (4021 dagen geleden) @ peetey
Heeft dit iets te maken met de koppeling tussen ferrietstaaf en de spoelen?
nee, door de spoel op de ferrietstaaf stevig beet te pakken gaat je eigen lichaam als (capacitieve) antenne werken. Het is meestal praktischer om hiervoor een draad te gebruiken die je aansluit op de antennebus.
Het voordeel van een ferrietantenne boven een draadantenne is dat de eerste soort minder gevoelig is voor storingen. Bovendien is een ferrietantenne richtingsgevoelig. Het nadeel is dat de ferrietantenne ongevoeliger is, vooral wanneer het om een kleine ferrietstaaf gaat.
vraagje over ferriet antenne
door peetey , Lanaken, Belgie, 22.11.2013, 14:31 (4021 dagen geleden) @ John Hupse †
Ja ok, dat wist ik eigenlijk ook wel maar juist het stevig beetpakken vond ik typisch.Ik dacht eigenlijk dat alleen de aanraking al voldoende moest zijn om jezelf als antenne in te zetten
Ik ga iig even dit punt met de antennebus verbinden.
Dank John,
Peter
vraagje over ferriet antenne
door John Hupse † , Schoonhoven, 22.11.2013, 15:49 (4021 dagen geleden) @ peetey
de koppeling tussen je lichaam en de spoel is capacitief, dat komt omdat men geïsoleerd draad gebruikt voor zo'n spoel. Hoe harder je drukt, hoe groter deze capaciteit is en hoe beter de koppeling.
Wanneer je met je vinger tegen de niet-geisoleerde antennebus drukt is de koppeling voornamelijk ohms, en volstaat een veel lichtere druk.
vraagje over ferriet antenne
door peetey , Lanaken, Belgie, 22.11.2013, 15:58 (4021 dagen geleden) @ John Hupse †
Ahhh..juist Dat is goeie verklaring!
In ieder geval John, ik heb draadje van de ferriet naar de antenne ingang op chassis gelegd..radiootje speelt als een tierelier
Nogmaals, dank
Peter
vraagje over ferriet antenne
door Ed van der Weele † , Zeist, 22.11.2013, 16:18 (4021 dagen geleden) @ peetey
ik heb draadje van de ferriet naar de antenne ingang op chassis gelegd
Als ik het goed begrijp zit er dus een aansluiting voor een externe draadantenne op de radio.
En met een draad tussen de spoel en die externe aansluiting sluit je de draadantenne rechtstreeks aan op de spoel van de ferrietantenne.
Ik ben bang dat je daarmee de afgestemde kring van de ferrietantenne buiten werking stelt.
Kan je het deel van het schema waar de antennekringen op staan hier laten zien?
vraagje over ferriet antenne
door peetey , Lanaken, Belgie, 22.11.2013, 18:36 (4021 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Beste Ed, ik weet niet eens welk merk en type de radio is omdat de achterkant is afgeplakt met tape. Het ding is van een vriend van mij die mij vroeg hem te repareren en de radio kwam direct uit frankrijk via ebay.
Ik heb dus de voeding in orde gemaakt en de teer condensatoren vervangen.
Je hebt gelijk als je zegt dat de afgestemde kring nu wordt overgeslagen als het ware maar de radio ontvangt prima nu op LG, MG, KG en bandspreiding dus ik laar het maar zo. De ferriet antenne doet nu natuurlijk weinig meer.
Het probleem vaak bij al deze radio's is het spoelenblok. Die zijn van belabberde kwaliteit en vaak stuk. Ze repareren is praktisch onmogelijk omdat alles is ingekapseld en kapot breekt zodra je eraan begint te prutsen. Deze radio heeft een spoelenblok in combinatie met druktoetsen wat nog eens extra fragiel is.
Ik ben dus gewoon blij dat de boel functioneert ook als is het niet helemaal volgens de regels.
grtz,
Peter
vraagje over ferriet antenne
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 23.11.2013, 08:13 (4021 dagen geleden) @ peetey
Jaaaaren geleden stond er in Radio Bulletin een tip om radio's met een ferrietantenne te koppelen met een buiten antenne, een plankje ongeveer evengroot als de radio, met 4 spijkers waarop een aantal windingen waren aangebracht, ik meen 30 windingen.
Een zijde aan de antenne en de andere zijde aan aarde, de radio simpelweg ervoor plaatsen.
Heb ik destijds veel plezier van gehad.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
vraagje over ferriet antenne
door Piet Kralt , Rotterdam, 22.11.2013, 23:56 (4021 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
De ferriet antenne vormt in de regel de eerste afgestemde kring van de ontvanger. Aangezien het meestal ook om een super gaat, hoeft die kring niet zo heel selectief te zijn. De selectiviteit wordt voor een belangrijk deel door de middenfrequent bepaald. Het aansluiten van een draadantenne zal inderdaad die kring verstemmen (en ook enigszins dempen) maar het kan dus wat lijden. Bovendien maken de eigenschappen van de draadantenne - met name de lengte - nogal wat uit. De manier van aankoppelen maakt nog meer verschil. Meestal wordt een kleine condensator of een aparte koppelwikkeling op de ferrietstaaf gebruikt. In die kleine Japannertjes van vroeger heb ik wel 2pF tussen de spriet en de spoel gezien. Een goed aangesloten draadantenne zal dus de gevoeligheid vergroten en de selectiviteit verminderen. Tenzij je sterke zenders in de buurt hebt, zul je van dat laatste niet zo veel merken.
Pieter Kralt
vraagje over ferriet antenne
door Ed van der Weele † , Zeist, 23.11.2013, 01:12 (4021 dagen geleden) @ Piet Kralt
De selectiviteit van de antenneafstemkringen is met name bedoeld om de spiegelfrequenties te onderdrukken. De ontvangstfrequentie + de middenfrequentie.
De breedte van de antenneafstemkring is daarom niet bijzonder smal.
Het maakt echter een verschil of de draadantenne bij de blauwe of de groene pijl wordt aangesloten.
In het eerste geval wordt de hele afstemkring omzeild en in het tweede geval alleen enigszins verstemd en of gedempt.
vraagje over ferriet antenne
door Piet Kralt , Rotterdam, 23.11.2013, 09:50 (4021 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Het deelschema is voor mij niet genoeg om hier iets met zekerheid over te zeggen. Zelfs met een volledig schema waag ik me er niet graag aan omdat de zelfinducties en transformatieverhoudingen niet bekend zijn. Ik vermoed dat de schakeling zo is opgezet dat negatieve gevolgen van aansluiting van een draadantenne (volgens het schema) zoveel mogelijk gecompenseerd worden. Het lijkt me trouwens niet waarschijnlijk dat er zwaar aan gerekend is, wel dat er mee geëxperimenteerd is.
Dat plankje met die windingen dat Anton noemt, is al een heel oude en heeft in ongeveer alle elektronicatijdschriften wel eens gestaan. Inmiddels is het idee zo oud dat het bijna al weer vergeten is. Gebeurt wel vaker met goede ideeën.
Pieter Kralt