Mijn Erres KY107 is gerepareerd, schoongemaakt en voorzien van een nieuwe gelijkrichter 506 en een verse eindlamp C443.
Helaas vind ik het geluid nog niet helemaal geweldig, er is een hoorbare brom en het klinkt soms wat schor.
De brom begint vreemd genoeg al voordat de lampen warm zijn, na 1 sec vanaf inschakelen hoor je al een flinke brompiek.
Kan dit komen door directe magnetische inwerking van de voedingstrafo op de luidspreker?
Of moet ik dit zoeken in slechte werking van R8 en R9 die de symmetrie van de gloeispanning regelen?
Ontvangst is wel goed, op een draadje van twee meter heb ik binnenshuis, begane grond zelfs, ontvangst van Franse langegolfstations.
Soms klinkt het geluid wat benepen en vervormd. Maar ik weet niet of dit normaal is voor een radio uit 1930! Hij klinkt in ieder geval beter dan mijn Arena uit 1935, de mensen waren toen nog niet veel gewend dus misschien was dit wel het beste wat in die tijd mogelijk was. Er zitten niet veel hoge tonen in maar ik denk dat dit toch wel normaal is.
Klank Erres KY107
door Hans Steenman , 22.03.2014, 09:49 (3902 dagen geleden) @ gerard
In dit soort vroege radio's wordt het volume geregeld door de negatieve roosterspanning van de hf versterkerlamp te varieren. Er wordt dus gebruik gemaakt van de kromme in de Ia-Vg karakteristiek.
Als de radio wordt aangezet en de hoogspanning komt op, is er nog weinig stroomafname, en daarmee ook weinig negatieve roosterspanning op die eerste buis. Die negatieve spanning komt nl. uit een weerstand in serie met de min van de voeding.
Dat verklaart volgens mij het beschreven fenomeen.
Brom en geluidskwaliteit: dat kan van alles zijn. Meten is weten.
Klank Erres KY107
door reneradio , Oosterhout NB, 22.03.2014, 10:13 (3902 dagen geleden) @ gerard
Dat die brom meteen komt kan kloppen.
De C443 is een direct verhitte buis en de rest niet.
Om de brom te voorkomen zitten er twee weerstanden van 200 Ohm aan de gloeistroom wikkeling naar massa links onder op het schema.
Controleer die even of er niet eentje verlopen of onderbroken is.
Groeten,
René
--
A real radio glows in the dark
73 René .--. . .---- -.. .--. ..-. PE1DPF
Klank Erres KY107
door ruudtx , 22.03.2014, 17:09 (3902 dagen geleden) @ reneradio
Roosterdetectie, tja dat gaat niet goed met de tegenwoordige AM zenders die veel meer dan 30% moduleren. Vooral de Franse op de LG gaan heel ver. BBC R4 op 298 zou wat beter moeten gaan, hoewel die na de vermogensverlaging volgens mij ook de mod. hebben opgevoerd.
Klank Erres KY107
door Armand , 22.03.2014, 19:25 (3902 dagen geleden) @ ruudtx
Klopt wat Ruud zegt.Het is een rechtuitontvanger uit beginjaren '30.
Verwacht niet teveel van de geluidskwaliteit.
Zenders van nu moduleren rond de 100% terwijl deze radio gemaakt is in een tijd dat de modulatiegraad 30-40% was.Dit soort radio's gaan dan ook vlug een rafelig, rommelig, vervormd geluid geven.
In die tijd (ruim 80 jaar geleden) werd muziek vanaf 78 toeren platen uitgezonden en spraak via koolmicrofoons.Soms hoor je nog wel eens op de radio opnames uit die jaren.Het geluid daarvan is naast gekraak ook schel, benepen en op dezelfde toon met weinig lage en hoge tonen.
Probeer het eens met een grammofoon met stalen naald uit die periode en een 78 toeren plaat.De radio zal wel goed, normaal klinken voor die tijd.
Of met een AM zendertje waarvan de modulatiegraad in te stellen is op 30-40%.
Als je er een super uit de jaren '30 naast zet, zul je het verschil in geluidskwaliteit duidelijk horen.
Groeten, Armand
Klank Erres KY107
door Ben , Waddinxveen, 22.03.2014, 20:07 (3902 dagen geleden) @ Armand
Er is een topic geweest van Henk Jenniskens over de klankverbetering voor de rechtuitontvanger 836A met een diode OA85. Mogelijk is dat hier ook toe te passen en zou je meer (geluids)plezier kunnen beleven met deze ontvanger. Groet, Ben
--
Onkruid is net als reclame, irritant en het blijft zich herhalen.
Klank Erres KY107
door henkk , Alkmaar, 23.03.2014, 09:40 (3901 dagen geleden) @ Ben
Ook ik heb een paar jaar geleden nog een 836A gerestaureerd voor zover dat nodig was,
ook dit toestelletje speelde op radio 5 als een natte krant.
Wel was de eindbuis nogal matig en was de conus ophanging van de luidspreker keihard geworden.
Met het proefspelen van mijn gerestaureerde Fuga chassis heb ik toen het arme arbeiderskastje luidsprekertje wat dagen weer lekker laten inspelen.
Doordat de eindbuis van de 836A nogal matig was wordt ook de spanningsverdeling op dit chassis nogal in de war gestuurd maar ik had nog een nieuwe,weliswaar met jaren '50 stempeling.
Met deze eindbuis en de weer goed ingespeelde luidspreker blijkt het radio'tje toch wel
weer redelijk verbluffend te spelen en op radio 5 ook buitengewoon genietbaar.
Soms hoef je dus geen geleerde te wezen om tot een goed resultaat te komen .
Henk
Klank Erres KY107
door Hans Op den Camp , Leusden, 22.03.2014, 11:13 (3902 dagen geleden) @ gerard
Toen ik mijn KY107 kreeg, zo'n 25 jaar geleden, heb ik de afvlakcondensatoren in de c-doos in het boven-compartiment van de radio vervangen.
De c-doos stond een beetje bol, vandaar. Ik had toen nog niet de beschikking ober zo'n mooi schema zoals er nu is en heb ik de waarden overgenomen
van een technisch vergelijkbare Philips radio uit die tijd (Ph. 2514).
Het brommen van de Erres is mij nooit opgevallen, maar het is al weer jaren geleden dat ik het toestel heb laten spelen. Als ik even de gelegenheid heb
zal ik dat dit weekend eens proberen.
--
Met vriendelijke radiogroet, Hans
Klank Erres KY107
door Kees Koren , Bilthoven, 22.03.2014, 11:40 (3902 dagen geleden) @ gerard
Meet ook even de negatieve roosterspanning g1 van de C443.
Klank Erres KY107
door mikkes , 23.03.2014, 13:53 (3901 dagen geleden) @ Kees Koren
goedenmiddag forum.Hetbenutten van de detectorlamp als LF versterker heeft als nadeel dat de terugkoppeling niet meer werkt.Men kan de oa 85 WEL benutten in combinatie met de voormalige dtectorlamp als de hf buis word voorzien van een terugkoppeling schakeling.Dan "merkt" men niets aan het toestel.Gebruik kan gemaakt van een antennewikkeling;alleen krijgt men dan weer de beruchte "mexicaanse hond"!Wat de volume rgeling dan zal doen valt niet in te schatten.Ook kan men de detectorlamp van een flinke dot negatief voorzien middels en kathode weerstand van ca 40 kohm en een afvlakkingscondensator van 0.1 uf.De terugkoppeling zou het dan nog moeten doen.Deze optie lijkt dus beter, maar heeft ook als nadeel dat grotere modulatie diepten vervormd zullen zijn.De volumeregelaar in het oorspronkelijke ontwerp dient bij gebruik van de oa 85 "vast" in gesteld te worden en de kathode van de voormalige detectorbuis met ca 2 kohm en een elco van 25 uf.Het stuurrooster kan dan rechtstreeks via een potmeter van 470 kohm van een laagfrekwent signaal voor zien worden ondervoorschakeling van de oa 85.Er moet een c tje tussen zitten van 0.1uf.Het hf dient eruit gefilterd met een c tje van 470 pf paralel aan de potmeter.De middenaftakking gaat rechtstreeks naar het stuurrooster van de triode.De pickup zal ook beter klinken.
Klank Erres KY107
door gerard , Zeist, 24.03.2014, 19:48 (3900 dagen geleden) @ gerard
Bedankt voor alle tips! Zo komen we samen verder. Meten is weten, inderdaad, maar een paar ideeën voor wat je gaat meten heb je soms wel nodig.
De negatieve voorspanning voor de eindbuis is -19V en de gelijkspanning over de LS ongeveer 33V, wat aangeeft dat de eindbuis inderdaad goed stroom trekt. Hoe kan de voorspanning zorgen voor brom (of vervorming)?
Tot mijn verbazing was de gelijkspanning over de LS al ongeveer 1 seconde na inschakelen volledig aanwezig! De gelijkrichtlamp en eindlamp zijn dus inderdaad vrijwel direct heet en stroomvoerend. (Je moet dan nog 50s wachten op de andere twee lampen.)
De weerstandjes R8 en R9 waren iets ongelijk, de wisselspanning op de twee gloeipolen was 1.5 en 2.5 tov chassis. Ik heb er een weerstandje naast gezet om dit te balanceren naar 2.1 en 2.0. De brom is iets minder, maar zeker niet weg.
De vervorming komt inderdaad door de diepe modulatie van de zenders. Dit heb ik vastgesteld door de Ottozender met een laaggemoduleerd muziekje aan te zetten. Geluid klinkt dan op de Erres veel mooier. In ieder geval redelijk helder, natuurlijk mis je wel heel erg de lage en hoge tonen.
Maar ik weet nu dat ik de radio wel goed kan gebruiken als ik maar zelf mijn geluid uitzend. Helaas niet echt als kwaliteitsontvanger direct. Dat ligt dan weer niet aan een defect in het toestel. Horen anderen ook een brom in hun Singer on the Wall?
Gerard.