Zelfinductie (mH's) Hoog Frequent Smoorspoelen? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 09.09.2008, 14:27 (5731 dagen geleden) @ Patrick Meersman

Tja, John. Je zeikt me, zoals gewoonlijk, wel af

Beste Patrick, het is zeker niet mijn bedoeling om jou als persoon te beoordelen. Het gaat om een technische kwestie, niet om jou persoonlijk.

Ik waardeer het juist wanneer je met oplossingen komt. Maar op een forum als dit is het nu eenmaal de bedoeling om inhoudelijk te reageren op datgene wat iemand naar voren brengt.

Maar zelf kom je niet met een oplossing. Hoe moet het dan volgens jou wel berekend worden? Ik heb gewoon de formule van de zelfinductie en de wet van Ohm toegepast. Die laatste geldt ook bij wisselspanning, voor het geval je dat nog niet wist.

Je berekening is op zich correct, alleen houd je geen rekening met de gelijkstroomweerstand. Deze is bij een dergelijke spoel bij 50 Hz veel groter dan de weerstand die wordt veroorzaakt door de zelfinductie.

Je kan de zelfinductie dus wel op deze manier bepalen, maar dan wel bij een veel hogere frequentie.

De meest eenvoudige manier is om een condensator van ongeveer 3000 pF parallel te schakelen aan de spoel zodat een resonatiekring ontstaat. Met een toongenerator en een multimeter kan je vervolgens de resonatiefrequentie bepalen. Omdat je de capaciteit kent kan de zelfinductie dan worden uitgerekend.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum