OTL - Philips uitvinding of niet? (Algemeen)

door Patrick Meersman, 09.09.2008, 11:11 (5950 dagen geleden)

Ik zoek een document waarin zwart op wit te lezen staat dat Philips de uitvinder zou zijn van de OTL eindtrappen. Dat document zou dan ook duidelijk de patentnummers en jaartallen moeten vermelden waarin die patenten werden aangevraagd.

Indien Philips niet de uitvinder zou zijn van de OTL, van wie (of welk bedrijf) heeft Philips dan de licentie verkregen om OTL te mogen gebruiken in zijn radio's.

Alvast bedankt.

OTL - Philips uitvinding of niet?

door Paul Brouwer @, Haarlem, 11.09.2008, 06:58 (5948 dagen geleden) @ Patrick Meersman

Hallo Patrick,

Dit is een tijdje geleden ook al eens ter sprake gekomen en kon de conclusie gtrokken worden dat dit principe elders reeds werd toegepast lang voordat Philips dit principe toe ging passen.

Groet,
Paul

--
[image]

OTL - Philips uitvinding of niet?

door Patrick Meersman, 11.09.2008, 09:36 (5948 dagen geleden) @ Paul Brouwer

Dit is een tijdje geleden ook al eens ter sprake gekomen

Dat wist ik niet, ik volg dit forum niet constant. Ik zal bij gelegenheid eens in het archief duiken.

en kon de conclusie gtrokken worden dat dit principe elders reeds werd toegepast lang voordat Philips dit principe toe ging passen.

Okay, dan ga ik er van uit dat Julius Futterman de ontwerper/uitvinder van de OTL was (Futterman amplifier).

Ik had namelijk een document van die meneer Futterman gevonden (US patent 2773136). De aanvraag is gebeurd in 1953, de erkenning in 1956. Omdat Philips in die periode radio's met OTLs had was ik niet zeker.


Bedankt!

Groet
Patrick

OTL - Philips uitvinding of niet?

door Ben Koehorst @, Maartensdijk, 12.09.2008, 12:37 (5947 dagen geleden) @ Patrick Meersman

Hallo Patrick,

Ik dacht eerlijk gezegd dat het patent van Futterman geen betrekking heeft op OTL, maar op een speciale seriebalansschakeling waarbij je een onpraktisch aantal voedingen nodig hebt. Op http://www.jacmusic.com/html/articles/Harvey-Rosenberg/futterman.htm wordt dat weliswaar beweerd, maar ik betwijfel of het waar is. Daarom ben ik eens even op zoek gegaan naar dat document waarover jij spreekt. Het staat als 3123780.ZIP op http://www.next-tube.com/remember.php
Ik concludeer daaruit inderdaad dat het gaat over die speciale schakeling, maar niet per definitie over OTL. In het schema wordt de belasting dan ook "load or speakercoil" genoemd. Niet noodzakelijk OTL dus, maar dat is als gevolg van de lage uitgangsimpedantie wel een mogelijke toepassing.

Of heb jij meer gevonden dan ik?

OTL - Philips uitvinding of niet?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 12.09.2008, 15:12 (5946 dagen geleden) @ Ben Koehorst

Ik concludeer daaruit inderdaad dat het gaat over die speciale schakeling, maar niet per definitie over OTL.

[image]

Ben,

Futtermen schrijft in zijn patentaanvraag uit 1953 dat het hem om de volgende zaken te doen is:

1. lage kosten, geen uitgangstrafo, weinig vervorming, hoog vermogen en een load van circa 16 ohm.

2. een frequentiebereik van 20-20.000 Hz, tegenkoppeling van 60 dB (!), goede stabiliteit

3. een push-pull versterker in klasse B1, single ended, met dubbele voeding

4. een nieuw soort drivertrap die de eindbuizen symmetrisch aanstuurt

Vervolgens beschrijft hij de door hem ontworpen eindversterker. Natuurlijk realiseerde Futterman zich dat een OTL versterker op zich niet kon worden gepatenteerd, deze bestond immers al. Ook de configuratie van een SEPP eindtrap was een paar jaar eerder al beschreven. Dus daar kon hij ook geen patent op krijgen. Dit patent gaat dus over de details, zoals de aansturing van de eindtrap.

Grappig genoeg werkt de driver helemaal niet symmetrisch, het is een z.g. Cathodyne fase splitter waar weinig symmetrie in valt te ontdekken. In het kathode circuit van de splitter wordt bootstrapping toegepast, voor het anode circuit gebruikt Futterman een hulpvoeding. Dit zijn m.i. de meest specifieke kenmerken van deze versterker.

Futterman is uiteindelijk bekend geworden als de bedenker van de direct gekoppelde SEPP buizen versterker met laagohmige uitgang (16 ohm o.i.d.) Op zich is dit terecht. Dergelijke versterkers hebben echter een aantal "onhandige" eigenschappen waardoor ze nooit populair zijn geworden.

Heel anders is het gelopen met de transistor eindtrappen. Deze voldoen vanaf ongeveer 1965 vrij nauwkeurig aan de criteria van Futterman...

--
http://www.hupse.eu/radio

OTL - Philips uitvinding of niet?

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.09.2008, 10:15 (5948 dagen geleden) @ Patrick Meersman
Bewerkt door John Hupse †, 11.09.2008, 10:51

Ik zoek een document waarin zwart op wit te lezen staat dat Philips de uitvinder zou zijn van de OTL eindtrappen.

[image]

Transformatorloze eindtrappen worden sinds de uitvinding van de audion in 1906 toegepast in radiotoestellen. Het audion patent (inclusief de aansturing van de telefoon) is toegekend aan De Forest in januari 1907.

De "single ended push pull" uitgangstrap is, voor zover ik weet, voor het eerst beschreven door A. Peterson en D.B. Sinclair in de Proceedings I.R.E. January 1952. Ook in 1953 is hier door de heren over gepubliceerd. In deze publicaties wordt er nog wel van uitgegaan dat er een uitgangstransformator wordt gebruikt.

Vervolgens heeft men bij Philips de 800 ohm luidspreker ontwikkeld. Een algemeen patent hierop was hoogstwaarschijnlijk onmogelijk, hoogohmige luidsprekers bestonden al en het ontwerp was in feite volkomen gelijk aan dat van de laagohmige dynamische luidspreker.

Hierdoor geldt dat er alleen deelpatenten mogelijk waren. De feitelijke 800 ohm patenten (als deze bestaan) hebben dus betrekking op zaken die iets te maken hebben met het produceren van hoogohmige spreekspoelen voor luidsprekers (b.v. hoe zet je de dunne spreekspoeldraden trillingsvrij vast).

Ik ben er vrij zeker van dat Philips bij de introductie van de eerste radio met OTL single ended balans geluidsversterker (de Philips BX553A uit 1955) gebruik heeft gemaakt van de publicaties van Peterson en Sinclair. Dit omdat er in een Philips artikel uit die periode (dat in elk geval is gepubliceerd in RE) wordt gerefereerd aan deze publicaties.

Een jaar eerder, in 1954, introduceerde Philips de AG9000 Circlotron versterker. Dit is geen SE versterker, ook geen OTL, maar wel een PP versterker. Het Circlotron patent is van Electro-Voice (1954, Wiggins), hoewel het technische principe al eerder werd gepatenteerd door Hall en door Köykkä. In Europa werd het Circlotron principe ook toegepast door de Belgische firma Carad (b.v. in de MPAS08 versterker uit 1956).

In 1956 werd de Circlotron door Philips geschikt gemaakt voor de 800 ohm luidspreker, simpelweg door de uitgangstrafo weg te laten. Het resultaat was de AG9006. Dit is dus wel een OTL versterker.

Voor wat betreft de eerste Philips OTL HiFi versterkers (AG9006 en AG9007) kan je dus zeggen dat Philips gebruik maakte van de Circlotron patenten (in dit geval de patenten van de Fin Tapio Köykkä uit 1952) en van de eigen Philips ontwikkelingen op het gebied van de productie van hoogohmige luidsprekers.

links:
Köykkä OTL
Philips BX553A
Philips AG9006

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum