hallo bandoeng (Algemeen)
door jarno, 09.09.2008, 16:54 (5949 dagen geleden)
afgelopen weekend hebben we weer een leuk uitje gemaakt. we zijn een middag naar de oude radio centrale an radio kootwijk geweest. die is namelijk weer opengesteld voor bezoek.
het is echt een heel er mooi gebouw. wie er nog heen wil moet snel zijn. er worden rondleidingen gegeven tot 25 september. het is echt een aanrader.
(ik weet dat er al zeker 1 persoon van het forum ook nog is geweest:-P en het ook erg leuk vond)
oja voor de gene die het leuk vinden. koment weekend word er geprobeerd om vanuit kootwijk contackt te maken met bandoeng op de korte golf (3673 kHz).
(voor meer info zie link)
http://radiokootwijk.free.fr/index.php?file=dr_aktualiteiten.php
hallo bandoeng
door S.Leunissen , regio Zuid Limburg, 09.09.2008, 18:26 (5949 dagen geleden) @ jarno
Hoi Jarno leuke tip.
Mijn B40'ers zal ik weer aanzetten.
Hulde aan de zendamateurs die dit geregeld hebben.
groeten Sander
PA-11084
hallo bandoeng
door Hans Op den Camp , Leusden, 10.09.2008, 12:29 (5949 dagen geleden) @ S.Leunissen
Hallo Sander,
Ik vraag me af hoe ze contact met Bandoeng willen maken, want boven op het 22 meter hoge dak van het oude zendgebouw Kootwijk hebben deze zendamateurs een antennedraad gespannen van hooguit 12 meter lang en die is met een middenaftakkingsdraad doorverbonden naar de zender-ontvanger op de eerste verdieping van Radio Kootwijk.
Maar, in 1923 stonden er op de 4 hoeken van het zendgebouw 4 masten van elk 220 meter hoog die met een wir-war van antennedraden met elkaar verbonden waren.
De zender zond telefonie signalen naar de andere kant van de wereld (Nederlands Indië) Een Kolengestookte 120 KVA krachtcentrale zorgde voor de nodige energie.
Ik kan me nu voorstellen dat er voor een telefoongesprek van 3 minuten met Nederlands Indië wel heel veel kolen verstookt moesten worden..................
Maar dat zendamateurs tegenwoordig het zelfde zendbereik kunnen halen met een lullig zendertje vind ik wel apart. Vergeef me het woord lullig, maar dat is het wel, als je het vergelijkt met dat gigantische machinepark wat er anno 1923 nodig was om het zelfde te bereiken. :-P hopelijk kunnen vakkundige zendamateurs mijn amateuristische waarneming corrigeren:-P, Hans
hallo bandoeng
door gerard , Zeist, 10.09.2008, 12:48 (5949 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Ik vraag me af hoe ze contact met Bandoeng willen maken, want boven op het 22 meter hoge dak van het oude zendgebouw Kootwijk hebben deze zendamateurs een antennedraad gespannen van hooguit 12 meter lang
Maar dat zendamateurs tegenwoordig het zelfde zendbereik kunnen halen met een lullig zendertje vind ik wel apart.
Hans,
je moet je realiseren dat radio in de jaren twintig nog echt in de kinderschoenen stond en platweg gezegd komt het erop neer dat het hele Kootwijk gebeuren een primitieve geldverspilling was!
Men dacht namelijk rond 1920, dat radiocommunicatie het best verliep met erg LANGE golven. En dat je, om verder te komen, gewoon een grotere zender moest nemen. Vandaar dat men het voor Nederlands-Indie maar even flink aanpakte: de zender moest tientallen kilowatts in de lucht gooien op een golflengte van 18km. Omdat de afmeting van antennes in principe gerelateerd is aan de golflengte kreeg je daarvoor dus ook die kolossale antennes!
Echter, nog voordat de verf van het gebouw droog was (hi hi, even de zender aan dan droogt het sneller) hadden radioamateurs ontdekt dat je met erg korte golven ook erg verre verbindingen kon maken. Radioamateurs werken met golflengten van 20 en 40 meter slechts! Een populair antennetype is de "kwartgolf spriet", die voor de 40m band slecht, jawel, tien meter hoog is! Of de "halve golf dipool" die op de 40m band maar 20 meter groot is! Voor de 20m band is de kwartgolfspriet 5 meter lang en de halvegolf dipool is 10 meter (misschien heb je die wel gezien op het dak), en dat zijn heel werkbare afmetingen. Doordat deze korte golven in hogere atmosfeerlagen worden teruggekaatst, kun je met een zendvermogen van 100 Watt al een verbinding opbouwen.
Over deze ontdekking kun je bv. lezen in een gedenkboek uit 1926 ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het radio-amateurisme in Nederland. Maar toen was die Moloch op de Veluwe al af of bijna af! Het bleef ook een beetje experimenteren, want sommige golflengtes werkten alleen overdag of alleen 's nachts. Hoe dat precies zat wist men nog niet zo goed. De 18km-straalkachel deed het dag en nacht, dus bleef men die nog een tijd gebruiken.
Ik hoop dat dit een en ander verduidelijkt.
Gerard.
hallo bandoeng
door Ed van der Weele † , Zeist, 10.09.2008, 12:58 (5949 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Maar, in 1923 stonden er op de 4 hoeken van het zendgebouw 4 masten van elk 220 meter hoog die met een wir-war van antennedraden met elkaar verbonden waren.
Die masten van 220 meter stonden niet op de hoeken van het gebouw, maar verspreid over de omliggende hei.
De laatste mast die nog overeind stond heb ik meermaals bezocht en daarvoor moest je toch enkele honderden meters rijden vanaf het hoofdgebouw.
hallo bandoeng
door Hans Op den Camp , Leusden, 10.09.2008, 13:27 (5948 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Hallo Ed, ik vertel alleen maar hetgeen wat wij hebben gehoord tijdens de rondleiding. Ik weet zeker dat wanneer jij als deskundige de mensen die de rondleiding uitvoeren verbetert en hen wijst hoe het werkelijk was een goede dienst bewijst. Met vriendelijke groet, Hans
hallo bandoeng
door Ed van der Weele † , Zeist, 10.09.2008, 13:38 (5948 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo Ed, ik vertel alleen maar hetgeen wat wij hebben gehoord tijdens de rondleiding. Ik weet zeker dat wanneer jij als deskundige de mensen die de rondleiding uitvoeren verbetert en hen wijst hoe het werkelijk was een goede dienst bewijst. Met vriendelijke groet, Hans
Hans, ik neem het jou ook niet kwalijk dat de informatie niet correct is , het gebeurt nu eenmaal dat "gidsen" ergens een klok hebben horen luiden maar de klepel nooit hebben gezien. Het is wel jammer dat zoiets gebeurt.
Dat ik zo goed weet dat de afstand tussen het hoofdgebouw en die laatste mast zo groot is, komt doordat ik de auto een keer vastreed in het mulle zand. Toen moest ik teruglopen naar het gebouw om te vragen of iemand van PTT mij even wilde vlottrekken met een tractor.
hallo bandoeng
door Ed van der Weele † , Zeist, 10.09.2008, 14:25 (5948 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door Ed van der Weele †, 10.09.2008, 15:07
Hans, ik wilde reageren op een bericht dat je even geleden had gepost, maar kennelijk weer hebt verwijderd.
Toch maar even mijn reactie, anders heb ik voor niks zitten knippen en plakken :-P
Je hebt gelijk dat de vooroorlogse masten door de Duitsers zijn opgeblazen en dat er nadien nieuwe of gerestaureerde masten voor in de plaats zijn gekomen.
Om een langegolfantenne te kunnen neerzetten heb je vooral ruimte nodig. De masten zijn slechts de dragers van de antenne. De antenne zelf bestaat uit een netwerk van draden dat tussen de masten is gespannen.
De afstand tussen masten die op gebouw "A" gestaan zouden hebben(?) stonden dan op een veel te korte afstand om de antennedraden tussen te spannen.
Op de foto, die ik heb gekopieerd uit het document FOTO ’87 Een uitgave van de Belangenvereniging Radio Kootwijk, januari 1987 zie je duidelijk de draden tussen de masten lopen. Je kunt ook zien dat de masten niet op het gebouw staan, maar een heel eind er vandaan.
Het zijn ook andere masten dan die op de foto die ik eerder liet zien waar twee van de masten werden omgehaald. Die laatste masten waren voorzien van een "ra" bovenin, de masten op de onderstaande foto niet.
Helaas staat in het document niet vermeld uit welk jaar deze foto is.
Wat een vreemde discussie is dit
door Ed van der Weele † , Zeist, 10.09.2008, 15:43 (5948 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Bewerkt door Ed van der Weele †, 10.09.2008, 15:50
Fout!
Bericht bestaat niet (meer).
Ik doe een hoop moeite om op een - mijns inziens - foutieve informatie te reageren en tot twee keer toe wordt het oorspronkelijke bericht verwijderd.
Maar ik had de reactie al gecomponeerd dus hier komt het ondanks de kennelijke bedenkingen van Hans.
Hallo Ed, ik had mijn reactie weggehaald, omdat ik niet het laatste woord wilde hebben. Ik hoor liever van vakmensen zoals jij hoe iets werkelijk in elkaar steekt Groet, hans
Hans, ik ben geen deskundige als het om Radio Kootwijk gaat. Ik redeneer alleen als observator met een radiotechnische achtergrond
In dit filmpje zie je na 30 seconden hoe Kootwijk was opgebouwd. Waarbij ik er vanuit ga dat dit om historisch materiaal gaat.
Het zou natuurlijk mooi zijn als iemand die op Kootwijk heeft gewerkt precies uit de doeken kon doen hoe het in elkaar steekt.
De website Officieel website van RADIO KOOTWIJK (let daarbij op de taalfout!) geeft veel eerder de indruk van de anti Radio Kootwijk beweging dan van een historisch verantwoord overzicht.
Hallo Bandoeng
door Hans Op den Camp , Leusden, 11.09.2008, 14:09 (5947 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Ik doe een hoop moeite om op een - mijns inziens - foutieve informatie te reageren en tot twee keer toe wordt het oorspronkelijke bericht verwijderd.
Beste Ed, ik begrijp je lichte irritatie wel over het verwijderde bericht. De reden dat ik het heb gewist is dat ik het geen toegevoegde waarde meer vond en dat het niet meer over het oorspronkelijke onderwerp ging. Dat onderwerp was: hoe is het toch mogelijk dat er met een klein compact zendertje, het zelfde bereikt wordt als met het gigantische machinepark van het bedrijf Kootwijk uit 1923.
Ik heb me de laatste weken regelmatig verdiept in allerlei leuke details en oude verhalen over Kootwijk en ook de positie van de oorspronkelijke zendermasten was mij bekend. Ik weet heus wel dat ze niet op het smalle dak van het hoofdgebouw stonden maar op de hoeken van een groot denkbeeldig vierkant rondom de zender.
Tja, maar als ik mijn berichtje teruglees, dan staat er inderdaad een fout gekozen tekst, "op vier hoeken van het gebouw" die - terecht - verkeerd kan worden uitgelegd. Excuses daar voor .
En ook op de vele foto's die er op de overzichts-expositie in het gebouw worden getoond, is duidelijk te zien waar de masten stonden voordat ze door de vertrekkende Duitsers in 1945 werden opgeblazen.
Mooie foto heb je overigen getoond. Hoogstwaarschijnlijk gemaakt vanaf de watertoren op het terrein. De twee 6-hoekige gebouwtjes staan er nog steeds. Alleen die leegte van toen is inmiddels enigszins opgevuld door geboomte.
Afgelopen zondag heb ik al dit moois in het echt mogen meemaken en wil er komend weekend een verhaaltje over schrijven. En Jarno zorgt voor de foto's :-P
Met vriendelijke groet, Hans
Hallo Bandoeng
door Ed van der Weele † , Zeist, 12.09.2008, 23:47 (5946 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Ik doe een hoop moeite om op een - mijns inziens - foutieve informatie te reageren en tot twee keer toe wordt het oorspronkelijke bericht verwijderd.
Beste Ed, ik begrijp je lichte irritatie wel over het verwijderde bericht. De reden dat ik het heb gewist is dat ik het geen toegevoegde waarde meer vond en dat het niet meer over het oorspronkelijke onderwerp ging. Dat onderwerp was: hoe is het toch mogelijk dat er met een klein compact zendertje, het zelfde bereikt wordt als met het gigantische machinepark van het bedrijf Kootwijk uit 1923.Ik heb me de laatste weken regelmatig verdiept in allerlei leuke details en oude verhalen over Kootwijk en ook de positie van de oorspronkelijke zendermasten was mij bekend. Ik weet heus wel dat ze niet op het smalle dak van het hoofdgebouw stonden maar op de hoeken van een groot denkbeeldig vierkant rondom de zender.
Als ik de onderstaande foto bekijk betwijfel ik of de masten in een vierkant rondom gebouw "A" stonden.
Hoever de ervaring met antennetechniek in die periode was gevorderd weet ik niet, maar in de afgelopen decennia zijn antennes altijd zo geconstrueerd dat van de richtwerking gebruik wordt gemaakt.
Zo stonden de antennes van de PHOHI in Huizen bijvoorbeeld op een rondlopende spoorrail om de richting te kunnen aanpassen naar gelang de uitzending was bedoeld voor Indië, de Caraïben, de VS of nog een andere richting.
Tja, maar als ik mijn berichtje teruglees, dan staat er inderdaad een fout gekozen tekst, "op vier hoeken van het gebouw" die - terecht - verkeerd kan worden uitgelegd. Excuses daar voor .
Wie schrijft maakt fouten, Hans :-P
Ik heb waarschijnlijk lang niet alles gelezen wat over "Kootwijk" op internet is te vinden, maar hetgeen dat ik heb gelezen blinkt voornamelijk uit door onvolledigheid. Veel historische documenten en foto's, maar vrijwel nergens zijn datums genoemd.
En ook op de vele foto's die er op de overzichts-expositie in het gebouw worden getoond, is duidelijk te zien waar de masten stonden voordat ze door de vertrekkende Duitsers in 1945 werden opgeblazen.
Mooie foto heb je overigen getoond. Hoogstwaarschijnlijk gemaakt vanaf de watertoren op het terrein. De twee 6-hoekige gebouwtjes staan er nog steeds. Alleen die leegte van toen is inmiddels enigszins opgevuld door geboomte.
Het was ook de enige foto die ik heb kunnen vinden waarop de langegolfantennes zichtbaar zijn. Waarbij niet duidelijk is over welke langegolfinrichting het hier gaat. Het zou ook de nationale omroepzender Hilversum I op 160 kHz (1939) kunnen zijn.
Afgelopen zondag heb ik al dit moois in het echt mogen meemaken en wil er komend weekend een verhaaltje over schrijven. En Jarno zorgt voor de foto's :-P
Ik ben benieuwd
hallo bandoeng
door Hans Op den Camp , Leusden, 10.09.2008, 05:54 (5949 dagen geleden) @ jarno
(ik weet dat er al zeker 1 persoon van het forum ook nog is geweest en het ook erg leuk vond)
Hoi Jarno,
Die persoon heeft het inderdaad erg leuk gevonden Het was vanaf de parkeerplaats wel een eindje lopen, maar echt de moeite waard.
Deze foto is een paar minuten eerder gemaakt dan die van jou. Ik wil aanstaande zaterdag graag wat uitgebreider ingaan op de excursie naar Kootwijk en op de mooie verhalen die tijdens de rondleiding worden verteld, maar dan wacht ik nog even op een paar mooie foto´s van jou . Groetjes, Hans
hallo bandoeng
door indiradi , Duivendrecht, 12.09.2008, 15:05 (5946 dagen geleden) @ jarno
Van het tegenstation van Radio Kootwijk in Nederlands indie/Indonesie, Malabar, is anno 2008 helaas niet veel meer over.
hallo bandoeng
door Hans Op den Camp , Leusden, 12.09.2008, 16:44 (5946 dagen geleden) @ indiradi
Bewerkt door Hans Op den Camp, 12.09.2008, 16:54
Dag Roel, wat een prachtige foto. Is dit nog over van het ontvangst station Malabar in Bandoeng? De natuur neemt langzaam weer terug wat haar is ontnomen. Ik wil deze foto graag lenen voor een verhaal over Kootwijk en Bandoeng aanstaande zondag.
Terima kassi,:-P Hans
hallo bandoeng
door indiradi , Duivendrecht, 12.09.2008, 19:34 (5946 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo Hans,
In het boek "Bandoeng, Beeld van een stad" staat deze foto:
In 2006 besloot ik om eens te zien wat er werkelijk over was van dit radiostation. Uit verschillende bronnen is op te maken dat het tijdens de Japanse bezetting of in de periode daarna (de "Bersiap" periode) grotendeels is afgebroken. Inderdaad is er niet veel van over:
Ik vond wel een isolator:
die te herkennen is op een foto uit "Radio Malabar" van Klaas Dijkstra:
Maar in 2008 bleek dat de natuur weer bezit had genomen van deze plek:
Kortom: er is weinig meer over van deze historische plek...
Dit materiaal is vrij te gebruiken......
Kembali....
Roel
hallo bandoeng
door Piet Blaas , Arnhem, 12.09.2008, 19:47 (5946 dagen geleden) @ indiradi
Hallo Indiradi,
Op de eerste plaats hartelijk dank voor deze prachtige foto's.
Toch heeft het ook wel wat, dat de natuur het weer overneemt van de mens, als de oorspronkelijke bestemming niet meer van toepassing is.
Radio Kootwijk (en dan bedoel ik vooral het statige gebouw) lijdt een zieltogend bestaan. De toekomst is ongewis. Allerlei plannen komen niet van de grond.
Misschien moeten we het ook maar loslaten en de natuur zijn gang laten gaan...
Groeten,
--
Groeten,
Piet.
hallo bandoeng
door indiradi , Duivendrecht, 12.09.2008, 20:03 (5946 dagen geleden) @ Piet Blaas
Hallo Piet,
Je hebt helemaal gelijk, maar ik ben nu eenmaal gefascineerd door sporen van de geschiedenis, die je nu nog steeds kunt vinden...
Roel
hallo bandoeng
door Piet Blaas , Arnhem, 12.09.2008, 20:33 (5946 dagen geleden) @ indiradi
... maar ik ben nu eenmaal gefascineerd door sporen van de geschiedenis, die je nu nog steeds kunt vinden...
Hallo Roel,
Dat bedoel ik nu juist: die sporen laten zien dat er ooit iets was. Of het nu sporen zijn zoals jij liet zien, of een leegstaand gebouw dat nu nog moeizaam in stand gehouden wordt... Het maakt eigenlijk niet uit. Alles is vergankelijk.
Maar het is mooi dat er nog sporen te vinden zijn van de oude zender in Bandoeng.
Groeten,
--
Groeten,
Piet.
hallo bandoeng
door indiradi , Duivendrecht, 12.09.2008, 21:04 (5946 dagen geleden) @ Piet Blaas
Het blijft boeiend dat men eerst een antwoord kreeg per schip (2 maanden?) toen per vliegtuig (2 weken?), per radiozender (2 uur?) en nu per sms (2 minuten?)...
hallo bandoeng
door ruud, 14.09.2008, 13:30 (5944 dagen geleden) @ indiradi
Dit was het tegenstation van R Kootwijk toen er met machine zenders op zeeeeer lange golven werd uitgezonden. Dit station in Indie/Indonesie werkte volgens de deskundigen echter veel beter dan Kootwijk.
Reden was de antenne die over het dal was gespannen (de load) waardoor een veel hogere verticale straler gerealiseerd kon worden die dichter bij de kwart-golflengte lag van de gebruikte golflengte (? moet zon 10.000 meter zijn geweest). Bovendien was de ondergrond daar veel beter, een rivierdal met goede bodemgeleiding.
Kootwijk was geen dal maar vlak land met "lullige" mastjes van maar 200 meter hoog, ver verwijderd van de ideale lengte, en met een ondergrond van zand, errrreg slecht voor grondgolven.
Ik had nog even met R Kootwijk te maken met het voorstel er 1395 kHz te draaien, de beerder was zeer enthousiast, elke bestemming zou de levensduur van het complex verlengen, maar de zand ondergrond zou van de 1395 grondgolf weinig hebben overgelaten.
(1395 is later naar Montfoort gegaan, en daarna wegens overlast naar Trintelhaven verhuisd. Sinds 1 augustus staat de zender uit)
hallo bandoeng
door mirjam, 12.09.2008, 20:41 (5946 dagen geleden) @ jarno
Kontakt met Bandoeng op 4Mhz?? Waarom zo laag? Was dat vroeger zo het geval dan? Dat zal niet echt makkelijk lukken denk ik. Je zou eerder denken aan 15 MHz ofzo. Was het niet zo dat Philips Natlab in omstreeks 1930 op 10MHz met Indie werkte en gebleken dat het erg goed aan komt en dat met relatief weinig vermogen.
hallo bandoeng
door Ed van der Weele † , Zeist, 12.09.2008, 22:10 (5946 dagen geleden) @ mirjam
koment weekend word er geprobeerd om vanuit kootwijk contackt te maken met bandoeng op de korte golf (3673 kHz).
Kontakt met Bandoeng op 4Mhz?? Waarom zo laag? Was dat vroeger zo het geval dan? Dat zal niet echt makkelijk lukken denk ik. Je zou eerder denken aan 15 MHz ofzo. Was het niet zo dat Philips Natlab in omstreeks 1930 op 10MHz met Indie werkte en gebleken dat het erg goed aan komt en dat met relatief weinig vermogen.
Misschien willen de zendamateurs - 3673 kHz is een frequentie in de 80 meter amateurband - de uitdaging aangaan om op een daartoe achteraf gezien niet de beste frequentie verbinding te maken met Indonesië? Analoog met de oorspronkelijke frequentie die Kootwijk gebruikte, hoewel dat een frequentie was in het langegolfgebied.
hallo bandoeng
door ruud, 14.09.2008, 13:34 (5944 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Er zijn nog steeds condities die het gebruik van lagere frequenties bevorderen.
De maximaal te gebruiken freqeuentie is gedurende duisternis relatief laag. Daarom doen lagere frequenties het beter. 49 meter band zenders uit Europa komen dan bijvoorbeeld goed door helemaal in Australie. Dus 4 Mhz, 80 meter, zou best wel eens Indonesia kunnen halen, als het pad helemaal in duisternis is gehuld.
hallo bandoeng
door Bert V. , Amstelveen, 13.09.2008, 14:06 (5945 dagen geleden) @ jarno
Ik was benieuwd naar het Bandoeng-gebeuren, en heb vandaag vanaf 1400u. uitgeluisterd op 3673KHz, maar tot nu toe niets daarvan kunnen ontvangen; wel een paar Duitsers om 1600 u. en wat Fransen om 1700 u., en af en toe wat (afregel?) toontjes.
Zijn er misschien bepaalde tijden afgesproken i.v.m. met het tijdsverschil of is het wachten op een gunstige propagatie?
Ach,het weekend is nog niet om! (of mijn spulletje is niet in orde!)
Bert