Impedantie draadantenne (Techniek Radio/TV)
Op buizenradios moet je meestal een draadantenne aansluiten. Een meter of tien, twintig boven de tuin werkt meestal heel aardig. Wat is de impedantie van zo'n draadantenne ongeveer? Ik heb wel eens gehoord 1000 tot 5000ohm, maar in de specs van de radios (ik gebruik bv een Philips BX594A voor korte en middengolf) zeggen niets over antenne impedantie.
Ik wil mijn draad ook voor een ontvanger met 50ohm ingang gebruiken, dus wil ik een antenne matcher maken.
Impedantie draadantenne
door Ouwe Schipper , Sassenheim, 26.12.2013, 12:38 (3988 dagen geleden) @ gerard
kant en klaar te koop bij Baco IJmuiden
Kun je niet zelf tegenop bastelen
Was niet duur, maar de prijs weet ik niet meer
Nico
Impedantie draadantenne
door Ed van der Weele † , Zeist, 26.12.2013, 13:23 (3988 dagen geleden) @ Ouwe Schipper
Ik was ook al bij Baco aan te zoeken, maar ik kan daar die balun niet meer vinden.
Wel bij http://www.kent-electronics.nl/
Impedantie draadantenne
door S.Leunissen , regio Zuid Limburg, 26.12.2013, 15:35 (3988 dagen geleden) @ gerard
Ik ga uit van ongeveer 450 ohm of hoger. Impedantie is frequentie afhankelijk. Om een langedraad aan te sluiten op een 50 ohmse aansluiting kun je kiezen uit 2 manieren. Met een antennetuner die in feite de draad mbv een lc kring of clc pi schakeling aanpast naar de 50 ohmse aaansluiting. Of je past een 1:9 un un (balun) toroide toe zoals rfsystems of gb ze verkoopt. Deze zijn zeer simpel na te bouwen. Ik heb deze zelfgebouwd en dan heb je een antennetuner niet meer nodig. In veel zendamateurboeken worden deze zaken besproken.
succes SWL PA11084
--
groet Sander
Impedantie draadantenne
door Mans Veldman , Leidschendam, 27.12.2013, 11:18 (3987 dagen geleden) @ gerard
Bewerkt door Mans Veldman, 27.12.2013, 12:16
Zo'n 1:9 UN-UN (het is geen balun, je gaat van UN-balanced naar UN-balanced) hoeft niet op een ringkern. Je kunt die met 3 stukken geïsoleerd draad heel goed op een ferrietstaaf van een oude radio wikkelen. Zoals je in het schema ziet is het gewoon een spaartransformator met drie gelijke wikkelingen. De antenne hangt aan de top, de coax op 1/3 deel van de trafo. De transformatieverhouding is dus (3/1)^2= 9.
De impedantie in het voedingspunt van de draad is afhankelijk van de lengte van de draad en de frequentie. Bij een draadlengte van een 1/4 golf heb je in het voedingspunt max. stroom en min. spanning, dus een lage impedantie. Bij een lengte van 1/2 lambda heb je juist max.spanning en min. stroom en dus hoge Z (bij heel dunne draad soms wel 10KOhm). Kies een draadlengte welke geen 1/4 of 1/2 golf is. De impedantie is dan gemiddeld ergens tussen de 400- 600 Ohm en valt met een 1:9 trafo mooi aan te passen. Nu is dit aanpassingsverhaal hoofdzakelijk van belang voor een zender, bij alleen ontvangst luistert het minder nauw. Bedenk dat zo'n asymetrische antenne wel gevoelig is voor storingen uit het elektrische veld. Als het je dus om ontvangst van zwakke signaaltjes gaat kan dat een nadeel zijn. Bij een symetrische antenne (b.v. dipool) is (in theorie) de storing (common-mode) op beide helften gelijk maar in tegenfase en wordt dan voor een deel opgeheven.
Hier een foto van mijn 1:9 un-un op ferrietstaaf. Ik gebruikte hem met 13 meter draad uit het zolderraam. Zelfs voor zenden met (max. 100W) bruikbaar. Er zijn drie draden parallel gewikkeld en vastgezet met isolatieband (als je al een ferrietstaaf hebt liggen is er alleen nog een stukje randaardesnoer nodig waar je de aders uit stript. Daar kan zelfs Baco daar niet tegenop ). Je kunt op de foto goed zien hoe de draden aangesloten moeten worden. Aan de groen/gele draad komt je antenne, aan de bruine op knooppunt blauw/bruin de kern van de coax en aan de andere bruine de mantel (massa).
--
Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away