Advies bij storing AG 9015 versterker (Techniek Radio/TV)

door Ed Bouman @, 06.01.2014, 13:45 (3977 dagen geleden)

Beste Forum leden

Ik ben al een tijdje bezig om een AG 9015 versterker op te knappen. Maar 1 storing blijf terug komen. De versterker speelt perfect maar na een uur of 3 geeft 1 kanaal veel vervorming. Ik kom er maar niet achter wat het probleem is. En waar de fout precies te zoeken. Ik heb alle rotte onderdelen zover ik kon meten vervangen. Als de versterker goed speelt en ik zet hem uit dan hoor je het geluid gelijkmatig over twee speakers langzaam weg sterven. Als de storing optreedt meestal na een paar uur met als gevolg dat 1 kanaal zwaar vervormd, en als ik dan tijdens het spelen de versterker uitzet hoor je dat het goede kanaal langzaam uitsterft en het vervormde kanaal niet. Als dan de versterker is afgekoeld en opnieuw aanzet blijft de storing. Vaak als ik de versterker dan weer op zijn zij zet om de componenten weerstanden en condensatoren door te meten gebeurd het vaak dat het probleem zich zelf oplost zonder dat ik iets heb vervangen.
Ik zou graag wat advies willen hebben waar precies te zoeken om dit probleem te verhelpen.
alvast bedankt Ed
[image]

Advies bij storing AG 9015 versterker

door Franc @, 06.01.2014, 14:27 (3977 dagen geleden) @ Ed Bouman

Dag Ed,

Laat de versterker eens spelen zonder kap.
Wanneer een kanaal begint te vervormen let dan op de eindbuizen.
Het kan goed zijn dat er eentje of meer rode wangen krijgen.

Heb je verder echt alle weerstanden goed nagemeten in de eindversterker?
Die bepalen de hele stroomhuishouding in de eindtrap en verlopen nogal eens, zeker die bruinkleurige.

Verder is het verstandig om de spanningskeuze schakelaar op 245V in te stellen.
Dit scheelt veel in het vermogen dat de buizen te verwerken krijgen.

Groet Frank

Advies bij storing AG 9015 versterker

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 06.01.2014, 14:29 (3977 dagen geleden) @ Ed Bouman

Beste Ed,

Waarschijnlijk is het een buis die niet helemaal lekker is. Zeker omdat je schrijft dat het verschijnsel veranderd of verdwijnt als je de versterker kantelt. Als je de buizen van het linker en rechter kanaal wisselt, blijft het verschijnsel dan in het zelfde kanaal, of is dan het andere kanaal defect?
Zo ja, dan zit het zeker in een buis.
Zo nee, dan wordt het zoeken. Het kan ook een slechte verbinding zijn. Ik heb ooit een plano gerepareerd die perfect speelde, op zijn kop met het serviceluikje open. Gewoon rechtop kraken en storen........ Bleek dat ze bij Philips wel de draad door het oogje hadden gestoken, maar vergeten waren deze te solderen. Ook heb ik al eens een slechte soldeerverbinding gehad in een toestel. Meestal is zoiets door kloppen op het chassis en voorzichtig tegen onderdelen aandrukken wel te vinden.

Succes!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Advies bij storing AG 9015 versterker

door Paul Brouwer @, Haarlem, 06.01.2014, 20:21 (3976 dagen geleden) @ Ed Bouman

Nu ben ik maar een beginner op dit gebied maar het komt mij voor alsof een van de elco's (C29/C30 of C129/C130 (afhankelijk welk kanaal het is)) defect is.

Groeten,
Paul

--
[image]

Advies bij storing AG 9015 versterker

door Piet Kralt @, Rotterdam, 07.01.2014, 12:58 (3976 dagen geleden) @ Ed Bouman

Bij een stereoversterker kun je heel nuttig gebruik maken van het stereoeffect. Om te beginnen kun je zo veel mogelijk de verschillende spanningen meten en noteren als de versterker nog goed speelt. Uiteraard moeten de gemeten waardes op overeenkomsige punten (ongeveer) gelijk zijn. Zo niet, dan heb je alvast een eerste aanwijzing. Als de vervorming toeslaat, herhaal je de meetsessie. Zelfs als er geen verschillen zijn, heb je een belangrijke aanwijzing. Deze procedure wordt in kringen van storingzoekers wel "vergelijkend warenonderzoek" genoemd en wordt ook toegepast als er een wel- en een niet goed werkend apparaat beschikbaar is.

Voor storingzoeken in dit soort (buizen)apparatuur heb je behalve een universeelmeter nog een belangrijk meetinstrument nodig: Een signaalzoeker. Ook wel signaalvolger genoemd. Zover ik weet nergens kant en klaar te koop soms wel als bouwpakketje (Velleman K7000). Dit laatste is een transistorapparaatje en waarschijnlijk niet zonder meer inzetbaar in buizenapparatuur vanwege de veel hogere spanningen. Zelf heb ik er nog één met buizen (EF86, ECL86).

Het kan zeer de moeite lonen eens op commerciële sites te kijken. Daar worden regelmatig "signaltracers" aangeboden.

Zelf bouwen is een ander alternatief. Een beetje googelen op "diy signaltracer" en je hebt voorlopig genoeg bouwstof.

Pieter Kralt

Advies bij storing AG 9015 versterker

door Piet van Dort @, Arnhem, 09.01.2014, 15:04 (3974 dagen geleden) @ Ed Bouman

Toch geen buis-voet die je parten speelt?

M.v.g.

Piet

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum